torsdag 10 juni 2021

Fri hyressättning

Risker med helt marknadsstyrda hyror

I dagens Sverige är det många som lever på försörjningsstöd och som får sina hyror betalda av skattebetalarna. Det är viktigt att tänka på när man förhåller sig till en avreglering av dagens reglering av hyresmarknad.

Håkan A Bengtsson skriver läsvärt om marknadshyror i dagens arena. 

Förslaget om att införa fri hyressättning i nyproduktionen av hyresrätter innebär i praktiken att det blir fastighetsägarna som på egen hand sätter hyrorna. Det utredningsförslag som nu läggs på regeringens bord kommer inom kort att föreläggas Sveriges riksdag. Därtill är regeringen nödd och tvungen. Bunden som den är av Januariavtalet.”

”Marknadshyror som förslaget i förlängningen kommer att bana väg för har länge varit en våt dröm för alla marknadsliberaler. Men också en fråga som de borgerliga partierna valt att inte föra upp på dagordningen. Alliansregeringen lyfte aldrig förslaget under sina åtta år vid makten. Moderaterna höll emot.”

Men kravet på fri hyressättning kommer att genomföras. Punkt slut. Inga förhandlingar mellan Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen har förekommit som hade kunnat öppna upp för en bredare kompromiss.”

Det är inte så mycket som talar för att fri hyressättning skulle leda till att det byggs avsevärt fler hyresrätter, vilket ofta anförs som argument. Vi har redan så kallade presumtionshyror för nya lägenheter som innebär att hyror ligger på en förväntad marknadsnivå. Det stora problemet är att det behövs fler hyresrätter med rimliga hyror som personer med låga inkomster kan efterfråga. Här kommer det att röra sig om hyresrätter som vänder sig till personer med höga inkomster.”

Paradoxen är att marknadshyror kommer att kräva särskilda och selektiva sociala lösningar för allt större grupper. Trots marknadshyror är det brist på bostäder även i Helsingfors, för de som inte har höga inkomster. Den generella bostadspolitiken är allt mer ett minne blott.”

https://www.dagensarena.se/opinion/kapitalet-hojer-hyrorna-och-staten-bostadsbidragen/

https://www.gp.se/nyheter/sverige/fri-hyress%C3%A4ttning-i-nyproduktion-f%C3%B6resl%C3%A5s-fr%C3%A5n-2022-1.48767885

Dagostar (V) hotar med regeringskris om förslaget om marknadshyror införs för nyproduktioner. Löfven hånar henne och tror det bara är tomma hot. Vi får se vad hon och hennes parti går för. Idag säger ryktena att hon genom gårdagens debattinlägg lyckats få till en träff med herr Löfven. Men vågar han det, då har ju V ett inflytande över regeringen....

https://www.expressen.se/nyheter/lofven-avfardar-v-hotet-sa--samma-sak-for-ett-ar-sedan/

https://www.expressen.se/nyheter/lofven-avfardar-v-hotet-sa--samma-sak-for-ett-ar-sedan/

Expressens ledare tycker att L och C kan ha lyckats med något bra med JÖKen. Kanske. Marknadshyror är teoretiskt en bra ordning men inte i ett Sverige där vi har allt fler 100 procent bidragsberoende som de som betalar skatt får betala även dyra hyror för alla icke självförsörjande människor. Om marknadshyror inte ska driva högre skattefinansierade kostnader måste moderna mycket prisvärda bostäder för socioekonomiskt svaga byggas. 

Huruvida Jöken-gänget även kan bidra till att mildra problemen på hyresmarknaden – något som alliansen helt undvek att ta strid om – återstår fortfarande att se. Måtte Socialdemokraterna inte lura C och L på den vinsten.”

https://www.expressen.se/ledare/tack-joken-for-friare-hyror-och-arbetsratt/

P.S Du har väl läst artikeln i Dagens Samhälle där Johan Delby intervjuat kommunalrådet Jimmy Jansson (S) i Eskilstuna? Du som inte tillhör de allt för många som ”sticker huvudet i sanden”, gör det! Vi har gott om mycket lågutbildade, och okunniga på svenska, som inte är självförsörjande idag. Hur många av dem tror du får sina hyreskostnader betalda av skattebetalarna?

Nej till lägenhet i allmännyttan för den som saknar inkomst. Pressade kostnader för försörjningsstöd. Eskilstunas kommuntopp har bestämt sig: parallellsamhället ska bort. Han avskyr konflikter, men kliver fram i migrationspolitiska frågor. ”Vi uppfinner egna migrationspolitiska verktyg”.”

https://www.dagenssamhalle.se/samhalle-och-valfard/integration-segregation/jimmy-jansson-vi-haller-pa-att-bygga-ett-nytt-klassamhalle/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar