måndag 7 juni 2021

Systemfel måste lagas

Missbruk i alla dess former är dåligt

Det finns partier som har aktiva medlemmar som tycker att system är dåliga och att allt ska vara mer eller mindre anarkistiskt på individens villkor. Det kan tyckas som en fin tanke men är för oss erfarna ett omöjligt sätt att bygga fungerande samhällen på. Eller en omöjlig framgångsväg för vilken organisation som helst. Och ett särskilt omöjligt sätt att bygga framgångsrika välfärdssamhällen på. 

Historiskt har en av Sveriges i särklass starkaste konkurrensfördelar varit att vi varit duktiga på systemtänkande, både inom näringslivet och inom den offentliga sektorn. Tyvärr har systemtänkandet havererat inom det offentliga och än så länge får vi glädjas åt att vårt näringsliv fortfarande tillhör världsklassen inom denna viktiga kompetens. 

Migrationssystemen är idag fulla av systemfel. Och den nödvändiga integrationen saknar helt systemtänkande. Arbetsplatser och kravlösa Kunskapsklasser i Svenska för Invandrare, SFI, är långt ifrån det som krävs för att säkra integration i vår tid. Ansvaret för dessa misslyckanden ligger helt på Sveriges riksdag och de senaste regeringarna. När många av oss är arga på att till exempel migrationsfrågorna sköts uselt är det viktigt att hålla tungan rätt i mun och inte ondgöra sig över att enskilda individer gör vad de kan för att få ett bättre liv. Det är inte människorna som försöker få bli en del av det svenska samhället, oavsett skäl, som ska lastas för våra migrations- och integraitonsproblem, det är de politiker som styr över dessa system som agerar ansvarslöst. De bär ansvaret för otidsenliga system och en ansvarslös migrationspolitik. En stor del av SDs framgångar är kopplade till denna systemorienterade oförmågan att skapa en rättvis och hållbar migrationspolitik. Oförmåga att försvara möjligheten till ett generellt välståndssamhälle och ett samhälle där Sveriges rikes lag gäller oss alla jämlikt, utan undantag. Nolltolerans mot så kallade parallellsamhällen.

Expressens ledare undrar varför regeringen tillåter en fullständigt vansinnig hantering av asylsystemet. Hur kan man undra varför? Socialdemokraterna vill mycket sannolikt täppa till denna idioti men deras maktinnehav bygger på stöd från V, MP och C och då blir det på detta vansinniga sätt. Därför får vi innerligt hoppas att Sverige efter valet 2022 får en ny regering som säkerställer hållbara och rättvisa asylsystem i vårt land. Jag vägrar tro att över 50 procent av Sveriges befolkning är korkad. Så korkade att de inte förstår att den ansvarslösa migrationspolitiken, och misslyckade integrationspolitiken, kraftigt påverkar kvaliteten och tillgängligheten inom skola, omsorg och sjukvård. Och belastningarna på våra rättssystem. Vad är det nu göteborgarna brukar säga? ”E du go eller”....

"Förra året beviljades i genomsnitt 23 procent av alla asylärenden som prövades. Det är en siffra som signalerar att något inte står rätt till. Asylsystemet missbrukas i hög grad av personer som har kommit till Sverige av andra skäl än att söka skydd. Genom asylansökan har man inte bara rätt till dagersättning och boende, utan också rätten att arbeta under asylprövningen (AT-UND). Sverige erbjuder dessutom ytterligare en möjlighet; när en asylsökande får avslag på sin asylansökan kan hen byta spår och i stället söka uppehållstillstånd som arbetstagare i stället." 


"När alliansregeringen införde denna möjlighet år 2008 var avsikten rimligen att spårbyten skulle användas i undantagsfall. Numera är det satt i system. Förra året avgjorde Migrationsverket 3 464 spårbytesärenden, varav 1 361 beviljades. Dessa siffror är exklusive medföljande familjemedlemmar. I topp bland ansökningarna ligger medborgare från Irak och Afghanistan, men inte långt efter kommer länder som Uzbekistan, Egypten, Ukraina, Georgien och Mongoliet. Många av spårbytarna har med andra ord vetat från dag ett att de aldrig kommer att få asyl i Sverige, men har utnyttjat systemet för att få stanna i landet ändå." 


"Under tisdagen gick Svenskt Näringsliv ut och föreslog ett stopp för spårbyten för asylsökande. Systemet främjar kriminella aktörer och leder till att arbetstagare blir utnyttjade, menar näringslivet. Arbetsgivarna är under press i debatten kring arbetskraftsinvandringen och inser att de måste ta egna initiativ för att inte helt förlora. Likväl är det absurt att detta klarspråk kommer från näringslivshåll medan den rödgröna regeringen planerar att sänka kraven för spårbyten ytterligare. Vilken värld lever Morgan Johansson & Co egentligen i? Det är hög tid att skapa ordning och reda i svensk migrationspolitik. I förra veckan infördes äntligen en lista över säkra länder, dit Sverige kan snabbavvisa asylsökande. Möjligheten till en sådan lista har funnits inom EU sedan 2013, och denna ledarsida har länge krävt att Sverige ska börja tillämpa det regelverket." 


"Dagens regler skapar starka pullfaktorer att söka sig till Sverige för personer med svaga eller obefintliga asylskäl. De leder vidare till utnyttjande av arbetskraft och undergräver asylprövningen när ett avslagsbeslut inte betyder att personen måste lämna landet. Det är en paradox att de politiska partier som påstår sig värna asylsystemet allra mest samtidigt är de som lämnar det vidöppet för missbruk."

https://www.expressen.se/ledare/varfor-stoppar-inte-de-rodgrona-asylmissbruket/ 

Den danska riksdagen fattade nyligen beslut om att asylansökningar från afrikaner ska göras i Afrika. Nu har EU sagt att det tillåter inte EUs regelverk. Hur fria är vi idag i förhållande till EU? Mindre än vad vi tror. Hur mår britterna? De kanske känner sig härligt fria från EUs bojor, eller? 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar