fredag 25 augusti 2023

Det räcker nu

Organisera specialistsjukvården nationellt

Varför är det inte invånarnas bästa som står i fokus kopplat till hur olika offentliga ansvar organiseras? Kompetensbrist i högsta ledningen är ett problem. Högsta ledningen är politisk. En del av det politiska problemet är att ”det partipolitiska komplexet” som efterfrågar allt för många arvoderade uppdrag med fina titlar. Trots att antalet invånare engagerade i politiska partier bara blir färre och färre. 

Vad lär man av nedan debattartikel om sjukvården i Stockholm? Kanske att det bara går att få ekonomin inom sjukvården att gå ihop när verksamheten levererar dålig tillgänglighet? Att ättestupan ska införas? Att det politiska ledarskapet är kasst oavsett politiskt styre? För mig är det tveklöst rätt att göra specialistvården nationell. Då får alla medborgare likvärdig sjukvård. Då kan en huvudman få bukt på kvalitetsbristerna och de skenande kostnaderna kopplade till stafettpersonal. Då kan inköpen bli betydligt kraftfullare. Då kan rörligheten inom ramen för en huvudman fungera bättre. Då får också många av de allt för många riksdagsledamöterna, 365 stycken, göra rätt för sina arvoden.

"Neddragningarna i vården som patienterna nu får erfara är också en konsekvens av en ansvarslös ekonomisk politik. De 7 miljarder i överskott som våra partier lämnade efter oss brändes snabbt bort. S, V, MP och C röstade igenom en budget med 3,5 miljarder i underskott. I stället för att ta ansvar för den förda politiken har man gjort det till en konst att skylla bristerna i den egna politiken på andra. Det duger inte."

https://www.expressen.se/debatt/vansterstyret-kan-inte--fly-ifran-verkligheten/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar