torsdag 3 juni 2021

Alltid enskilda människor

Även kvinnor kan vara grovt kriminella

Det är alltid viktigt att vara tydlig med att vi alla har ett enskilt ansvar för våra handlingar. Under lång tid har det svenska samhället utvecklats till ett rättssamhälle där enskilda människor får ta eget ansvar för sina handlingar. Våra tidigare klansamhällen och dess rättsskipning ersattes av lagar som ska gälla oss alla jämlikt. Det är viktigt att vi håller kvar principen om det enskilda ansvaret och inte dömer hela grupper människor bara för att de tillhör en viss grupp människor. Och det gäller både kvinnor, män och de som definierar sig som något annat.

Karin Pihl, GP, skriver läsvärt om att vi måste inse att även kvinnor kan bete sig på ett oacceptabelt sätt i våra svenska samhällen. 

"Kvinnor i och kring kriminella gäng är oftast osynliga i den offentliga debatten. Men de finns. Det visar GP:s granskning i helgen om kvinnorna i gängen. De sociala normer som råder bland de unga kriminella männen finns också bland tjejerna."

"Precis som för killarna ger ett högt våldskapital status. Våldsamma bråk bland tjejer i Angered har eskalerat den senaste tiden, säger fältarbetarna Anisa Sameer och Amanda Boström till GP. Att ”ärra” någon har blivit ett begrepp. Det betyder att man river en annan tjej i ansiktet så att skadorna syns och offret får leva med skammen. Fältarbetarna menar att våld mellan unga kvinnor förminskas till tjejslagsmål, trots att det har hänt att personer som deltagit i slagsmålen behövt uppsöka akutvård. Tjejerna riskerar också att bli inlockade som mer eller mindre aktiva medlemmar av de kriminella gängen, där de ges dubbla roller. Unga tjejer blir ihop med kriminella killar som har status och pengar. De är flickvänner men kan samtidigt vara knarkkurirer."

"De kvinnor som är aktiva i gäng är förvisso i hög utsträckning just offer – för våldtäkter, misshandel och hot. Men de kan också vara förövare. De är en del av den kriminella strukturen samtidigt som de är offer för det våld som normaliseras i gängen."

"Samma fördom finns också i diskussionen om hedersrelaterat våld och förtryck. Kvinnor ses nästan per automatik som offer, trots att mammor och andra kvinnliga släktingar i många fall spelar en viktig roll för att upprätthålla de sociala normerna som utgör hederskulturens kärna. Den kvinnliga delen av släkten är i många fall pådrivande för att utsätta flickor för könsstympning i de kulturer där det förekommer, enligt Socialstyrelsen."

"För att kunna analysera och motverka ett samhällsproblem måste man generalisera. Kvinnor är betydligt mindre brottsaktiva än män, särskilt gällande våldsbrott. Därför är det rimligt att fler åtgärder riktas till de män i som befinner sig i riskmiljöer."

https://www.gp.se/ledare/skadlig-myt-att-kvinnor-bara-kan-vara-offer-1.48038490

https://www.expressen.se/nyheter/syskonskaran-jagas-efter--knivattacken-i-gallerian/

I sammanhanget lyfte jag upp en viktig debattartikel i Aftonbladet från polisen Nadim Ghazale. Tyvärr har han väldigt mycket rätt i sin kritik av det politiska etablissemanget. Lösningen på problemet är faktiskt att vi måste lyckas motivera fler arbetslivserfarna och generellt mer erfarna personer att bli våra demokratiska företrädare. Det ska inte vara en teater, det ska vara företrädare som faktiskt kan bidra till att vår framtid blir positiv.

"Tomma ord utan självrannsakan från partierna som styrt landet de senaste sju åren haglar, samtidigt som oppositionen pekar på enkla lösningar för frälsning och icke-frågor som roten till allt ont. Allt jag ser är brist på ansvarstagande och populism. En jakt efter makt."

"Alla som kan något om brottsförebyggande arbete har i åratal pekat på skolans betydelse. Att en stark och likvärdig skola som har kapacitet att fånga upp eleverna och deras olika behov och utmaningar fungerar närmast som ett vaccin mot brottslighet. Hur har det gått på den fronten? Hur många miljoner ska friskolorna dränera statskassan på innan vi sätter stopp och börjar lägga de pengarna på barnen i stället? Som man sår får man skörda." 

"Alla som kan något om kriminogena miljöer säger att segregation är en grogrund för kriminalitet. Särskilt om den är etnifierad och kommer med den lägsta ekonomiska statusen. Addera dit fler flyktingar, narkotika, psykisk ohälsa och toppa med myndigheter och verksamheter som har övergett dessa högriskområden och du får den cocktail av riskfaktorer som skapat problemen i vår tid. Socialtjänsten är så gravt underfinansierad och bakbunden av både sekretesslagstiftning och kraven på frivillighet att de sällan skapar någon verklig förändring utan snarare bara frustration, både internt och för sina samverkanspartners."

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/x3ad5V/som-man-baddar-far-man-ligga-politiker

När jag ändå är igång plågar jag er med lite värdefulla ord från en av mina opinionsbildande favoriter. Alice Teodorescu! Hon är så härligt tydlig i sina budskap som också är kopplade till starka fakta. Du som läst min bok "En stund på jorden" som publicerades 2018 vet att jag tydligt lyft att det är viktigt att ta kulturella skillnader på mycket större allvar än vad nyliberaler och vänstermänniskor gör. Och de som drömmer om att vi kan slippa de problem vi har genom att tro att alla lågutbildade invandrare från mycket annorlunda kulturer inom de kommande 20 åren kommer att lämna Sverige är okloka. Nu måste vi reparera det som gått sönder på grund av långvarig oansvarig politik. Det innebär ett målmedvetet och krävande integrationsarbete som mycket bättre än hittills integrerar det stora flertalet av dem som de senaste tjugo åren invandrat till Sverige. Det är inte deras fel att svenska riksdagspolitiker länge agerat oansvarigt i förhållande till hållbarheten i de svenska samhällena. Sverige är i grunden kraftigt förändrat. För att vända nuläget till något positivt krävs politiska företrädare med gedigen erfarenhet av att leda människor från mycket olika kulturell bakgrund. Hur många sådana politiker tror du vi har i våra kommuner och i riksdagen?

"Den mentalitet som dominerat det politiska beslutsfattandet i Sverige i decennier fångades i veckan i en enda mening: ”Sverige har vaknat sent, redan i början av 2000-talet borde det funnits en plan för hur man hanterar ett samhälle där 50-60 olika kulturer ska förhålla sig till varandra i ett nytt land.” Yttrandet fälldes i DN av Mehdi Adnan Mossa, socialpedagog som arbetar med unga i riskzon i Botkyrka och Södertälje, med anledning av Brå-studien om det dödliga skjutvåldet."

"Men varken planlösheten eller frånvaron av konsekvensanalys är specifika för just integrationsfrågan. Tvärtom är de symptomatiska för den yrvakna reaktivitet, den barnsliga förhoppning om att saker per automatik ska falla på plats med tiden, som präglat alltifrån nedmonteringen av kunskapsskolan till hanteringen av coronapandemin."

"Om vi inte vill vakna upp i ett Brasilien light om 20 år, och återigen undra varför inget gjordes tidigare, gör vi klokt i att omgående formulera ett svar på hur ett land som Sverige, med sin utpräglade historia av homogenitet och sina egalitära ambitioner, ska hantera framväxten av ett samhälle där alla världens kulturer ska samexistera."

"Ytterligare en del rör kärnan i den kulturella integrationen, det vill säga de normer och värderingar som utgör fundamentet i ”svenskheten”. Här inryms frågeställningar kring förhållandet mellan stat och individ, familj och klan, synen på jämställdhet och barnuppfostran, religionens roll visavi sekulariseringen. Men också sådant som människors upplevelse av tillhörighet och gemenskap, identitet och identifikation, liksom känslan av lojalitet och ansvar med det nya landet. Sverige är ett i grunden förändrat land. Den politik som formuleras framöver kommer avgöra om förändringen blir positiv eller inte." 

 https://www.expressen.se/ledare/alice-teodorescu/skjutvapenvaldet-ar-ingen-slump/

Även Adam Cwejman, GP, skriver läsvärt om hur illa det blivit när klanstrukturer återigen fått fästa i Sverige. Klanstrukturer där även kvinnor spelar en icke önskvärd roll. Än en gång vill jag dock poängtera att varje enskild människa bär ansvar för sina egna handlingar och det finns gott om invandrare som kraftfullt tar avstånd från klankulturen. En sak är helt säker, "PK" politiker kommer aldrig bidra till att denna negativa trend kan brytas.

"Samtidigt i Hjällbo hölls stadsdelen i ett våldsamt grepp av en pågående blodig konflikt. Kontrasten är ett slags koncentrat av det splittrade Sverige: Livet i Sverige och livet i utanförskapsområdet är två olika verkligheter."

"Under helgen eskalerade konflikten och i söndags sköts en man till döds på öppen gata. GP:s krimreporter Peter Linné redogör för den invecklade konflikten och dess kopplingar till den omskrivna Ali Khan-släkten. Även om detaljerna kommer ta lång tid för polisen att reda ut är det tydligt vilken sorts konflikt som skakat Hjällbo under de senaste dagarna: En blodsfejd mellan klaner."

"Förutsättningen: Den omfattande invandringen under lång tid från länder med en svag statsmakt och en central roll för den stora släkten. En invandring till ett land utan erfarenhet i modern tid av klanfejder."

"Politiken har varit handfallen inför situationen. Åtgärder och insatser har haft tveksam effekt. Assimilationen har gått på tomgång och delvis bakåt. Den segregation som blivit följden utgör en fertil mylla för rekrytering till organiserad brottslighet där värdegrunden består av machoideal, blodshämnd och hederstänkande."

"Det som utspelar sig i Hjällbo drabbar inte "bara" kriminella. En hel stadsdel hålls gisslan av ett antal kriminellt belastade släkter och kriminella nätverk. Det här är ett av Sveriges allvarligaste samhällsproblem och inget som försvinner av att vår regering återigen förklarar hur oacceptabelt det är. Samhället måste precis som för tusen år sedan tillintetgöra de våldsamma klanstrukturerna."

https://www.gp.se/ledare/de-kriminella-klanerna-har-tagit-g%C3%B6teborg-som-gisslan-1.48485848

P.S På TV4 nyhetsmorgon hade de en intervju med en Benjamin som vuxit upp i en radikaliserad islamistisk familj i Göteborg. Även han beskriver kvinnors roll i extrema miljöer. Den intervjun och den serie som nu finns skapad runt hans erfarenheter kopplade till att växa upp i en extremistiskt religiös miljö, inklusive att gå i en skola med en religiös huvudman, skulle alla verklighetsfrånvända politiker behöva titta på.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar