fredag 14 april 2023

Hållbarhet

Rimlig rättvisa

Är rimlig rättvisa viktigt? Är det viktigt för dig att leva i ett samhälle där den lägsta levnadsnivån är på en anständig nivå? Tycker du att det är bra att några få procent av invånarna ska styra över nittio procent av alla tillgångar?  Tror du att det är bra för marknadsekonomin om en stor del av en befolkning har råd att konsumera och investera utifrån egen smak och förmåga? Om ditt svar på frågan är i närheten av ett tvärsäkert ja ska du faktiskt börja tänka till om hur de partier du röstar på agerar. Enkelt uttryckt kan den historiska förklaringen till demokratins framväxt beskrivas som en kamp om rimlig fördelningspolitik. Bara tack vare demokratin och marknandsekonomin spreds under lång tid välståndet till allt fler. Jag är långt ifrån en kommunist eller naivist. Däremot är jag helt övertygad om att en rimlig fördelningspolitik är viktig och att maktdelning är viktig för att fördelningspolitiken ska vara möjlig. Det är bara att studera många länder i världen, som i praktiken är diktaturer, hur de trots ländernas rikedomar inte sprider välståndet klokt.  

Andreas Cervenka är en intressant journalist i Sverige. Han är både ekonomiskt kunnig och lägger tid på att gräva ordentligt i sin journalistik. Det gillar jag hos en journalist, att de har relevanta ämneskunskaper och lägger tid på att gräva fram viktiga fakta. Jag har inte lyckats förstå om han är vänsterorienterad eller "bara" aktivist för mer rimlig ekonomisk rättvisa. Nedan krönika av honom är läsvärd. Alla som inte tillhör den ekonomiska eliten måste sluta att vara dumma i huvudet och tro att just de ska komma dit. Det är få förunnat. Cervenka kanske är en av Pikettys lärljungar för att göra kopplingar till påskens perspektiv....

Ett unikt samhälle som Sverige är inte hållbart om vi inte skapar balans mellan social-, ekologisk- och ekonomisk hållbarhet. Det sjuka är att vissa tror att social hållbarhet är det viktigaste. Andra tror att ekologisk hållbarhet är det viktigaste. Medans andra tror att ekonomisk hållbarhet är det viktigaste. Klokast är att säkra balans mellan samtliga dessa hållbarhetsperspektiv. Därför är det bland annat idiotiskt av Uppsala kommun att gå allt för hårt fram med det ekologiska perspektivet på bekostnad av det sociala och ekonomiska. 

https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/69yW0W/krisen-blottar-ett-delat-sverige-alla-slar-ut-med-armarna

Det är tyvärr för mycket mediapolitik idag. För mycket fokus på symbolpolitik istället för att systematiskt arbeta bort dumheter och ”göra nytt” för en bättre framtiden. I en värld full av motstridiga målsättningar, målkonflikter, prövas det politiska ledarskapet tydligt när prioriteringar av insatser ska göras. Plastpåsskatten är en felprioritering. Mycket bättre med en särskild friskvårdsskatt på socker och sockertillsatser 😉. En sådan punktskatt skulle göra stor positiv skillnad på riktigt, även för miljön. Expressens artikel nedan är läsvärd.

https://www.expressen.se/ledare/sorj-inte-den-kassa-plastpaseskatten/




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar