lördag 19 juni 2021

Könskrig inom kulturkriget

Väljargrupperingar

Hur omfattande påverkan har sociala medier på hur väljarna väljer att rösta i allmänna val? Hur mycket kan köpta så kallade influensers påverka vilket parti som människor lägger sin röst på i riksdagsvalet? Självklart har det en stor påverkan i dagens värld. 

Nedan reportage i Sveriges Radio är intressant om hormonskillnadernas betydelse, mellan kvinnor och män. Sedan 2005 har forskningen inom områdena hormoners betydelse och hjärnans funktionalitet utvecklats enormt mycket. Jag bifogar också länkar till några intressanta forskningsresultat i ämnet nedan. Hormonuppsättningarna inom oss människor har vetenskapligt bevisat mycket stor betydelse. Det är okunnigt att inte acceptera det faktumet. Kvinnor har bland annat mer östrogen än män. Och män har mer testosteron än kvinnor. Få avvikelser från det biologiska faktumet. 

"Vad beror det på att män och kvinnor beter sig olika? Vetandets Värld den 28 december ska inte spegla den politiska debatten, men syna de forskningsresultat som tyder på att det kan finnas vissa medfödda biologiska skillnader mellan män och kvinnor som har effekter på beteendet.

"Pojkars hjärnor utsätts för påverkan av testosteron, manligt könshormon, tidigt under fosterlivet och sedan också under nyföddhetsperioden. Det är deras egna testiklar som producerar detta testosteron. Testiklarna vilar sig sedan fram till puberteten. Av en del olika orsaker kan även ett flickfoster utsättas för ganska höga halter av manligt könshormon, därför finns det inte en klar gräns mellan hur flickor och pojkar påverkas hormonellt i moderlivet."

"I hjärnan har man hittat genomsnittliga anatomiska skillnader mellan kvinnor och män på några olika ställen och forskarna tror att hormonpåverkan under foster- och nyföddhetstiden har betydelse för detta. Ett exempel är storleken på några cellkärnor i den del av hjärnan som kallas hypotalamus. Dessa kärnor tros ha betydelse för partnerpreferens och för om man ska uppleva sig som man eller kvinna. En annan skillnad är tjockleken på de förbindelselänkar som finns mellan de båda hjärnhalvorna. Kvinnors nervbuntar mellan hjärnhalvorna tenderar att vara tjockare än mäns."

"En del forskare menar att skillnader mellan mäns och kvinnors hjärnor vad gäller signalsubstanser och hormoner betyder mer än de anatomiska skillnaderna."

https://sverigesradio.se/artikel/752434

https://www.heart.org/en/news/2021/02/01/hormones-are-key-in-brain-health-differences-between-men-and-women

https://stanmed.stanford.edu/2017spring/how-mens-and-womens-brains-are-different.html

https://www.simplypsychology.org/gender-biology.html

Håkan Boström, GP, skriver läsvärt om hur annorlunda många av dagens väljare röstar jämfört ifrån för inte så länge sedan. Boström går så långt att han mer eller mindre klassar höger och vänster som ett förlegat perspektiv på vad väljarna väljer att rösta på. I tider som definieras som segregerade lyfter Boström att det tycks finnas ett starkt särskiljande mönster mellan kvinnor och mäns val av parti att rösta på. Det är minst sagt intressant. Varför är det så? Det så kallade "kulturkriget" som Boström refererar till, varför förhåller sig kvinnor och män så olika i dessa "krigets" konflikter? Kan det vara så enkelt att kvinnor och mäns skilda uppsättningar av hormoner bär på svaren?

"Opinionen står i princip still i fredagens opinionsmätning från SVT/Novus. En sak sticker dock ut. Val av parti har allt mer blivit en könsfråga. Bland män är inte ens Socialdemokraterna med i kampen om vilket parti som är störst. Den striden står mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna som bägge ligger på drygt 25 procent vardera. Socialdemokraterna stannar på drygt 21 procent (SVT 11/6)."

"Redan i valet 2018 fick de tre högerpartierna – M, KD och SD – egen majoritet bland män, enligt SVT:s vallokalsundersökning. Även i den senaste SCB-undersökningen har de tre partierna egen majoritet bland män. Det här förklarar troligen en del av det höga tonläget mot regeringen i sociala medier."

"Könsskillnaderna förstärks dessutom av utbildning. Könsskillnaden går visserligen igen i alla samhällsgrupper. Bland dem med endast gymnasieutbildning eller mindre är det dubbelt så många män som kvinnor som väljer SD som bästa parti. Men bland dem med högre utbildning än så är det tre gånger så många män som kvinnor som väljer SD. Hos Moderaterna och Kristdemokraterna återfinns samma mönster, om inte alls lika markerat. Procentandelen män bland dem som stödjer M ökar med utbildningsnivå, procentandelen kvinnor minskar. En inverterad spegelbild av detta mönster återfinns i stödet för regeringspartierna där andelen kvinnor ökar med utbildningsnivå. Utbildning tenderar med andra ord att öka könsskillnaderna i partival."

"Utbildningsfaktorn har överlag kommit att bli allt viktigare för röstningsmönstren. En internationell studie av ekonomen Thomas Piketty, som refereras i The Economist (29/5), visar att mellan 1970 och 2010 ändrades röstningsmönstren i hela västvärlden så att högutbildade idag röstar på partier till vänster om mitten, medan de 1970 röstade på partier till höger om mitten. Sverige utgör snarast en eftersläntrare i denna trend, men rörelseriktningen är tydlig även här. Naturligtvis bör man också ta hänsyn till att antalet högskoleutbildade ökat kraftigt under perioden. Akademiker har blivit en politisk maktfaktor även till antalet."

"De som drömmer sig tillbaka till 1990-talets officiella politiska konflikter har helt enkelt inte mycket för det. Det så kallade kulturkriget är djupt förankrat i samhällsutvecklingen."

https://www.gp.se/ledare/k%C3%B6n-utbildning-och-stad-allt-viktigare-f%C3%B6r-partival-1.49245786

Även karin Pihl, GP, skriver intressant om att det råder allt större könsskillnader mellan kvinnor och mäns sätt att rösta.

"De könsbundna väljarmönstren har stärkts i Sverige. Det konstaterar statsvetarna Maria Oskarson och Jakob Ahlbom vid valforskningsprogrammet på Göteborgs universitet. I den nya rapporten ”Trender i könsskillnader bland svenska väljare” drar de slutsatsen att män röstar höger medan kvinnor röstar vänster."

https://www.gp.se/ledare/d%C3%A4rf%C3%B6r-%C3%A4r-kvinnor-mer-politiskt-korrekta-%C3%A4n-m%C3%A4n-1.46603933

Avslutningsvis kan du ta del av en beskrivning av det så kallade "kulturkriget" som anses pågå i Sverige. Nedan beskrivning är gjord av Kairos future som arbetar med att beskriva samhällstrender. 

"De senaste tio åren har en nationalistisk konservatism vunnit gehör bland allt fler väljare. Det här innebär ett skifte från en globalistisk liberalism som fram tills nyligen varit i princip självklar bland politiker över hela spektrumet. Vi befinner oss därför nu i ett kulturkrig som i grunden förändrar vilka politiska riktningar som är möjliga att ta."

"Att diskutera svenskhet och svenska normer är idag inte längre lika laddat som för 5-10 år sedan. Individen (åtminstone den utrikesfödda) förväntas anpassa sig på ett sätt som framförallt vänstern tidigare hade svårt att acceptera. I en mening bejakas alltså normer på ett sätt som tidigare förkastades. Förslag i den här riktningen har framförts av andra, men det var de nykonservativa, med Sverigedemokraterna i spetsen, som vann denna första batalj. En återgång till forna tiders synsätt: ett folk delar vissa kulturella egenskaper och de egenskaperna bör ha företräde i det folkets land."

"När de gemensamma resurserna nu utmanas av ökande kostnader för vård och omsorg, integration, samhällsberedskap och cybersäkerhet är risken stor att individanpassningen får stryka på foten. I de nykonservativas idé om en normalkultur ingår automatiskt också en hierarki där traditioner och ”normalitet” ger vissa beteenden och behov högre status än andra. En resursbristens etik kommer att behöva formuleras och individens rättigheter är inte garanterade att stå oberörda."

"Det är idag få som utmanar idén om medborgarna först, och i omvärlden syns samma tendenser. Samtidigt är bilden mer komplicerad än så. Å ena sidan gör kompetensbristen i Sveriges offentliga och privata sektor att arbetskraftsinvandring är nödvändig, även om den framöver sannolikt sker med samma hårda gallring som exempelvis Kanada har tillämpat. Å andra sidan kommer klimateffekter att driva fler och fler flyktingar till våra gränser. Vad blir då den humanitära stormakten Sveriges svar till världens behövande? Sveriges relation med omvärlden håller på att förändras och då är en norm av global solidaritet allt annat än given."  

https://www.kairosfuture.com/se/publikationer/nyheter/det-nya-kulturkriget/

En rolig bok som leker intressant om generaliserade skillnader mellan kvinnor och män är "Män är från Mars och kvinnor är från Venus".

https://www.adlibris.com/se/e-bok/man-ar-fran-mars-kvinnor-ar-fran-venus-9789170369629

Håll med om att det är lite intressant att V, C och halva MP ledningen är kvinnor. Det är uppenbarligen också partier som särskilt attraherar kvinnor. Det är nog inte fel att komplettera den politiska kartan med dimensionen ÖS-TE. Särskilt Hakelius krönika i Expressen nedan om Lööf är läsvärd i sammanhanget. Sjöstedt fick rätt, hon har fört in C i öknen.

https://www.gp.se/ledare/det-snurriga-är-att-regeringen-hållit-så-länge-1.49701314

https://www.expressen.se/kronikorer/johan-hakelius/annie-loof-lyckades-vava-in-oss-alla-i-sin-drom/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar