onsdag 2 december 2020

Ett nytt kraftigt politiskt kompass

Folkets företrädare ska vara arbets- och livserfarna

Det finns massor av ideologier på vår jord. Några har lyckats bättre än andra under olika tider. En sak är helt säker och det är att det alltid kommer att komma nya ideologier eftersom vi människor är kreativa, samhällssystemet skapas av oss själva och människans förutsättningar förändras i ett tempo aldrig tidigare skådat. Då finns självklart utrymme och grogrund för nya stora tankar och samhällssystem som leder mot något positivt för det stora flertalet. Och som även inkluderar en positiv natur runt omkring oss människor. Jag kan garantera att vi inom trettio år har något nytt ideologiskt koncept som attraherar väldigt många människor runt om på vår jord. Det behövs och det bidrar också till människans positiva utveckling. Liberalismens fokus på individens frihet är fantastisk. Samtidigt är ingen människa "en ö". Jag hoppas att den nya ideologi som attraherar många människor på vår jord ändå fortsätter att uppskatta varje enskild människas chanser att nå sin kompetensförmåga och ha en chans att förverkliga sina drömmar oavsett i vilken socioekonomisk miljö man är född in i.

Liberalerna och Centerpartiet attraherar fortfarande runt 10 procent av Sveriges väljare. Det är partierna som ideologiskt vill förknippas med liberalismen. Det är inte imponerande att de partier som beskrivs ligga i politikens mitten lyckas så dåligt att attrahera väljare i ”landet lagom”. Trots massor av partipengar och gott om stöttande medier. Ändå lyckas de så dåligt. Det är nästan en bedrift. Vad är mitten idag? Det blir intressant att se om Liberalerna ska göra om sitt förra exempel där deras första, och hittills enda, kvinnliga partiledare inte ens fick chansen att genomföra ett val (Maria Leissner). Jag säger som jag sagt tidigare, det var ett stort misstag av Liberalerna att välja att stötta S och MP. Dagens SCB-mätning talar sitt tydliga språk. Det är bara en av många opinionsmätningar som talar samma språk.

  • "Liberalerna hamnar på 3,0 procent i SCB:s partisympatiundersökning vilket är under riksdagsspärren."
    "Centerpartiet: 7,6 ± 0,6 procent."

Håkan Boström, GP, skriver klokt att den som vill vara i mitten alltid kommer att definieras av några andra. Kanske är det därför som de partier som länge velat se sig i mitten mellan kommunism och konservatism är så vilse. Politiken är så komplex att mitten snarare är kopplat till vilken position ett parti tar i en sakfråga.

"Höger och vänster är framförallt positionsangivelser i relation till något annat. Begreppen är relativa och kan därför förändras beroende på tid och plats."

Efter valet 2018 var jag tydlig om hur illa Liberalerna i Uppsala spelade det politiska spelet. Varför ska någon väljare som inte är vänsterorienterad någonsin vilja rösta på Liberalerna i Uppsala igen? Peter Hjörne, GP, skriver nedan korrekt hur Socialdemokraterna länge regerat i minoritet. Visst är det betydligt lättare att regera i minoritet när man har över 40 procent av väljarstödet och ”bara” interna falanger att ta hänsyn till jämfört med att vara tre partier i minoritet som ska kryssa sig framåt. Men det går. L valde en tydlig vänster- och naivistsväng. Det anser jag är en dålig väg framåt för Uppsalaborna.
https://www.gp.se/ledare/byt-partner-och-profilfrågor-1.37730557

En del av en ny modern och bärkraftig ideologi måste vara att vi åter får folkliga företrädare med omfattande arbets- och livserfarenheter. Inte minst dagens komplexitet gör att vi invånare då representeras bättre. Glöm aldrig att det finns gott om tjänstemän som bereder och utreder det mesta som politiker förhåller sig till. Att svänga sig med ”rätt PK-ord” och ha formerat sina parti falanger under ungdomsåren är ingen tillräcklig merit. PK ord som urvattnar politiken eftersom man aldrig ska riskera att kränka någon... I en lättkränkt värld. 
Hur kunde det bli så här? 

När ändå de liberalmärkta partierna är i fokus måste jag säga att C är skickliga på att lyfta bort fokuset från sina stora skandaler. Helt klart har man lyckats bra med att välja omdömeslösa ledande företrädare. Tråkigt. Eller är det sexuellt gränslösa bara en del av en liberal inställning? Om man kan vara för månggifte och legalisering av narkotika kan man väl vara för fri sex med allt och alla... (lite ironisk är jag nu). Det ska väl vara upp till individen att avgöra tycker väl militanta liberaler?

https://www.expressen.se/nyheter/c-vi-har-begransad-kontakt-med-federley/
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/OQnrGO/lokal-c-topp-misstanks-ha-kopt-sex-av-barn
https://www.google.se/amp/s/amp.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/c-politiker-lamnar-partiet-efter-sexkopsatal
https://www.expressen.se/nyheter/fakta-det-har-ar-vikingasjukan/
https://www.expressen.se/nyheter/c-fortroendet-for-federley-ar-skadat/
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7614631

Nu har Uppsalaborna chansen att välja ett nytt parti som fokuserar på att få väl fungerande basverksamheter inom välfärden. Klokare byggande, trygghet, skola, äldreomsorg och sjukvård. Och som redan erbjuder mycket kompetenta och erfarna personer som ställer upp på att företräda invånarnas bästa. Varför rösta på partier som vare sig har fungerande ideologiska kompass eller praktisk förmåga att skapa väl fungerande välfärdsverksamheter för alla våra skattemiljarder? Att vara kluven i sakfrågor är klokt eftersom verkligheten inte är svart eller vit. Att vara kluven om vilka samarbetspartners som är långsiktigt bäst för den grundläggande politik man företräder är något helt annat. För Liberalerna tycks det vara en långsam självmordsprocess.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar