söndag 2 april 2023

Offentligt slöseri

Inifrån och ut istället för utifrån och in

Den politiker som tänker inifrån och ut är en dålig företrädare för sina invånare. Politikers roll är att vara invånarnas företrädare. Ägarna i kommunens företrädare. I en kommun är alla enskilda människor och i kommunen skrivna organisationer medlemmar, ägare. Dem ska jag som kommunpolitiker tjäna. Inga andra. Alla kommunpolitiker förväntas företräda sina unika invånare, i 290 kommuner. På tok för många kommuner. Inte minst i ljuset av allt de är ansvariga för. Och rikspolitiker förväntas att i stor utsträckning företräda alla lagliga invånare i hela Sverige. Håller du med?

En av politikens viktigaste uppgift är att hushålla med skattebetalarnas pengar. Det är en svår uppgift i kommuner med många komplexa uppgifter. Och i en verklighet där alla organisationer strävar efter att växa. Fler och fler och fler vill de flesta enheter bli av olika skäl. Det finns knappt några undantag. Och fler och fler medarbetare leder till dyrare och dyrare verksamheter. Att politiker motverkar denna ständiga strävan att blir fler är av central hållbarhetsbetydelse. Fler människor som ineffektivt gör saker leder till högre kostnader och lägre kvalité i det invånarna förväntar sig för alla skatter. Du känner väl till Parkinsons lagar? Nedan kan du lära dig lite om dem om du glömt bort dess viktiga budskap.

”Parkinson observerade noga arbetssättet som utfördes på regeringens kontor. Med hjälp av sin dagliga erfarenhet lyckades han hitta mönster som lät honom postulera sina grundläggande principer. Parkinsons lag kan sammanfattas i följande tre postulat:

  • “Arbetet expanderar tills det fyller den tid som finns tillgängligt för dess utförande.”
  • “Kostnader kommer att öka tills de täcker hela inkomsten.”
  • “Den tid som tillägnas ett ämne på agendan är omvänt proportionellt mot dess betydelse.”

https://utforskasinnet.se/parkinsons-lag-varfor-slosar-vi-bort-sa-mycket-tid/

Nedan Timbroartikel är mycket läsvärd för dig som vill förstå hur ineffektiv nästan alla offentliga verksamheter är. Tro mig, det finns också mycket ineffektiva stora privata företag. Storhet driver ineffektivitet. Skillnaden är att ineffektiva företag med dålig produktivitet i en väl fungerande marknadsekonomi kommer att dö. Offentliga verksamheter, som tillåts växa och kosta allt mer pengar, dör sällan och ineffektiviteten och de administrativa bördorna stjäl viktiga resurser från till exempel en kommuns kärnverksamheter. Hur säkerställer dina politiker att en offentlig verksamhet inte blir onödigt stor? Hur säkrar de att kraften finns i kärnverksamheterna skola, vård, omsorg och infrastruktur? 

"I rapporten An inquiry to the nature and causes of – The Waste of Nations skriven av Christian Sandström på uppdrag av Skattebetalarnas Förening, beskrivs fem olika kategorier av slöseri; lobbysim (crony capitalism), plakatpolitik (political posturing), valfläsk (pork barell politics), bidragsentreprenörskap (rent seeking) och byråkrati (bureaucracy). Kategorierna utesluter inte varandra, tvärtom förekommer de inte sällan i kombination." 

"Samhällets resurser är inte oändliga. Man skulle kunna parafrasera Olof Palmes citat Politik är att vilja och i stället säga Politik är att välja. Men målkonflikter och prioriteringar är tuffa för politiker att ta sig an och något som man allt för ofta försöker önsketänka bort. En växande ekonomi riskerar därför att bli ett sätt för politiker att låtsas som att prioriteringar inte behövs – det finns ju mer till alla. Men även detta är självklart en prioritering och där prioriteringar görs följer också en dragkamp mellan konkurrerande intressen. Även om såväl politiker som väljare, myndigheter och intressegrupper är intresserade av att gemensamt skapa ett fungerande samhälle, står alla som enskilda grupper att tjäna eller förlora på olika prioriteringar. De grupper som är skickligast på att påverka utfallet av dragkampen kommer att utöva ett större inflytande över hur tillgångar används. Annorlunda uttryckt blir användningen av skattemedel en form av maktkamp, där intressegrupper drar åt olika håll. Och ju större del av ekonomin som utgörs av offentliga resurser, desto större anledning att ge sig in i kampen. Utfallet av en sådan maktkamp blir sällan samhällsekonomiskt optimal. På sista raden ser vi inte sällan slöseri som konsekvens av dragkampen." 

"Trycket att offentliga verksamheter sväller förblir stort, medan intresset för att städa bort dysfunktionella verksamheter och rensa upp bland onödig byråkrati är för litet. I det stora maskineriet blir ofta slöseriets komponenter för små för att få den uppmärksamhet de förtjänar, men den totala summan blir en tung börda att bära för skattebetalarna. Genom att se mönstren kan vi dock ge oss möjligheten att göra något åt saken." 

https://timbro.se/smedjan/darfor-slosar-politiker-med-dina-skattepengar/

Det brådskar att flytta resurser från administration till operativt viktigt arbete! Det är grovt tjänstefel av både ledande politiker och tjänstemän att inte skyndsamt driva på detta arbete. Inte minst faktumet att vi blir allt fler 80-åringar och äldre kräver många typer av resurser som idag inte finns. Nedan TV4-reportage ger dig snabbt och enkelt en känsla för utmaningarna inom äldreomsorg och sjukvård. För Utvecklingspartiet demokraterna är prioriteringarna enkla. Skolan, äldreomsorgen och sjukvården måste nu prioriteras.

"Nya siffror visar att antalet 100-plussare i Sverige ökat med närmare 50 % på tio år.

Forskare varnar för att boomen har en baksida; brist på personal och platser i äldrevården.
– Nu måste man faktiskt göra något åt det här, säger äldreforskare Ingmar Skoog."

https://www.tv4.se/artikel/4Vzt2OFjW2wIxkIqHpp9Ct/forskare-larmar-akut-personalbrist-naer-allt-fler-blir-oever-100-ar



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar