söndag 6 augusti 2023

Världsherraväldet

Är västvärlden redan fintad?

Att följa politiken i USA och Europa gör att jag nästan blir gråtfärdig. Polariseringen och navelskådandet bidrar snabbt till att de demokratiska delarna av världens samhällen tappar inflytande. Samtidigt kliver toppstyrda och mer auktoritära samhällssystem och ledare fram. Om det kan man tycka mycket. 

Att BRICS samarbetet tycks ha en agenda som fungerar är intressant. Det är en samling stater som historiskt inte varit bästa kompisar. De samlas i sin enade ambition att bryta västvärldens ekonomiska dominans över världen. Och de får starkt stöd i sin ambition att kraftigt försvaga väst genom alla västvärldens interna konflikter. 

Lika säkert som amen i kyrkan stöttar BRICS länderna både konflikter inom västländer och mellan dem. Till exempel Indien, Kina och Sydafrika har historiskt egna erfarenheter av sådant maktspel. Maktspel med stora inslag av att söndra för att härska. Britterna har lärt många hur det spelet kan byggas upp. I modern tid har britterna varit mästare på att härska genom att söndra. Inte minst genom britternas och fransmännens uppdelning i nya länder i Mellanöstern och delar av Afrika skapades stora regionala konflikter. Även indier, kineser, pakistanier och bengaler har lärt sig mycket om britters maktutövning. 


Det är USA som startat handelskriget mot Kina. Om det kan man tycka mycket eftersom västvärlden snabbt hjälpte Kina att åter bli ett mäktigt styre genom att göra dem till jordens fabrik. Om de trodde att Kina bara skulle vara en av USA ”tyglad häst” gjorde de en extremt dålig historisk analys. Draken har funnits där länge, den ”sov” bara ett tag. Storhetsvansinne finns det gott om, det leder sällan mot något positivt. Väst behöver hitta en klok maktbalans i förhållandet med Kina. Kina har som alla andra samhällen problem att hantera, och kulturella delar jag inte sympatiserar med, men det finns i de flesta av jordens samhällen. Att Kina som svar på USAs handelshinder nu stoppar export av kritiska metaller till USA är inte bra. 

Om människan rimligt bra ska klara av att minska jordens miljö- och klimatproblem, som inte accepterar gränser, behöver vi hitta bra samarbeten utan att vara naiv. USA, Europa, Japan och Oceanien måste skapa ett starkt samarbete för att framtiden ska bli så bra som möjligt!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar