måndag 21 augusti 2023

Ekonomiska reformer

Regeringsunderlag som inte kommer överens

Varför presenterar inte Sveriges regering ordentliga  ekonomiska reformer? Man kan tycka vad man vill om Kristersson men till skillnad från många politiker är han inte utbildad till ”samhällsvetare” utan till ekonom. Han är till och med utbildad i Uppsala. Sverige utvecklas snabbt i negativ riktning och behöver ekonomiska reformer som gör landet mer konkurrenskraftigt och ger oss invånare stark internationell köpkraft. Nyligen slog svenska kronan bottenrekord jämfört med euron och utländska investerare har fört ut många miljarder från den svenska kapitalmarknaden det senaste året. Förtroendet för svensk ekonomi framåt, bland globala investerare, vittnar om en stark misstro om att svenska politiker inom kort klarar av att genomföra de reformer som behövs. Vissa samhällsdebattörer varnar för att Sverige ska gå ett liknande öde till mötes som Uruguay. Från demokratiskt välmående välfärdsland till samhällsförfall på kort tid. Så kan det gå om partierna som röstas in i kommuner och riksdag klarar av att genomföra nödvändiga reformer.

https://www.ui.se/landguiden/lander-och-omraden/sydamerika/uruguay/modern-historia/

Nedan några reformförslag som ställer om Sverige mot framtida konkurrenskraft och möjlighet att erbjuda generellt välstånd. 

- Sänk arbetsgivaravgiften 

- Höj grundavdraget innan skatt ska betalas på arbetsinkomst

- Gör löpande personliga kostnader för vidareutbildning avdragsgillt med 25.000 kr per år kopplat till namngivna bristyrken. 

- Återinför arvsskatt där fribeloppet är minst 10 miljoner

- Ge kommuner investeringsbidrag för byggen av hyresbostäder med låga hyresavgifter. Kombinera investeringsbidraget med reformerade villkor från Boverket.

Ge kommuner investeringsbidrag för att aktivera eftersatt och nödvändigt underhåll samt modernisering av Vatten- och avloppssystem samt smartare och redundanta elförsörjningssystem.

- Öka statens investeringar i underhåll av tåginfrastruktur, ökade räls- och stationsinvesteringar med särskilt fokus på Sveriges hetaste ekonomiska zoner.

- Öka statens investeringar i underhåll av elförsörsörjningssystem samt säkrad systemeffekt.

- Genomför en kraftig reform av bidragssystemet där antalet bidrag kraftigt reduceras och där alla arbetsföra med bidrag måste prestera mätbara studie- eller arbetsinsatser i utbyte för bidragen. 

- Förenkla kvalificerad och självfinansierad arbetskraftsinvandring.

- Inför en miljö och rättviseskatt på fastigheter. Om det inte är en verksamhetslokal kan den med fördel styras av antal kvm/boende. 

- Öppna upp byggmarknaden för verklig internationell konkurrens där företag i andra EU länder får tillämpa egna arbetsgivarevillkor kopplat till byggprojekt.

- Ändra Boverkets regelverk så att bra men betydligt billigare bostäder än nu är möjliga att bygga. Och sätt ett lägre maxtak i de bidragsgrundande riktlinjerna för hur stora bostäder personer med försörjningsstöd kan få. Orimligt att personer som lever på försörjningsstöd ska kunna bo bättre än arbetande medelinkomsttagare. 

Och staten måste sluta att lura in kommuner i okloka investeringsprojekt genom att koppla ihop egna nödvändiga investeringar med påtvingande lokala projekt. Varje investering måste bära sig på egna meriter. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar