tisdag 15 juni 2021

Laga det som är trasigt

Fokus på att laga det som är trasigt och inte att förstöra det som fungerar bra

Det är tid för att fokusera helt på, förutom att hjälpa kvotflyktingar administrerade av FN, effektiv integrationspolitik. Det fattar danskarna, inklusive danska Socialdemokrater. Tyvärr är Socialdemokraterna i Sverige fast i ett beroende av samarbete med V, C och MP. Därför är en ytterligare mandatperiod med Socialdemokratisk ledning en garanti för att Sverige blir ett 2/3 samhälle med 1/3 av befolkningen som inte är i närheten av att vara medelklass och som lever allt trängre, och snart på allvar fattiga, i segregerade utanförskapsområden. Redan idag är runt 650.000 utlandsfödda i Sverige inte självförsörjande. I partiledardebatten den 9/6 talade Löfven om ”sysselsatta”. Det är dags att skrota det nyckeltalet och enbart fokusera på självförsörjande. 

Bawar Ismail, GP, skriver läsvärt om en urspårad asylprocess som måste reformeras, av många skäl. Det förstår bland annat Danmarks Socialdemokraterna. Inte minst för att försöka laga de sociala splittringar vuxit kraftigt de senaste decennierna.

”En vansinnig dansk idé”, stod det att läsa i Aftonbladet efter att det danska Folketinget röstat fram ett nytt asylsystem (1/6).”

Förslaget som röstades igenom lades fram av den danska S-regeringen och innebär i praktiken att Danmarks asylprocess flyttas till länder utanför EU. Asylsökanden ska skickas till särskilda mottagningsländer i väntan på besked. Vid beviljad asyl ska flyktingen flyttas vidare till FN:s flyktingläger eller stanna kvar i mottagarlandet. Vid avslag ansvarar det aktuella värdlandet för avvisning av den enskilde. Vilka dessa mottagarländer utanför Europa blir är fortfarande oklart, men den danska regeringen tycks ha kommit längst i sina samtal med Rwanda. Andra länder som nämnts i diskussionerna är Tunisien, Etiopien och Egypten. Men varför vill Danmark göra en sådan radikal omställning av asylprocessen?”

”Enligt den danska S-regeringen är det nuvarande asylsystemet trasigt och inte humanitärt hållbart. Dagens system tjänar nämligen främst unga män med kontakter och resurser, och inte de utsatta barn och kvinnor som oftast är kvar i det konfliktdrabbade hemlandet eller lever under odrägliga förhållanden i flyktingläger.”

”Drömmen om bättre livsmöjligheter i Europa får människor att vända sig till flyktingsmugglare och mycket farliga resvägar över Medelhavet. Vid avslag på asylansökningar uppstår stora svårigheter med att skicka hem människor utan skyddsbehov till sina ursprungsländer. Många går under jorden och lever i ett parallellt skuggsamhälle. Därutöver tillkommer de ekonomiska och sociala aspekterna i fråga om integrationskapacitet och tillgång till välfärdsförmåner.”

Är det danska förslaget kanske en föraning om Europas framtida asylsystem? Så länge EU inte kan enas om vägen framåt är det mycket möjligt att likasinnade europeiska länder följer det danska exemplet och outsourcar sitt mottagande av asylsökanden till samarbetsländer utanför Europa. I praktiken skulle de innebära att dagens dysfunktionella asylsystem faller sönder och samman.”

https://www.gp.se/ledare/har-danskarna-blivit-vansinniga-1.49093930

Den som fortfarande inte förstår att Sveriges närmaste framtid avgörs av hur bra landet hanterar migrations och integrationsfrågor är korkad. För att klara alla kvalitetsproblem vi har inom välfärdens kärnverksamheter, för att kraftigt öka självförsörjningsgraden i utanförskapsområden samt för att kraftigt minska Sveriges organiserade brottslighet måste pragmatism styra Uppsala och övriga Sverige de kommande tjugo åren! Även en pragmatisk tid framför oss kan kläs i en positiv vision utan att låta ideologier förblinda det städjobb som nu krävs efter många års oansvarig politik. 

Karin Pihl, GP, har rätt! Den nuvarande regeringen och dess stödpartier har verkligen inte dragit igång den storstädning som nu krävs för en generellt ljus framtid för alla svenskar. Inklusive de som blivit en laglig del av vårt land de senaste tjugo åren. Sverige tål inte en mandatperiod till där vänstern och naivistliberaler starkt får påverka. Återkommande brukar jag upplysa om att ingen kedja är starkare än dess svagaste länk! Så är det! Inom rättssystemet behöver Pihl även inkludera domarna som oxå ”går på knäna”. Det är hög tid att laga och städa Sverige för inbjudan till en ljus framtid.

Men det finns ett problem i den svenska rättskedjan som ofta förbises, och som gör att inrikesminister Mikael Dambergs hurrarop skorrar falskt. Det räcker inte att gripa misstänkt kriminella. För att rättssystemet ska fungera effektivt måste hela processen, från att polisen stormar bostaden till att domaren meddelar påföljd och personen kan avtjäna sitt straff, fungera. Och det gör den inte i Sverige.”

 Häktena är inte de enda ansträngda instanserna. Många fängelser i Sverige är så fulla att intagna är tvungna att dela cell.

”Det gör att dömda brottslingar inte får straffen verkställda i tid. Enligt en kartläggning SVT gjorde i höstas går 2700 dömda kriminella fria eftersom det inte finns plats på anstalterna. Kriminalvården har därför tvingats öka tidsgränsen, från 50 till 100 dagar, som en brottsling får vara kvar i frihet från att domen delats ut. Ju längre tid den dömde måste vänta, desto högre är risken att ytterligare brott begås. Men Kriminalvården säger att man inte har något alternativ.”

Retoriken om de storskaliga satsningarna på rättsväsendet som regeringen deklarerat saknar förankring i verkligheten. Det är bra att det ska bli fler poliser. Det är bra att det ska bli straffskärpningar för grova brott. Men med underfinansierad kriminalvård, åklagarmyndighet och domstolsväsende riskerar det att bli ett kraftfullt slag i luften. Det är som att dammsuga huset och kalla det för en övergripande renovering.”

https://www.gp.se/ledare/nej-regeringen-har-inte-storsatsat-mot-kriminaliteten-1.49392036




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar