söndag 6 juni 2021

Livsharmoni

Högt i Maslows behovstrappa

I ett allt mer tudelat Sverige är det fortfarande många av våra drygt 10 miljoner invånare som befinner sig högst upp i Maslows behovstrappa. Det vill säga är så livspriviligierade att vi kan ägna oss åt självförverkliganden i olika former. I ett Sverige där allt fler i arbetsför ålder inte är självförsörjande, och där skattetrycket redan är på världstopp nivå, blir antalet som inte kan ägna sig åt självförverkliganden allt fler. I en hårt konkurrensutsatt global ekonomi är det min övertygelse att det är kreativitet och lust hos en befolkning som avgör om framtiden blir positiv eller negativ för oss som unikt samhälle. Kreativiteten och lusten finns mest hos människor högt upp i Maslows behovstrappa. Även ur detta perspektiv har den svenska misslyckade migrations- och integrationspolitiken starkt bidragit till att skapa en stor och växande underklass. En samhällsordning som stör den harmoni som ett samhälle kan uppnå om en anständig lägsta levnadsnivå kan säkerställas. Det går inte när antalet arbetsföra som inte är självförsörjande är på dagens svenska nivåer. För att återställa rimlig harmoni krävs nu minst tio år av hårt och målmedvetet integrationsarbete. Och mycket ikigai.

https://lattattlara.com/psykologiska-perspektiv/humanistiskt-perspektiv/maslows-behovstrappa/#behoven

Jag har haft förmånen att bo i Asien. Bland annat några år i Japan. Jag lärde mig väldigt mycket värdefullt under min tid som bosatt och mycket verksam i Asien. Inte minst filosofiskt. Något som gjort mitt liv mycket mer harmoniskt och uppskattat. Bland annat kan du med fördel ta del av Ikigai och den visdom som förmedlas. Enkla visdomar som kan vägleda mot till exempel självförsörjning. 

"Det japanska begreppet ikigai är svåröversatt, men betyder ungefär ”anledning att finnas till”. Ikigai är ordet för det som får oss att vilja gå upp på morgonen. Det som ger våra liv syfte, mening och mål, och gör att vi känner glädje och tillfredställelse."

"Ikigai utgör en samlingspunkt där de viktigaste sakerna i livet samverkar, i balans och harmoni med varandra. I den punkten möts det du brinner för, det du är bra på, det du kan försörja dig på och det samhället behöver. Det betyder inte nödvändigtvis att din ikigai måste vara ditt yrke; det viktiga är att själsliga och mer materiella behov lever i harmoni med varandra. Målet är att hitta glädje, självuppfyllelse och en känsla av social tillhörighet – i dina vardagliga aktiviteter och rutiner."

"Om du vill hitta din ikigai så kan du utgå ifrån fyra frågeställningar:
    1. Vad älskar du?
    2. Vad är du bra på?
    3. Vad behöver världen från dig?
    4. Vad kan du få betalt för?"
    Har du koll på ditt ikigai? Om inte, försök hitta din mening med din stund i livet. Det är en kort stund som kan fyllas med mer eller mindre värdefullt engagemang. Vad som är värdefullt avgör du. I bästa fall värderas det även av andra så att du kan leva på det engagemang du brinner för. 

    https://www.motivation.se/innehall/ikigai-en-anledning-att-finnas-till/ 



    Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar