onsdag 9 juni 2021

Bostadspriserna

Varning efter varning 

Bostadspriserna har skenat i Sverige de senaste åren. För en mycket stor andel av befolkningen är det inte till någon glädje eftersom vi alla måste bo och de flesta spekulerar inte i bostadsmarknaden. För de flesta av oss är det mer eller mindre ett nollsummespel eftersom få som väljer att flytta väljer att göra det till ett mindre attraktivt boende. De högre bostadspriserna innebär förutom högre belåningsbelopp med tillhörande räntor allt högre trösklar in för ungdomar som ska ha sitt första boende och för invandrare som vill in på bostadsmarknaden.

https://www.maklarstatistik.se/omrade/riket/ 

OECD tycker i en nyligen utgiven rapport att Sverige behöver överväga de hatade fastighetsskatter som medel för att dämpa den osunda prisutvecklingen. Alternativet är att ge sig på ränteavdraget. Båda dessa åtgärderna ses dock som mycket känsliga att ta i av riksdagens partier. Även Världsbanken har tidigare blåst i varningshornen utan att det hörsammats av våra riksdagspartier. Återigen får vi se vad sluteffekten blir av att vi idag har en extrem inflation kopplad till tillgångar som fastigheter och aktier. Varningarna från bland annat OECD ska uppfattas som att det svenska folket återigen kan riskera att hamna i en mycket jobbig situation när situationen av tillräckligt många på finansmarknaden anser att det blivit ohållbara värdeökningar i förhållande till hushållens inkomster.

Visst kan man tro att Sverige hamnat i ett liknande ekonomiskt läge som Japan med ständigt låga räntor. Det kan man tro om man inte tror att den allt sämre självförsörjningsgraden i Sverige defacto utgör en inhemsk makroekonomisk riks av stora slag. Vi får se vad som händer. som vanligt kommer det att vara det stora flertalet skattebetalare som får betala priset för den sanering av ekonomin som en överhettning alltid medför.

"OECD rekommenderar att Sverige potentiellt höjer fastighetsskatten som ett sätt att stoppa de stigande bostadspriserna och hushållens skuldsättning från en redan hög nivå. Det uppges i senaste economic outlook-rapporten, skriver Bloomberg News."

"OECD är av uppfattningen att de högre priserna utgör både en finansiell och makroekonomisk risk."

"Det uppges också att Sverige kan överväga att bland annat strama åt belåningsgraden eller skuldsättningsgraden eller att effektivisera planeringsförfaranden för att få ned prisökningarna. Att amorteringskravet återinförs i september ses som något välkommet."

"Riksbanken har tidigare sagt att en fastighetskris kan utgöra ett hot mot banksystemet."

https://fastighetstidningen.se/sverige-borde-overvaga-hoja-fastighetsskatter-om-inte-bostadsmarknaden-svalnar-enligt-oecd-bn/

https://www.dn.se/ekonomi/oecd-varnar-for-hoga-svenska-bostadspriser/

Det är intressant att följa hur de som kan tänkas bli ett gemensamt regeringsunderlag 2022, V och C, förhåller sig till frågan om marknadshyror. För mig är det viktigaste att undvika att hyreskostnaderna inte tillåts öka på ett sätt som gör att redan väldigt höga bidragskostnader kraftigt ökar. Det svenska samhället tål inte ännu högre bidragsnivåer på grund av att hyrorna kraftigt höjs. Glöm inte att vi i Sverige de senaste åren fått nya miljardärer som på kort tid spekulerat på hyresfastigheter med i vart fall kortsiktigt stora fördelar. Det om något talar för att det inte går någon nöd på många ägare till hyresfastigheter.

– Om Annie Lööf är beredd att driva på det här så hårt att det utlöser en regeringskris, då måste hon väl ändå våga stå upp för det och förklara för svenska folket varför det är så viktigt att höja hyrorna, säger Nooshi Dadgostar.

https://www.expressen.se/nyheter/dadgostars-angrepp--mot-loof-det-ar-fegt/

Sveriges Radio har ett intressant reportage om att Hyresvärdarna redan idag i mycket stor utsträckning får rätt att höja hyrorna kraftigt när de vidtar förbättringsåtgärder. Lyssna gärna på bifogat reportage om du bryr dig om utvecklingen av våra boendekostnader.

"Det är i princip omöjligt för hyresgäster att stoppa renoveringar som höjer hyran. I 102 av 108 fall som Svea Hovrätt har avgjort sedan 1 januari 2015 fick hyresvärden rätt."

"Bland de fastigheter Sveriges Radio har granskat finns exempel där hyrorna gått upp med mer än 70 procent."

https://sverigesradio.se/artikel/nastan-omojligt-for-hyresgaster-att-stoppa-renoveringar-som-hojer-hyran



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar