onsdag 2 juni 2021

Påhopp och klägg

Inget för strykrädda i en hård värld

Återkommande driver jag på för att vår demokrati ska stärkas. Och för att Uppsalabornas gemensamma framtid ska bli positiv. Det går att stärka vår demokrati på många moderna sätt. Min övertygelse är att det både för oss gemensamt mot en positivare framtid och att det stärker sammanhållningen bland oss invånare. Vår demokrati behöver också stärkas genom många fler arbets- och levnadserfarna som uppmuntras att ställa upp på att företräda oss invånare. Den bristande erfarenheten bland allt för många ledande politiker är idag ett kvalitetsproblem.

Ingen människa är perfekt. De flesta människor gör nu och då fel. Så kommer det alltid att vara. Kloka människor kan också förlåta människor som gjort fel och som erkänner detta, och i värsta fall som har avtjänat ett straff för sina felaktiga handlingar. Att även politiker, folkets företrädare, har fel och brister är dumt att göra till ett stort problem om det inte är allvarliga problem som kraftigt påverkat andra människor negativt. Det är också viktigt att vi inte lastar våra enskilda politiker för orätter som deras närstående kan tänkas ha gjort. Var och en är ansvarig för sina egna handlingar, inga andras. Det finns ibland exempel på ledande politiker som till exempel haft nära relationer med vidriga pedofiler. Det vittnar självklart om ett mycket dåligt omdöme. Det är onekligen goda skäl för att tycka att de är mycket olämpliga att företräda andra invånare. Det är som tur är ovanligt med så omdömeslösa politiska ledare. 

För den som är politiskt intresserad är det intressant att få lite nya dokumenterade perspektiv på Håkan Juholts fall inom politiken. Hans tid som ordförande för Socialdemokraterna blev kort. Den politiska miljön är tuff. Den som vill konkurrera om ledande politiska uppdrag måste vara hårdhudad och klara av att inte låta interna och externa motståndare besvära en. Det kan självklart vara svårt och det innebär att många mycket dugliga personer inte vill utsätta sig själva och sina nära och kära för hårda vindar i både traditionella medier och framförallt i sociala medier. 

Eftersom jag tycker att det är viktigt att vi får många fler dugliga representanter att vilja företräda oss invånare vill jag göra det tydligt att det är viktigt att man har en konkret agenda med sitt politiska engagemang. Om man vet att man kämpar tydligt för de invånare man efter bästa förmåga ska företräda är alla skapade påhopp inget större problem. Särskilt inte om man försäkrar sig om att man har en grupp partikamrater som inte "darrar på manschetten" när det då och då blåser. Ibland blåser det på grund av att en politiker gjort något oacceptabelt. Då är det befogat. Oftast är det "bara" politiskt krig och mediers klickintresse som skapar jobbiga drev. Det är nästan alltid bara den politiska toppen som lever i ”skottlinjen”. De flesta fritidspolitiker kan utföra sitt viktiga engagemang bekymmersfritt. 

Du som vill göra nytta för invånarna i din kommun, din region eller i ditt land, var inte rädd för påhoppens del av demokratins baksidor. Och få inte högt blodtryck av ”klägget”, var närvarande bland dem du ska företräda så går det bra. Vi behöver många fler dugliga företrädare inom politiken. Vi måste bryta utvecklingen att politik blivit en karriär. Bli gärna medlem i Utvecklingspartiet demokraterna och gör nytta för din närmaste omgivning.

Jag var ingen anhängare till Håkan Juholt men han föll till stor del på att han var en farligt duktig retoriker och därför fanns ett stort politiskt intresse att försöka bli av med honom. För oss som inte ville att Socialdemokratin skulle fortsätta att vara en så dominant faktor i svensk politik var det positivt att han blev kortvarig i sin roll som partiledare för Socialdemokraterna. Det "klägg" han beskriver i nedan bifogade videoinlägg finns sannolikt många av de få som i sina verklighetsbubblor kraftigt bidragit till Sveriges stora misslyckanden de senaste åren. Verklighetens Sverige är mycket mer än i priviligierade delar av Stockholm. 

"Håkan Juholt minns bland annat mediaskildringarna av honom under sin tid som partiledare. I klippet ovan finns till exempel delar ur SVT:s humorprogram ”Robins” där Juholts utseende jämförs med tvättbjörn.

– De som uttryckte det på det sättet, de kände att ”honom kommer vi bara åt genom att förlöjliga honom”, säger han."

Personligen tillhör jag inte dem som gillar att före detta politiker blir ambassadörer. Samtidigt tycker jag att Juholt verkar företräda Sverige på ett utmärkt sätt där han haft detta viktiga uppdrag. En jordnära person som lägger mycket tid på att utföra sina uppdrag så bra som möjligt. Du som är lite politiskt intresserad kan med fördel se på nedan bifogade dokumentärer om Juholt.

https://www.svt.se/kultur/lista-tre-handelser-som-bidrog-till-juholts-fall

https://www.svt.se/kultur/hakan-juholt-tio-ar-efter-kritikstormarna-domd-fran-borjan

https://www.svtplay.se/video/1481897/min-sanning/del-6-214

https://www.svtplay.se/video/31223754/partiledaren-som-klev-ut-ur-kylan

https://www.svtplay.se/klipp/31419818/lista-tre-handelser-som-bidrog-till-juholts-fall

I morse satt Jan Björklund, före detta misslyckad partiledare i L, och nu ambassadör i Italien i TV4. Bra att han fattade att en viktig del av en ambassadörs jobb är att sälja Sverige. Så som han talade om Italiens ekonomi blev det tydligt att han inte förstår sig på samhällsekonomi. Italiens ekonomiska situation är minst sagt besvärande. Så till den grad att landets politiker tvingats acceptera en "administratör" som landets ledare med uppdraget att försöka sanera en kraschad ekonomi. Det kan säkert uppmuntra några att man trots dåliga kunskaper i samhällsekonomi ändå kan bli partiledare, utbildningsminister och ambassadör.

Jag vill i sammanhanget passa på att tacka Annie Lööf för sin vidriga uteslutning av mig. Hon och några till klarade inte av att jag förordade en hållbar migrationspolitik, mycket bättre integrationspolitik och stopp för mobbing av folkvalda man inte gillar. Folkvalda är folkvalda och ska mötas respektfullt och i debatter. Jag hade tur som uteslöts innan C gjorde Januariöverenskommelsen, annars hade jag avgått. Det hade varit ett för stort väljarsvek på toppen av Decemberöverenskommelsen, vansinnig migrationspolitik och demokratisk idioti. Istället fick jag möjligheten att som utmobbat kommunalråd fortsätta att hålla mitt löfte till Uppsalaborna, att göra mitt bästa för våra invånares bästa. 

Den senaste opinionsmätningen är intressant. Det är snart ett år kvar till den sista dagen för oss invånare att rösta, den 11/9 2022. Trots ett havererat Liberalerna, och ett Centerparti som ständigt använder sina miljarder för att finnas i väljarnas medvetande, får de tillsammans enbart 12 procent av väljarstödet. Om man dessutom inkluderar MPs svaga stöd blir analysen av SCBs senaste opinionsmätning ännu intressantare. Det är inte osannolikt att både L och MP åker ur Sveriges riksdag. Då är det V, C och S som står tillsammans i det ena "hörnet".... Även Sabunis situation inom politiken är intressant för att förstå hur svårt det kan vara att leda ett parti. Vem litar på ett L där till exempel L i Uppsala och Stockholm fortsätter att bråka om vilket regeringsalternativ man ska satsa på. Självklart går då potentiella väljare antingen till M eller C istället. 

https://www.tv4.se/artikel/876aevEgtfUk7epsqxwA1/live-sa-skulle-vaeljarna-roesta 

https://www.expressen.se/nyheter/scb-presenterar-stora-partisympatimatningen/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar