söndag 20 juni 2021

Konstruktiv problemlösning

En del av det svenska samhället

Människor som bryr sig om sin familj, sitt bostadsområde, sin kommun, sin region, sitt land och så vidare brukar visa sitt engagemang genom att reagera på problem och att komma med förbättringsförslag. För mig är det positivt och jag gör allt jag kan för att uppmuntra invånare att berätta vad de upplever och tycker för att vi gemensamt ska utveckla vårt samhälle i en önskad riktning mot en positiv framtid. 

Jag delar bland annat Alice Teodorescus, krönikör i Expressen, frustration över att människor som konstruktivt problematiserar runt faktiska problem etiketteras som till exempel rasist. Att lyfta problem kopplade till en misslyckad migrationspolitik och att lyfta problem till en naiv och dålig integrationspolitik är självklart inte synonymt med rasism. Nedan artikel skriven av Teodorescu är läsvärd. I ett öppet och fritt samhälle måste det anses och vara positivt med engagerade medborgare som vill att våra svenska unika samhällen ska utvecklas på ett positivt sätt. Medborgare som vill att allvarliga växande problem skyndsamt ska lösas. Ramarna för hur vi ska arbeta med problemlösning sätts av våra lagar som ska tillämpas jämlikt mot oss alla i vårt unika samhälle. Ett unikt samhälle där svenska lagar gäller.

"Jag är givetvis ironisk. Hur annars förhålla sig till de häpnadsväckande slutsatserna i den policy brief som bär namnet ”Interaktiv rasism på internet, i pressen och politiken” (baserad på forskningsstudien ”A populist turn?”) som beställts av den statliga expertkommittén Delmi, och som är en del av ett projekt som i sin tur finansierats av statliga Vetenskapsrådet?

I policydokumentet, som namnger enskilda skribenter som Arpi och Gudmundson, konstateras bland annat att: 

”Subtila och implicita yttranden och tankefigurer torgförda av ledarskribenter i dagstidningar och av folkvalda politiker på sociala medieplattformar bidrar till att normalisera främlingsfientliga och rasistiska tankegångar och åsikter.”

"Inte ett ord om den snabbt föränderliga verklighet som texterna tillkom i eller om de uppenbara skillnaderna mellan de som ville stänga gränserna för att de ogillade invandring som fenomen, och de (likt undertecknad) som ville ha en långsiktigt fungerande migrations- och integrationspolitik för att kunna garantera samhällets framtida förmåga att ta emot skyddsbehövande."

"Men det inträffade belyser också ett annat förhållande som behöver redas ut; går det att analysera konsekvenserna av det senaste decenniets mycket höga migration till Sverige utan att betraktas som rasist? Eller leder enkom förekomsten av oro – även då den baseras på offentlig statistik från exempelvis Brå och SCB, för sådant som hur samhället påverkas av parallella samhällen med tillhörande rättssystem, ökat tryck på den generella välfärden, gängskjutningar och annan grov kriminalitet, ekonomiskt och socialt utanförskap, hedersvåld – till att rasismen per se ”normaliseras”?"

"Sverige är ett land i förändring. Det var den förändringen som vi skildrade och problematiserade. Det var den förändringen av människors verklighet, inte våra ledartexter eller den påstådda ”normaliseringen” av rasismen, som tvingade regeringen att sent omsider agera i november år 2015."

https://www.expressen.se/ledare/alice-teodorescu/kan-man-prata-migration-utan-att-kallas-rasist/

I sammanhanget upprepar jag uppmaningen att lyssna på ett värdefullt program på P1 Sveriges Radio om medborgarskapet. Det är minst sagt viktigt att på allvar tala om vad som ska krävas för ett medborgarskap och vad det innebär jämfört med att inte vara medborgare i Sverige.

"Medborgare, ett ord som andas plikt, ansvar och sammanhang. Redan Aristoteles ställde sig frågorna: vem är medborgare och vad är en medborgare? Genom historien har synen och tankarna kring medborgarskap utvecklats. Under 1990-talet, i takt med den ökande internationella migrationen, fick diskussionen om vad en medborgare är och bör vara ny näring."

"I Sverige talas det idag om att höja statusen på medborgarskapet, att införa test i språk och samhällskunskap. En rörelse som ses på fler håll i världen.  Svenska medborgare har rätt att vara i landet och att rösta i riksdagsval, men vad har medborgarskap för betydelse för sammanhållningen i ett samhälle? Och vad är en god medborgare?"

https://sverigesradio.se/avsnitt/1743689

Ett av skälen till varför MP, C och V måste hållas borta ifrån regeringsmakten är att de inte vill fatta konsekvenserna av sin ansvarslösa migrationspolitik. När Lööf ersätts kan sannolikt C nyktra till i sin migrationspolitiska hållning. Tills vidare kan sossarna hoppas att de kan räkna med Cs maktstöd, eller? Det enda parti som har råd med valkampanjande två gånger under ett år är C. Det enda parti som kan slå ut en ideologisk kompis i ett extraval och plocka hem någon ytterligare röstprocent är C. Ja, ja snart får vi veta om, och hur i så fall, Löfven lyckas bo kvar i Sagerska huset. Håll med om att det är löjligt om man inte kan gå med på att hyresmarknadens parter får förhandla tills senast i maj 2022. 

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/tidigare-politiker-reagerar-pa-regeringskris



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar