onsdag 16 juni 2021

En ny politisk karta

"Mitten" finns inte

Vad innebär mitten i vår tid inom politiken? Höger och vänster finns fortfarande som relevanta begrepp inom politiken. GAL och TAN är också intressanta övergripande politiska inriktningsperspektiv som beskriver olika partiers övergripande inriktning. Varför inte också lägga med en tredimensionell beskrivning där axlarnas hörn beskriver Testosteron och Östrogen..... Den senaste forskningen om vår hjärna och om hormoners betydelse för varför vi är som vi är talar sitt tydliga språk om att våra hormonuppsättningar har stor betydelse för vad vi känner och hur vi beter oss.

https://8sidor.se/hoger-och-vanster-i-politiken/

https://spraktidningen.se/blogg/veckans-nyord-gal-tan-skala

https://www.gp.se/ledare/k%C3%B6n-utbildning-och-stad-allt-viktigare-f%C3%B6r-partival-1.49245786

Peter Hjörne skriver läsvärt i GP om vilka regeringsunderlag som kommer att finnas efter valet 2022. Väljarna kommer att avgöra om Sverige ska försämra sina möjligheter att återupprätta ett generellt välfärdssamhälle eller välja en väg där vi får en chans att laga det som gått sönder. Mycket behöver lagas.

"Det är bara ett problem med det resonemanget - verkligheten! I den kan man inte göra handlingar ogjorda. Det är det som speglas i opinionen i dag. Liberala väljare trodde att de röstade på ett borgerligt parti, som stödde en borgerlig statsministerkandidat.  De kände sig svikna av sitt parti som stödde Stefan Löfven."

"15 månader är dessutom en lång tid inom politiken. Ebba Busch och hennes KD låg under riskdagsspärren hela våren före valet 2018 men fick 6,3 procent av rösterna i riksdagsvalet. Om Liberalerna uppfattas som stabilt borgerligt och om man lyckas återerövra någon av sina profilfrågor, till exempel skolan, så skulle Nyamko Sabuni kunna rädda kvar sitt parti i riksdagen. Det i sin tur skulle göra en borgerlig regering mer trolig. Centerns Annie Lööf talar ofta och gärna om uppgörelser och politik i "den breda mitten". Hon har till och med beskrivits som "drottning i mitten". Det är hon måhända men något stort rike härskar hon inte över. Den Breda Mittens Rike finns nämligen inte, bara den smala mittens rike, Centerns påtagligt självbelåtna Rike, med ungefär lika stort stöd som Vänsterpartiet."

"Två politiska block framträder allt tydligare, ett till höger om mitten och ett till vänster. M, KD, SD, och numera L, kommer att vara underlag för en borgerlig regering. S, MP och V för en vänsterregering. Dit hör numera också Centern och mittens drottning. Annie Lööf har nämligen deklarerat att hon kan tänka sig att sitta i en socialdemokratisk regering, som per definition behöver stöd av V. Men hon kan inte sitta i en regering som har stöd av SD. Således är en röst på Centern en röst på en regering ledd av en socialdemokrati som girar alltmer åt vänster. Och det är en röst på en regering som brustit i ledarskap under en av landets allvarligaste kriser."

https://www.gp.se/ledare/kan-vi-fira-2022-1.49245999

Det är mycket sannolikt att de som vill rösta i riksdagsvalet år 2022 måste välja mellan ett regeringsalternativ som stöttas av V, C, S och MP och ett som stöttas av SD, KD, M och L. Eventuellt faller MP och L bort ifrån ekvationerna men då händer inget mer än att V, C och S står mot SD, KD och M. Bulletin citerar hur Ebba Busch ser på Lööfs drömmar om någon form av "mittenalternativ" för hur Sverige ska styras:

"Centerledaren Annie Lööfs regeringsalternativ, om en “bred politisk mitten” där alla partier förutom Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet inkluderas, säger Ebba Busch bygger på “fantasiupplägg”.

– Jag lägger inte tid på att resonera så mycket kring de här orealistiska alternativen, säger hon till GP.

”Ebba Busch tillägger att Centerpartiets prioriteringar under den senaste mandatperioden har gjort att partiet nu ligger långt bort från borgerligheten. Av den anledningen finns det “inte på kartan” att förhandla med C – om det inte är så att partiet ändrar inställning, menar hon."

https://bulletin.nu/busch-om-loofs-regeringsalternativ-fantasiupplagg

Adam Cwejman, GP, skriver också klokt om hur illa det är när statsmakter ger sig på den press som ska vara fri och som inte ska begränsas av annat än de lagar som gäller oss alla jämlikt. Självklart måste vi fritt få problematisera även om migrationspolitiken och misslyckad integration. Hur kunde Sverige spåra ur på detta sätt? Mitt svenska hjärta gråter av att det idag finns så mycket dumheter inom svensk politik. Är det obalans inom hormonsystemen som skapar alla dessa dumheter inom dagens svenska politiska spel? 

"Premierande av det goda och utpekandet av det avvikande, såväl i Ungern som i Sverige, motiveras förstås alltid med vällovliga motiv. Båda länderna agerar på ett sådant sätt som anses överensstämma med den gängse demokratiska värdegrunden i respektive land. Men innehållsskillnaden till trots, principen om politisk styrning av offentligheten är faktiskt densamma."

https://www.gp.se/ledare/det-%C3%A4r-inte-sd-som-g%C3%B6r-att-sverige-p%C3%A5minner-om-ungern-1.49454103

I sammanhanget får vi se om Dadgostar, Vänsterpartiet, är en skicklig schackspelare, eller inte. Löfven vill nog sova kvar i Sagerska huset ett tag till och Åkesson tar säkerligen alltid chansen att fälla en S regering. På många sätt blir det politisk teater. Jag tror V verkställer sitt hot och SD stöttar. Det tvingar sedan M och KD att lägga ner sina röster i det ärende om misstroende som följer. Om de inte vill chansa på att ett extraval redan nu leder till att MP och L kan åka ur riksdagen. Vinnare på denna politiska teater? SD. Sverige behöver nya starka politiska riksdagsalternativ!

”Nooshi Dadgostars tomma vapenskrammel tjänar dock som en pedagogisk illustration av hur djupt splittrat Stefan Löfvens regeringsunderlag faktiskt är.”

https://www.expressen.se/ledare/vansterpartiet-ar-ett-skamt-till-kidnappare/

Undrar du som jag vilka hormonuppsättningar som får styra mest i Sverige den här veckan?.....



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar