måndag 14 juni 2021

Sakta, sakta och sakta

Alltid sent

Beror den svenska politiska senfärdigheten "bara" på röran i vår riksdag eller är det ett kulturdrag? Vem tjänar på senfärdighet när vi bevittnar växande problem och när många enskilda människor drabbas av saktfärdigheten att lösa problem? Mitt svar är att de enda som kan tjäna på dumheter är kriminella människor som jublar över politikers oförmåga att ta i problem och lösa dem. Inte minst jakten på organiserade brottslingar visar att andra länders förhållningssätt är mycket klokare än de svenska. Ett stort tack till Polisen och underrättelsetjänsterna i Frankrike, USA, Danmark med flera! Äntligen får farliga brottsgrupperingar ordentligt motstånd 👏🏼👏🏼👏🏼. 

Under lång tid har organiserad brottslighet bland annat tjänat stora pengar på människosmuggling. Det finns massor av "finn fem fel" i att inte fatta alla negativa konsekvenser av en verksamhet som i stor omfattning styrs av just organiserade brottslingar. Inte minst av nyhetssändningar från USA kan vi lära oss hur till exempel de fruktade brottskartellerna i Mexiko är starkt engagerade i affärsverksamheten att smuggla människor till USA. Till och med en miljöpartist borde kunna föreställa sig vilka motkrav kartellerna sätter på fattiga människor som till exempel får betala 10.000 dollar för att eventuellt ta sig in i USA. 

https://amp.svt.se/nyheter/utrikes/har-traffar-svt-s-reporter-manniskosmugglare-i-centralamerika

Självklart har många som kommit till Sverige de senaste åren köpt tjänster från organiserade människosmugglare. Sannolikt har många av dem fått köpa dessa tjänster på kredit med ordentliga ockerlån. Som alltid är mycket kriminellt belastade "duktiga" på att driva in sina skulder. En populär Netflix serie idag är "Snabba cash" där kan du få en känsla för vad de som är skuldsatta till kraftigt kriminella kan få göra för att kanske bli skuldfria. Det är mycket oklokt att förhålla sig naivt till detta faktum.

https://unt.se/uppsala/hanna-vill-ha-forbud-mot-tiggeri-1772082.aspx

https://unt.se/debatt/i-uppsala-behover-ingen-tigga-1778816.aspx

I SVT programmet Debatt, mars 2013, var jag tydlig med att den svenska hanteringen av tiggare från Rumänien och Bulgarien inte hjälper dessa utsatta människor. Som vanligt ett av allt för många exempel på hur naiv och inkompetent svensk politik i många känsliga frågor blivit. 

https://m.youtube.com/watch?v=Ae8JUatUaCs&t=52s

Och länge har det varit känt att allt fler i Sverige lever i oacceptabla parallellsystem. Till exempel romska eller sharia lagar gäller inte här. I Sverige gäller svensk lag oss alla jämlikt! Inga undantag!

Om man inte följer den romska lagen framför den svenska så blir man utesluten från det romska samhället och får inte träffa andra romer. Att bli utesluten – magerdo – är att bli betraktad som oren. Andra romer får inte prata med dig, inte äta eller dricka med dig. Forskarna Elena Marushiakova och Vesselin Popov beskriver det som ”social död”, det ultimata straffet.”

https://www.expressen.se/kvallsposten/de-verkar-inom-dolt-romskt-rattssystem-jobbar-med-inkludering-for-malmo-stad/

Karin Pihl, GP, skriver nedan läsvärt om tiggeri. Även svenska tiggares verklighet är kantade av brottslighet i många former. Vi talar tveklöst om väldigt utsatta människor. Vi har alla ett enskilt ansvar för att ta deras utsatthet på största allvar. Att förhålla sig naivt till dessa människors öden är dock korkat på många sätt.

Redan 2011 började jag aktivt verka för att Sverige på allvar skulle ta i tiggerifrågorna. Tänk att så mycket enkelt är så svårt i svensk politik. Karin Pihl sammanfattar riksdagens hållning väl i följande mening: ”Att understödja eller underlätta tiggeri innebär att man är en del i ett system där fattiga människor hålls fast i fattigdom.”

De senaste åren har tiggeri blivit vardag på många orter i Sverige, inte minst i Göteborg. Fattiga människor från framförallt Rumänien och Bulgarien kommer hit för att tigga. Ofta bor tiggarna i bilar eller i tält på parkeringar och i parker.”

Ett alternativ är att avvisa personerna i enlighet med lagstiftningen. En EU-medborgare har rätt att vistas i Sverige i tre månader utan särskilt skäl, men efter det måste man ha uppehållstillstånd vilket i praktiken betyder ett arbete. Den EU-medborgare som vistats här längre än tre månader och inte har försörjning har därmed skyldighet att lämna Sverige. Ett annat alternativ är att politikerna bestämmer när ett läger ska avvecklas. Alltså mer eller mindre fortsätta som det är nu. Alternativ tre är att upprätta fasta platser för lägren på kommunens mark.”

Det sista förslaget är en usel idé. Att upprätta särskilda platser där tiggarna kan bygga upp bosättningar bidrar till förslumning och kan bli en hälsofara på grund av brandrisken. Få göteborgare anser nog att det är rimligt att en kommun i Sverige 2021 erbjuder mark för att bygga upp rena kåkstäder.”

”Ytterligare ett argument till varför kommunen inte bör underlätta för bosättningarna är att man då bidrar till att cementera utsatthet och kriminalitet. De människor som tigger utnyttjas ofta av ligor som organiserar verksamheten. Tiggeri har blivit den vanligaste formen av människohandel i Sverige konstaterade Polisen 2019.”

Det finns också en koppling mellan tiggeri och tvångsprostitution. Enligt polisens lägesrapport, från 2015, om tiggeri är kvinnor och barn särskilt utsatta och tvingas både till att tigga och att sälja sexuella tjänster. Många vilseleds vid rekryteringen och tror att de kommer att få ett arbete i destinationslandet. När de väl är här tvingas de betala av en påhittad skuld.”

https://www.gp.se/ledare/kåkstäder-hör-inte-hemma-i-sverige-1.48948649

Inte minst intressant tycker jag det var att lyssna på SR P1s program "Filosofiska rummet" med temat om medborgarskapets historia och betydelse. Personligen anser jag inte att till exempel personer som de IS-kvinnor som nu ska flytta tillbaka till Sverige och få del av alla medborgerliga rättigheter är ok. Livsfarliga personer som på inget sätt står upp för det fria samhälle, byggt på demokratiskt framarbetade lagar, medborgarskapet är kopplat till. De kommer inte bara kosta övriga invånare mycket pengar. Sannolikheten att dessa personer fortsätter att sprida stora samhällsproblem är också hög. Jag kan varmt rekomendera att du lyssnar på nedan bifogad del av "Filosofiska rummet".

https://sverigesradio.se/artikel/svenska-is-kvinnor-kan-utvisas-fran-syrien-i-host

"Vad ligger i begreppet medborgare, hur har synen på medborgarskap sett ut historiskt och hur påverkas den av att vi lever i en tid av ökad migration och globalisering?"

"Medborgare, ett ord som andas plikt, ansvar och sammanhang. Redan Aristoteles ställde sig frågorna: vem är medborgare och vad är en medborgare? Genom historien har synen och tankarna kring medborgarskap utvecklats. Under 1990-talet, i takt med den ökande internationella migrationen, fick diskussionen om vad en medborgare är och bör vara ny näring."

"I Sverige talas det idag om att höja statusen på medborgarskapet, att införa test i språk och samhällskunskap. En rörelse som ses på fler håll i världen.  Svenska medborgare har rätt att vara i landet och att rösta i riksdagsval, men vad har medborgarskap för betydelse för sammanhållningen i ett samhälle?  Och vad är en god medborgare?"

https://sverigesradio.se/avsnitt/1743689

P.S ”Operation Trojan horse” visar på ett skrämmande sätt hur mycket organiserad brottslighet vi har i Sverige. Särskilt kopplat till narkotikahandel. Kommer snart ansvariga politiker inse att narkotikaproblemen i Sverige är mycket större än vad de vill tro.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar