tisdag 8 juni 2021

Skattjakt

Rättvist

Du vet väl att rättvisetänkandet är ett generellt mänskligt ”beteende”. Människor hatar upplevda orättvisor. I en värld där alla jordens politiker i mer eller mindre utsträckning jagar skatter är det viktigt att ha koll på vad som är rättvist eller inte. Och om skattepolitiken också syftar till att mer än i absoluta tal beskatta de rikaste mer måste man vara tydlig med just det syftet. Då måste också metoderna för att åstadkomma det också vara träffsäkra. För Utvecklingspartiet demokraterna är det viktigt att vi invånare och våra företag får behålla så mycket som möjligt av det värde som enskilda och företag skapar. I ett högskatteland som Sverige är det inte rimligt att hela tiden bara höja skatterna och begränsa enskildas egna möjligheter att göra sina individuella val om hur de vill använda stora delar av det värde de skapat. För att lösa problem med underfinansierade välfärdssystem måste istället fokus vara på att öka antalet i arbetsför ålder som är självförsörjande och därigenom både öka skatteintäkterna och sänka bidragskostnaderna. Läs den förra meningen en gång till. Genom att kraftigt öka självförsörjningsgraden uppstår en dubbel positiv samhällsekonomisk effekt som tveklöst kan finansiera alla de behov vi vill möta. Då återstår bara utmaningen att säkerställa tillgång till de välutbildade som krävs inom till exempel skolan, omsorgen och sjukvården för att möta efterfrågan med kvalitet.

Kopplat till företagsbeskattning har nu äntligen G7 länderna (världens rikaste länder) enats om en gemensam hållning kopplat till bolagsbeskattningar. Äntligen kommer inte Google, Facebook, Apple och så vidare i princip slippa bolagsskatter. Det har länge varit en orättvis ordning jämfört med andra företagare. Att det tagit så lång tid att komma fram till detta så självklara visar hur mäktiga lobbyister kan vara som har uppdragsgivare som ”badar” i pengar. Äntligen kommer en stor orättvisa inom företagsvärlden att få ett slut.

https://www.di.se/nyheter/g7-landerna-eniga-om-global-minimiskatt-for-foretag/

I landet med världens högsta skattetryck vill nu Socialdemokraterna attackera väldigt många svenskars kloka sparande. Socialdemokraterna attackerar ISK som sparform för att få väldigt förmögna, och några typ daytraders, använder möjligheten att betala lägre skatt inom den sparformen. Om nu staten vill ta igen förlorad transaktionsskatt, och ta mer skatt från de mycket rika, får de sluta hymla om sina utjämningsambitioner. Istället för att slå mot  medelklassare som bara försöker bygga upp en bra buffert inför ålderdomen får de väl beskatta dem som handlar ofta och/eller dem som till exempel har mer än 5 miljoner på sitt IS-konto. Och om jakten på lite utjämning är seriös kan de väl införa fastighetsskatt på egna bostäder som värderas till högre priser än 10 miljoner. Trots de vansinniga värdeökningarna på bostäder skulle det bara beröra de rikaste som inte på något sätt behöver bekymra sig för hur de ska säkra bra tak över huvudet och bra mat på bordet under sitt fortsatta liv. Samtidigt ogillar jag idén att beskatta människor bara för att man vill eller kan. Om vi bortser från den misslyckade migrations- och integrationspolitiken så är det offentliga redan överfinansierat. En politik som kraftigt höjer andelen självförsörjande i Sverige har många fördelar förutom att "skattkistorna" blir ännu mer välfyllda. Att höja skatterna ännu mer för de som sliter är inte rättvist. 

Adam Cwejman, GP, uttrycker tydligt ogillande för Sossarnas skatteutspel kopplat till ISK sparande. Magdalena Andersson är inte korkad. Hon vet att inte aktiemarknaden alltid är rolig. Då får man inte heller kvitta förluster mot vinster i denna sparform.

Har svenskar för mycket sparande? Det tycker Socialdemokraterna som i en rapport betitlad ”Fördelningspolitik för jämlikhet och rättvisa” föreslår att Investeringssparkonton (ISK) ska begränsas ”kraftigt”.”

 Schablonbeskattningen innebär att utdelningar och försäljningar inte upptas i deklarationen. Enkelhet vid deklaration och förutsägbarhet i beskattning innebär samtidigt att förluster vid försäljningar av värdepapper inte kan kvittas mot vinster. Det spelar heller ingen roll om pengarna är investerade eller bara ligger på kontot, det som beskattas är hela beloppet, och det oavsett om aktierna ökar eller minskar i värde.”

Socialdemokraterna gör rätt i att identifiera ojämlikheten i Sverige som ett allvarligt problem. Men där tar energin för vidare insikter slut. I en debattartikel där programmet presenterades skrev finansminister Magdalena Andersson att ”ojämlikheten ökar beror framför allt på att kapitalinkomsterna har ökat i toppen” (DN 29/5).

”Ojämlikheten i Sverige beror inte på de som sparar i ISK-konton utan på den betydligt större gruppen relativt fattiga som helst saknar besparingar. En stor andel av befolkningen, närmare 700 000 personer, befinner sig i närmast permanent utanförskap. Deras levnadsstandard är betydligt lägre än den stora medelklassens. Kort utbildning, svaga band till arbetsmarknaden samt bristfälliga språkkunskaper gör det väldigt svårt för många av dem att ta del av samhällets välstånd.”

https://www.gp.se/ledare/rör-inte-småspararnas-pengar-magdalena-andersson-1.48560792

Även Arwin Åhlund, Expressen, skriver läsvärt om den senaste skattjakten från Sossarna. Allt fokus borde läggas på att göra alla arbetsföra långtidsarbetslösa till självförsörjande invånare! Om ”bara” 300.000 av alla dessa personer blir det inom fem år har landet inga problem med att finansiera skola, omsorg, sjukvård, rättssystem, försvar och basinfrastruktur. Det borde vara alla politikers fokus just nu! Först får svenskarna betala ett högt pris i form av bristande kvalitet inom skola, omsorg och vård för en ansvarslös migrationspolitik och en usel integrationspolitik. Nu ska de som jobbar hårt också drabbas av ännu högre skatter. Fattar inte dessa rikspolitiker vilka de ska företräda? Uppenbarligen inte!

 Ökade migrationsströmmar från fattiga länder har gjort att botten halkar efter resten. SCB-statistik visar att mer än hälften av alla utrikes födda barn i Sverige har låg ekonomisk standard. På samma gång har fria kapitalflöden hjälpt toppen att dra ifrån. De mest framgångsrika entreprenörerna som Spotifys Daniel Ek kan köpa villor i Djursholm för en halv miljard samt eventuellt lägga bud på Arsenal.”

 Men framför allt är S-förslaget obegripligt utformat. Miljonärerna – eller ”den ekonomiska eliten” – preciseras inte alls. Inte heller vad man vill beskatta. De enda konkreta detaljerna så här långt är att skatten ska ha någon form av tak och att bostäder undantas.”

https://www.expressen.se/ledare/arvid-ahlund/miljonarsskatten-ar-ett-praktskott-i-vansterfoten/




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar