onsdag 30 augusti 2023

Ordens starka betydelse

Kampen om verkligheten

Vilka ord vi använder har stor betydelse. Ur ett signalperspektiv och ger en god uppfattning om vilka perspektiv man har på en situation eller händelse. Ordens makt ska aldrig underskattas. Mest de skrivna orden trots att vi går motvalls mindre lästa ord och mer talade ord i t ex PODar och filmer. 

Dagligen följer vi kriget i Ukraina och hur alla tyckare driver på för att beskriva sina perspektiv på varför det krigas och om vad som händer. Vad som sägs och när det sägs har stor betydelse. Allt handlar om att försöka nå fram med sitt önskade budskap till den målgrupp av människor man riktar sig till. Vad som är sant i det budskap som sprids är irrelevant för avsändaren. Målsättningen från avsändaren är att mottagarna ska tro på deras version av verkligheten. En komplex verklighet som helt beror på vilka perspektiv man har.

Är det bra eller dåligt med spårväg i Uppsala? Det beror självklart på hur man ser på nuläget och vilka antaganden man gör om framtiden. Mitt perspektiv är att det ur nu-perspektivet är ekonomiskt vansinne att framtungt bygga något som kanske behövs på 2040-talet. Och i min värld har vi både självstyrande fordon och betydligt modernare och kostnadseffektivare lösningar för kapacitetsstark kollektivtrafik om 25 år. Att i ord försöka beskriva vad det innebär att gå vidare med spårväg som nytt fordonsslag i Uppsala är inte enkelt. Att uttrycka det som slöseri är för snällt. Det är ekonomiskt vansinne. Särskilt givet de ekonomiska tider vi nu befinner oss i. Tänk att det inte är en självklarhet för alla som är satta att ansvarsfullt hantera andras pengar.

Har vi en miljö- och klimatkatastrof? Är en generell "klimatkatastrof" ett lämpligt ord att använda för att beskriva var vi är påväg inom kort? Nej. Går vi mot snabb utrotning? Nej. Leder människans rovdrift på naturtillgångar till snabbare klimatförändringar på vår jord? Ja. Drabbar de alla jordens människor? Ja, men i mycket olika grad. Nedan program från Vetenskapsradion P1 är värt att lyssna på där det talas om hur ordval har väldigt stor betydelse och att miljöaktivister ofta använder ord som kraftigt överdriver problemen. I kampen om vad som är verklighet har orden stor betydelse. Och ständigt utsätts vi av olika tolkningar eller viljor om hur verkligheten ska uppfattas. Och det finns gott om forskare som är oeniga om vad som är mest sant. Och ingen vet vad framtiden bjuder på. Ingen, oavsett hur många akademiska poäng man har.

"Vilka samband som går att se mellan enskilda händelser som dessa och människans utsläpp av koldioxid, det är något den relativt nya attributionsforskningen försöker besvara."

"Hör samtal om hur långt forskningen inom området kommit idag och teorier om hur resultatet av studierna bäst kommuniceras till allmänheten."

https://sverigesradio.se/avsnitt/extremsommaren-i-klimatkrisens-tid





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar