lördag 5 december 2020

Massor av möjligheter

Ett starkt och attraktivt Sverige

Framtiden skapas av oss gemensamt, varje dag. Framtiden är inte ödesbestämd. Ambitiösa målsättningar, kloka strategier, ständig kompetensutveckling, kreativitet, samarbete och hårt arbete leder mot en positiv framtid. Så ”enkelt” är det. 

Om vi i Sverige betydligt bättre stärker förutsättningarna för att vårt näringsliv kan vara konkurrenskraftigt kan även framtida generationer svenskar njuta av att leva i en miljö där de individuella möjligheterna är stora och där vi har skattepengar för att finansiera en skola i världsklass, en omsorg och vård som är tillgänglig när den behövs och som levererar med kvalitet. Och en infrastruktur som matchar näringslivets-, det offentliga åtagandets- och föreningslivets behov. Vi kan fixa det! Kortsiktigt är det viktigaste för att vi ska lyckas att integrationen av väldigt många människor som lever i utanförskap kraftigt förbättras. Det kan vi göra! Vi behöver bara politiska krafter som kompetent driver på för det, och som inte fokuserar på en massa bifrågor. Näringslivet håller på med stora omställningar. Nya företagsidéer förverkligas och gamla företag framtidsanpassar sig. Nu är hög tid för att städa upp i det offentliga åtagandena som misskötts och fokusera all kraft på huvudfrågor som leder oss mot framtida framgångar. Det går! 

Skolan, innovationsförmågan, företagarandan, förändringstakten, integrationsförmågan och globala forsknings samt affärsrelationer avgör svensk framtid. Min absoluta övertygelse är att vi kan bygga ett väldigt framgångsrikt samhälle som är tryggt, rikt, miljövänligt och där alla invånare har en god chans att försöka förverkliga sina individuella drömmar. Med rätt fokus och kompetent ledarskap som förstår vilka de företräder kommer vi att klara av att vända den negativa utvecklingen. Det går. 

https://www2.deloitte.com/se/sv/footerlinks/pressreleasespage/sveriges-globala-konkurrenskraft-fortfarande-bland-de-tio-basta.html

En sak är helt säker och det är att konkurrensfördelar som skapar framgångar är bara möjliga i miljöer som är konkurrensutsatta. Väldigt mycket forskning styrker att när det finns lokala konkurrenter med höga ambitioner får det mycket positiva effekter. Det är till exempel ingen tillfällighet att lilla Sverige fick fram framgångsrika fordonstillverkare när både VOLVO och SCANIA haft stora ambitioner och i närmiljö konkurrerat med globala ambitioner. Eller Atlas-Copco och Sandvik som andra fantastiska exempel. Samhällen som vill vara framgångsrika ska alltid uppmuntra konkurrens. De som inte gillar konkurrenstänkande bidrar inte till några framgångar. Managementgurun Michael Porters läror är värda att ta till sig för den som vill bidra till att vi i Sverige ska fortsätta att vara en bra "jordmån" för globalt framgångsrika företag som därigenom också säkrar ett högt svenskt välstånd.

Svensk konkurrenskraft måste stärkas. Spelreglerna på arbetsmarknaden har stor betydelse för ett lands konkurrenskraft. Bra att små steg tagits för att företag lättare ska kunna göra sig av med personal som skapar stor skada för verksamheten. Kompetensutveckling har alltid ingått i det löpande arbetet hos samtliga arbetsgivare jag jobbat för. Det är självklart för företag som vill vara konkurrenskraftiga. En stor skillnad mellan företagsanställda och offentlighetsanställda är att företag bara överlever om de är konkurrenskraftiga. Den skillnaden har stor betydelse. Bra av L och C att få till en förändring i rätt riktning. Kompetensutveckling och ambition är alltid avgörande för framgång. Även inom offentlig verksamhet. Sverige behöver ett kompetentare ledarskap. Sverige kan åter bli ett framgångsrikt land för hela sin befolkning. Kompetens, ambition, samarbete och hårt arbete leder oss dit. Inga friår! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar