fredag 4 augusti 2023

Stärkt företagsklimat

Allt för lågt förändringstempo

Den svenska politiska elitens oförmågan att förstå hur illa en dålig migrations- och obefintligt integrationspolitik slår mot balansen mellan efterfrågan och utbudet av välfärdens kärnverksamheter har ett högt samhällspris. Enkelt uttryckt hade Sverige utvecklats utmärkt om landet mycket bättre balanserat mellan befolkningsmängden och utbudet av omsorg i många former, utbildning och sjukvård. Och om Sverige i större utsträckning hanterar invandringspolitiken som Canada, Australien och USA. En snabbt växande vuxen befolkning som är svår att integrera skapar inte den välståndstillväxt de flesta svenskar önskar sig. 

Det är inte ofta man ser i princip samma debattartikel publicerad i två större mediekanaler. Nedan artikel är publicerad i både GP och UNT. Skriven av tre välutbildade och framgångsrika invandrare. 

Volym har alltid betydelse. Ibland är stora volymer bra och ibland dåligt. Innovationsförmåga och företagsamhet har också en avgörande betydelse för om ett samhälle blir generellt välmående eller inte. Det vet alla Sveriges riksdagspartier. Det är inte det samma som att de förstår hur innovation och företagsamhet bäst uppmuntras. Och framförallt tycks de inte ha förstått att Sverige behöver välavlönad expertinvandring. Utan dem kommer inte svenska globalt aktiva företag klara av att vara konkurrenskraftiga. Det samma gäller våra universitet.

"Doktor Mouna" och några till debattörer tycker läsvärt till om att tillväxten måste växlas upp i Sverige, och särskilt i vissa delar av landet.  

"Sverige bör satsa mer på högteknologiska och gröna företag genom skattelättnader och regelförenklingar. En investering som kommer att löna sig med tanke på vilken effekt de här företagen kommer att ha i Sveriges ekonomi, skriver Saeid Esmaeilzadeh, Mouna Esmaeilzadeh och Nima Sanandaji."

Uppsala är redan en av de mest forskningsorienterade delarna av Sverige, som i sin tur är ledande i EU sett till satsningar på forskning och utveckling. Samtidigt är det tydligt att mer innovationer, affärsutveckling och tillväxtfinansiering krävs för att bryta stagnationen och få fart på jobbtillväxten.”

https://www.gp.se/debatt/bättre-villkor-för-innovativa-företag-är-vad-svensk-ekonomi-behöver-1.102877015

https://unt.se/debatt/artikel/en-regional-tillvaxtstrategi-behovs-for-att-lyfta-ekonomin/l7x8e45r

Uppsala kommuns Näringslivsråd arbetar för fullt med att stärka konkurrenskraften och affärstillväxten i Uppsala. Genom att stärka tre braschkluster, där Uppsala har möjlig global konkurrenskraft att växla upp, kommer hela Mälardalens totala tillväxt att öka. Orsak och verkan. Sambandslära. Mängdlära. Så svårt är det inte att göra rätt om man förstår hur. När förmågan till ”hur” tappade politisk kraft började svensk tillbakagång. Det är hög tid att ändra på det. 

I svåra tider som nu är det viktigare än på långe att ha en tydlig vision om hur vi i Uppsala vill utveckla vårt lokala näringsliv. Nu haglar det med konkurser. Verkligheten efter gratispengar under lång tid slår nu ut de företag som inte är konkurrenskraftiga. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar