tisdag 8 augusti 2023

När pendeln svänger

Från vänster till höger

Vem hittade på ordet ”lagom”? Det måste varit en person med en bakgrund inom buddism eller indiankultur… Någon som förstod sig på värdet av människans balans med naturen. ”Lagom” tycks dock inte vara något som fungerar för mänskligheten. Vi tycks vara många som genetiskt inte gillar lagom. Det är kanske så enkelt att det är ett tråkigt tillstånd. Svårt att skapa nyheter och göra filmer av ”lagom”… I maktkampen mellan grupperingar är lagom sällan en vinnande strategi. Människans ständiga samhällsbyggen tycks bygga på pendelns principer. En pendel skapar periodiska rörelser som växlar mellan rörelseenergi och möjlig energi. Nedan kan du fräscha upp minnet om vad en pendel är. 

https://youtu.be/ofUy62TIOMM

När du tittar på en pendel svänger den från vänster till höger. Från höger till vänster. Från vänster till höger. Och så vidare. Knappt synbart är den stilla enbart vid brytpunkterna när pendeln byter riktning. Den är dock aldrig stilla i lodrätt riktning så länge som den ”lever”. Att vi människor i grupp beter oss på detta systematiska sätt kanske är en naturlag? Civilisationer som försökt leva med ”lagom” har vad jag vet alltid krossats av människoflockar som vill dominera, och som vill styra över betydligt mer än lagom.

Oavsett vad man tycker om extrema ”vänster” eller ”höger” samhällen faller de förr eller senare sönder. Det handlar inte om OM utan när. ”Vänster” inom politiken kan förenklat kallas för det kollektivistiska systemet. ”Höger” inom politiken kan förenklat kallas för det individualistiska systemet. I båda fallen finns mindre grupper av människor som har den största makten över utvecklingen. Även ”kejsaren” behöver bygga upp sitt maktnätverk, oavsett ideologisk inriktning.

Världen är nu inne i en tid där flera av de samhällen som är på frammarsch är kollektivistiska samtidigt som västvärldens individualistiska med stor sannolikhet nu tappar kraft och det kollektivistiska i kombination med det elitistiska tar över. Oavsett om ”vänster” eller ”höger” styr sker det nu. Pendeln är påväg bort ifrån det liberala och mot något annat. Det individualistiska har drivits så långt ur både ”höger” och ”vänster” perspektiv att nu anser allt fler även i västvärlden att gruppens funktionalitet måste prioriteras före individens egoistiska ”frihet”. Om det kan man tycka mycket, men det sker. Pendeln har just nu en ny riktning.

För ”vänstern” är det extrema bidragssystemet uttryck för individens frihet och kollektivets skyldigheter att bidra till det. För ”högern” är det extrema bidragssystemet en ohållbar samhällsordning när det allt mer handlar om långvarig försörjning av arbetsföra människor som inte bidrar till kollektivets välbefinnande. I västvärlden finns individen med både inom vänster och högerideologi. 

Italiens högerregering har nu satt ner foten och säger stopp för en massa bidrag till arbetsföra invånare. Nedan ett inslag på SR/Nyheterna om detta.

De senaste dagarna har det hållits flera stora demonstrationer i framför allt södra Italien mot regeringens beslut att dra in ett ekonomiskt bidrag till hushåll som tjänar mindre än 60 000 kronor om året. Premiärminister Giorgia Meloni gick till val på att dra in bidraget som hon menar kostar den italienska staten för mycket.”

https://sverigesradio.se/artikel/italien-drar-in-bidrag-jag-vet-inte-hur-jag-ska-ha-rad-att-ata-nu

I vår nya tid är det helt nödvändigt med reformer kopplade till bidragssystemen. Bidragssystemen måste förenklas och alla arbetsföra som långvarigt lever på bidrag måste aktiveras i arbetsinsatser som kollektivet har glädje av. Det är bra både för individen och kollektivet. Att det inte är en självklarhet tycker jag är mycket beklagligt.

"Lagom" är synonymt med ordet balans. Det som inte rimligt klarar av att balansera trillar omkull. Hur tråkigt det än är med balans och "lagom" är det klokt att sträva efter balans. När obalansen blir för omfattande sker garanterat kraftiga reaktioner. Svårare än så är det inte.... 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar