tisdag 22 augusti 2023

Varför ett långt liv

Är ett långt liv något positivt?

Historiskt har väldigt många av historiens mest kända människor dött innan de var fyllda 70 år. I vår tid blir de flesta människor över 70 år. I krig som i till exempel Ukraina slaktas dagligen unga människor i onödan. En slakt kopplad till maktbegär och rädsla i en tid när människan borde ha lärt sig att samarbeta och handla med varandra istället för att kriga. Vi borde alla ha lärt oss att ”kriga” om välstånd genom att glänsa inom skolan, näringslivet och idrottsarenorna. Det gör ont i hjärtat att så många unga människors liv släcks på grund av krig med vapen. Eller fruktansvärda terrordåd i tider då ministrar varnar för tågresor…

Är det ett egenvärde att vi ska leva allt längre eller ska fokuset vara på år med livskvalité? Frågar du mig, ska fokus vara på utveckling och livskvalité. Att utvecklas är en del av livskvalitén för de flesta av oss människor. Personligen försöker jag fylla livet med personlig utveckling, meningsfulla insatser för det samhälle jag lever i och nöjen med nära och kära. Vad får dig att känna mening med att stiga upp på morgonen?

Hur länge vill du leva? För mig handlar det inte om ålder utan återigen om personlig utveckling, meningsfullhet men också hälsotillstånd. De tre perspektiven hänger ofta ihop. Varför vill man dö om inte sjukdomar och skador plågar en med ständiga kraftiga smärtor? Varför vill man dö om man känner att man fortfarande har orken och viljan att bidra till önskad förändring? Varför vill man dö om man känner att det finns andra människor som älskar en och uppskattar något av det man gör? 

Nedan ett intressant BBC-reportage om jakten på ett långt och friskt liv. 

https://www.bbc.com/reel/video/p0g4174s/is-this-mysterious-animal-the-key-to-human-longevity-

Berättelsen om Dagny Carlsson är fantastisk! Den om något beskriver väl att mängden år på nacken inte med nödvändighet leder mot demens, obefintlig kreativitet och noll nyfikenhet. Dagny visade att ett tråkigt liv till 90 kan bli en fantastisk tid mellan 90 och långt över 100 år gammal. Dokumentären ”Livet börjar vid 100” kan med fördel tittas på av alla som är sjukligt ungdomsfixerade. Och alla som tror att livet med nödvändighet bär utför efter 50 bör också titta på dokumentären. Två gånger!

https://kvallsstunden.se/108-aringen-som-blev-kandis-efter-hundra/

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/a7oLKA/dagny-carlsson-dod-blev-109



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar