onsdag 9 augusti 2023

Färre universitetsplatser

Vuxendagis

Under allt för många år har platserna till universitet och högskolor utökats i Sverige. Om det enbart handlat om utbildningar där arbetsmarknaden skriker efter kvalificerad personal eller superhjärnor hade det varit ok för mig. Nu är det inte så. För många nya lärosäten har fått universitetsstatus. För många elever utan rimliga baskunskaper kommer in då kvalificeringskraven är för låga. Kraven sätts utifrån utbildningars popularitet snarare än rimliga kvalificeringskrav. 

Istället för att öka resurserna till fler studieplatser på universiteten är det bättre att avveckla flera av landets sämsta ”universitet”, införa standardiserade minimikrav för varje utbildning och parallellt stärka de yrkesinriktade praktiska gymnasieprogrammen. Sverige behöver inte utbilda fler byråkrater utan fler praktiskt kunniga som rimligt snabbt kan bli självförsörjande.

Daniel Åkerman, GP, har helt rätt! Antalet platser på våra universitet behöver sänkas och kvalitén i undervisningen höjas. Färre okvalificerade studenter leder till högre utbildningskvalité. 

Nyligen kom antagningsbeskeden till de många svenskar som sökt högre studier i höst. Grattis till de 305 000 som fick positiva besked! Det är dock på tok för många. Antalet antagna till höstens utbildningar är det högsta någonsin , bortsett från under coronapandemin. Det beror snarare på att lärosätena ger fler utbildningar än att fler ansöker.”

Jämfört med höstterminen förra året erbjuds omkring 200 fler kurser och 100 fler program. I högskoledebatten verkar tyvärr ambitionen att ingen ska hindras av ekonomiska eller sociala skäl att göra en klassresa, blandas samman med en föreställning om att varje person som vill gå på universitet ska få göra det. Men det finns ingen allmän rätt att få en högskoleplats bara för att man vill ha den. Bara i år var det 70 000 sökande som inte kom in. De borde nog varit ännu fler.”

Sådan examensinflation är ett växande problem i hela västvärlden. I USA innan pandemin var 41 procent av de nyexaminerade anställda i jobb som inte kräver högskoleutbildning. Det innebär dels att studenterna slösar bort tid och studielån, dels att arbetare utan universitetsexamen inte får jobben trots att de egentligen är mer kvalificerade. I Storbritannien har ungdomar därför börjat söka sig till yrkesutbildningar och lärlingsprogram i stället för akademiska lärosäten . Ett bidragande skäl är att de själva måste stå för terminsavgifterna vid universiteten. I Sverige är dock utbildningen kostnadsfri. Därför behövs någon annan signal om att chansen att försörja sig i ett visst fält är låg, så att de sökande kan göra ett mer informerat val. Det enklaste sättet vore om platserna var färre så att sannolikheten att komma in på utbildningen speglade utsikterna på arbetsmarknaden.”

I Sverige brukar omkring 30 000 masterstudenter och bara 3 000 doktorander antas på höstterminen. På denna nivå praktiseras fortfarande det akademiska idealet. Antalet studenter i Sverige är för många både för arbetsmarknadens behov och för att främja bildning. Regeringen bör därför dra in på studieplatserna.”

https://www.gp.se/ledare/sverige-tar-in-för-många-studenter-på-universiteten-1.104927308

Socialdemokraterna och andra partier har misskött den viktiga högsta undervisningen och forskningen. Det är ett faktum. Som Expressens ledare hoppas jag att dagens regering ändrar på det! Lägg ner enskilda universitet och högskolor. Lösningar som Uppsala universitet och Campus Gotland är en klokare väg framåt.

Sverige har 18 universitet och 12 högskolor. Det är befängda proportioner. Det är ett utslag av socialdemokratisk regional- och arbetsmarknadspolitik.”

https://www.expressen.se/ledare/tors-regeringen-ge-sig-pa-universiteten/

Och i USA har Demokraterna valt att skriva av studentlån för ekonomiskt svaga för motsvarande 449 miljarder kronor…. 449.000.000.000 kronor. Pengar som de amerikanska politikerna inte har eftersom USA är perverst skuldsatt. Det är väl ifrån USA som svenska politiker lärt sig dumheten att slösa bort pengar på socioekonomiska drömmar.

https://www.bbc.com/news/world-us-canada-66205087

Det är hög tid att säkra långsiktig konkurrenskraft genom att göra universiteten till elitskolor. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar