tisdag 29 december 2020

Inkompetent ledarskap

Varför sparkar inte Löfven herr Johansson?

Än en gång bevittnar vi ett tydligt exempel på att Löfven inte är stor nog för sitt jobb. I sitt urval av ministrar kan han inte förlåta skickliga personer som gjort enstaka smådumheter men han kan förlåta ett mycket moraliskt stort övertramp av Morgan Johansson. Ett övertramp som underminerar den snart sista trovärdigheten denna regeringschef har kvar. Han kanske har lärt sig av Lööf att det gäller att göra som med Federley, hoppas att problemen snabbt blåser bort. Kompisarna ska ju skyddas. Ja, jösses. Det är bara att hoppas att mycket få icke vänsterorienterade väljare 2022, i riksdagsvalet, vågar lita på att Liberalerna och Centerpartiet inte stöttar vänsterregeringar. Sverige måste försöka få fram ett vitaliserat valsystem där vi invånare får en större chans att påverka vem som blir statsminister eller kommunstyrelsens ordförande. Varför inte inkludera ett personval till dessa poster när vi väljer partier. Då skulle till exempel den partiledaren som får flest personkryss bland partier som vill regera ihop få bli ledare av ledarna. Det kan inte bli sämre än nu och gör invånarnas röster viktigare för självgoda partier. Igår bloggade jag om ”ödmjukhet”. Vissas tolkningar av ordet, som tidigare var min innan jag grävde ordentligt bland synonymer, saknas inom många partier. Inte minst inom Socialdemokraterna. 

Lena Melin, Aftonbladet, håller inte tillbaka med sin kritik av Löfven, Johansson och övriga regeringen. Särskilt av Löfven som faktiskt ska leda Sverige genom sin regering. 

”Vad tänkte Morgan Johansson på när han stod där? Han kan i alla händelser varken tänkt på sin chef, statsminister Stefan Löfven (S), eller på Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Inte ens en vecka tidigare hade de båda på en mycket uppmärksammad presskonferens bland annat meddelat att det inte skulle bli några mellandagsreor i år. Risken för smittspridning var för stor.”

Men kärnan i budskapet var ändå klar. Undvik köpcentra, handla med förstånd, håll avstånd. Ändå gav sig Morgan Johansson ut i köpvimlet i Lund. Vad tänkte han på? Att han sitter i regeringen och därmed kanske ska lyda dess egna råd? Troligen inte. Att rekommendationerna gäller alla andra, men inte honom? Kanske.”

”Johansson har erkänt att det var ”oförsiktigt” av honom. Löfven håller med. Jag skulle säga att det är något mycket värre. Nämligen en signal och att man inte behöver ta regeringens, eller Folkhälsomyndighetens, besked riktigt på allvar. Man har rätt att skapa sig en egen liten gräddfil. Råden är någonting som höftas till på tjänsterummet men som inte ens ministrarna behöver ta så allvarligt på.” Det ger ett dåligt intryck när regeringens egna ledamöter inte följer pandemiråd. Det gäller också när flygbiljetter säljs till plan som inte får landa och plan som landar trots landningsförbud. Och att verksamheter som bibliotek stängs trots att det saknas laglig grund. Förtroendet eroderar.

Någon jävla ordning måste det vara i ett parti” sade dåvarande ledaren för Vänsterpartiet C H Hermansson.Det gäller också under en pandemi. Och även då man heter Morgan Johansson.”

https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/BlG06w/det-maste-vara-nagon-javla-ordning-under-en-pandemi

Expressen bjuder också på tydlig och skarp kritik av Johansson och Löfven nedan. Varför ska de bry sig? De har redan fina titlar att i framtiden skryta med och pensionen säkrad på nivåer som gör att de inte behöver trängas i affärer när det är REA.

”När Bianca Ingrosso festade i Båstad i somras kallade justitieministern det för ”djupt olämpligt”. Hans eget handlande under julhelgen var dock blott ”oförsiktigt” enligt både honom själv och statsminister Stefan Löfven. Tydligen har regeringen högre förväntningar på influencers än på statsråd.”

”Justitieministern är som folk är mest – Morgan Johansson var bara en av tusentals svenskar som letade röda prislappar under annandagen. Den stora missen är att regeringen inte har tagit höjd för den typen av mänskligt beteende i sin hantering av pandemin. Länge berömde sig regeringen för att den svenska strategin var så mycket mer demokratisk och frihetlig än andra länders.”


”I panik försöker regeringen nu driva igenom en lag som skulle ge mycket långtgående befogenheter, bland annat att hålla trilskande medborgare och justitieministrar borta från köpcentrum. I det här läget är den stora brådskan nödvändig. Men förfarandet är verkligen inte oproblematiskt. Lex Morgan blir symbolen för det svenska coronamisslyckandet.”


https://www.expressen.se/ledare/morgan-johanssons-dubbelmoral-ar-inte-det-storsta-problemet/

Och Viktor Barth-Kron, Expressen, har helt rätt. Morgan Johansson är en stor belastning som en kompetent statsminister hade sparkat. Och det hade han redan gjort om han förstod hur symboliskt illa det M Johansson gjort är. Sverige är sjukt och måste botas. Det krävs allt större och svårare operationer/reformer. På med operationsrockarna! 

Huruvida Johanssons shoppingrunda verkligen bröt mot de allmänna rådens exakta bokstav är tämligen ointressant. Ingen har missat att Folkhälsomyndighetens generaldirektör härom veckan försökte ställa in mellandagsrean, eller att ”undvik onödiga inköp” varit ett mantra sedan i höstas. Det handlar, som Johansson själv slagit fast, också om vilka signaler man skickar till omvärlden.”

”Den svenska regeringen har ju valt att satsa på skamkultur som primär pandemihantering. I snart ett års tid har ministrar stått framför fanorna och pekat finger åt olika grupper i samhället som inte tar sitt ansvar för medmänniskornas väl och ve. Folk som sitter på uteserveringar. Krögare. Studenter. Influencers. Folk som trängs i butiker. Och så vidare. ”Hitta inte på undanflykter som skulle göra din aktivitet okej”, röt statsminister Stefan Löfven i november.”

”Morgan Johansson, som var folkhälsominister på Göran Perssons tid, är regeringens mest erfarne minister och därigenom statsministerns förste ställföreträdare. Han har ofta varit i hårda politiska strider, men förknippas inte med något cv av privat omdömeslöshet.

 På onsdagen meddelade för övrigt socialminister Lena Hallengren att regeringen vill införa sin nya så kallade pandemilag den 10 januari. Lagen ska bland annat ge regeringen extraordinära befogenheter att stänga ned verksamheter, och motiveras med att de frivilliga åtgärderna inte räcker för att hålla beteende och smittspridning i schack. Vi får väl kalla den nya lagen ”Lex Morgan”.”

https://www.expressen.se/kronikorer/viktor-barth-kron/morgan-johansson-gor-regeringen-till-atloje/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar