onsdag 30 juni 2021

Även svensk Polis ska vara potent

Maximal övervakning av tungt kriminella

Det är hög tid att anpassa svensk lagstiftning för att bättre kunna bekämpa farlig och växande organiserad brottslighet. Det måste också inkludera mycket bättre hantering av barn som växer upp i kriminella miljöer, eller som utnyttjas av kriminella nätverk, då de idag undgår rimliga påföljder för sina brott. Allt fler allvarliga brott utförs av barn, inte minst i våra skolor. Det är en skrämmande och oacceptabel utveckling som måste brytas. Det går men det kommer att ta tid. Det går inte så länge som vi har politiska ledningar som inte tar dessa stora problem på största allvar. Det handlar både om att rädda dessa barn från destruktiva miljöer och att skydda andra invånare från den fara dessa brottslingar representerar för andras hälsa och liv. Även lagar och internationella konventioner måste anpassas och tillämpas utifrån hur verkligheten ser ut.

Inte minst under min turné i utanförskapsområden, innan invandringsvågen 2015, fick jag tydliga besked från Polisen i Malmö och Göteborg om att barn var mycket mer inblandade i allvarlig brottslighet än förr. Särskilt värdefullt var mötet med polischef Stefan Sintéus i Malmö. Han var nästan lika tydlig i sin kommunikation som Jale Poljarevius i Uppsala. Särskilt störande var det att de redan då informerade om att Polisen presenterat många förbättringsförslag till regeringen som inte tagits på allvar.

Ledaren i Expressen nedan är läsvärd i sammanhanget.

"Det är uppenbart att Sverige har blivit en stormakt i gängkriminalitet. Då måste vi också bli en stormakt i brottsbekämpning. I längden kan vi inte förlita oss på att USA, Frankrike, Danmark med flera ska lösa situationen åt oss."

"Det beskrivs som den största insatsen hittills mot den organiserade brottsligheten. I Sverige har 155 personer gripits och ett tiotal mord uppges ha förhindrats." 

"Tidigt stod det klart att Sverige stack ut som ett av länderna med flest användare. Svensk polis har valt ut 600 användarkonton vars konversationer man sedan har kunnat följa."

"Dessa genombrott är fantastiska nyheter för svensk del. Som Brå-rapporten visade nyligen har Sverige en synnerligen allvarlig utveckling när det gäller skjutvapenvåldet, som går på tvärs mot resten av Europa. Vi behöver all hjälp vi kan få av omvärlden för att få bukt med problemen. Och med en alltmer gränslös kriminalitet måste också polisarbetet internationaliseras. Alltifrån gängkriminella till stöldligor måste i högre grad bekämpas gemensamt av likasinnade länder. Men precis som när det gäller försvaret måste varje land också bygga upp en egen förmåga. För svensk del är det uppenbart att rättsväsendet inte är rustat för att möta den aktuella problembilden. Vi har för få poliser, hårt pressade åklagare, överbelastade domstolar, ett underdimensionerat forensiskt center (NFC) och köer till Kriminalvården. Brottsbekämpande myndigheter har inte heller fått tillgång de verktyg som de behöver."

"Varför är det toppen när svensk polis via FBI och franska kollegor kan massavlyssna kriminella, men fel om det skulle ske i Sverige?"  

"Att hylla polisiära metoder när andra länder använder dem, men förneka svensk polis samma möjligheter, skorrar falskt." 

https://www.expressen.se/ledare/massavlyssning-ar-bra-nar-andra-gor-det-at-oss/

Linda Jerneck, Expressen, skriver klokt om att det inte är Försvaret som ska försöka lösa de allvarliga samhällsproblem som migrations- och integrationspolitiken skapat. Problem ska lösas skyndsamt, inte som i Sverige alltid sent. Vägen för att kraftigt minska Sveriges kriminella utveckling och tragiska utanförskapsproblematik är genom en ansvarsfull migrationspolitik, en bättre skolpolitik, en resultatorienterad socialpolitik och att Polisen leds bättre och får utnyttja all möjlig teknik för att bekämpa grov organiserad brottslighet. 

"Försvarsmakten ska däremot inte vara en slasktratt för uppgifter som andra delar av staten inte pallar med. En lite vänligare tolkning av vad åtta av tio landsmän egentligen menar, är att medelsvensson är rätt rejält oroad över den grova brottsligheten som tillåtits breda ut sig. Över att tonåringar tar upp beställningar på både droger och mord. Att de är försedda med kulsprutepistoler och handgranater. Att rättskipningen på vissa håll sköts av klanledare i stället för domstolar." 

"Det är lätt att inse att det behövs mer stat i förorten. Det ska inte vara laglöst land."

"Politiker som menar allvar kan ge polisen verktygen som krävs mot gängen. Gärna lönetillägg för yttre tjänst och fler civilanställda, så att fler poliser kan finnas i områdena varje dag. Gärna mer resurser till Nationellt forensiskt centrum, som kan korta utredningstider och få bort kriminella från gatan." 

"Men militära checkpoints i förorten vore en riktigt dålig idé."

https://www.expressen.se/ledare/linda-jerneck/gangvald-stoppas-tyvarr-inte-med-granatgevar/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar