söndag 20 december 2020

Vi kan mycket bättre

Kompetens och tydlighet 

Utvecklingspartiet demokraterna, UP, erbjuder Uppsalaborna politiska företrädare som förstår att de inte främst företräder ett parti, vi är främst representanter för de invånare vi ska företräda och tjäna. UP erbjuder Uppsalaborna många kompetenta och livserfarna företrädare som aldrig tidigare ställt upp på att kunna bli förtroendevalda. Inom UP får de ge uttryck för sina åsikter, det är högt i tak och kompetens och livserfarenhet har stort värde. Kompetens, livserfarenhet och ödmjukhet inför andra åsikter behöver få större utrymme inom svensk politik om framtiden generellt ska bli positiv för människor i vår del av världen.

Socialomsorgen och äldreomsorgen behöver ledas utifrån kompetens för att bli framgångsrik. Kunskaper, erfarenheter och grundläggande respekt för beteendevetenskapen kan starkt bidra till stora förbättringar inom en social omsorg och en äldreomsorg som har stora kvalitetsbrister. Kompetenta företrädare som driver på för de stora reformer som är nödvändiga för att klara av att möta växande behov med kvalitet. 

Minister Hallengren är en av alla vältaliga broilers som aldrig haft något riktigt jobb. Det är inte bra när man ska företräda folkets intressen. En hel del politiker anser inte att politiker ska driva verksamheter utan "enbart" besluta om inriktningar. De säger gärna att politiker ska bestämma VAD som ska göra och tjänstemännen ska besluta om HUR det ska göras. I en kommun, och i en region, är det inte tillräckligt eftersom det rör sig om väldigt praktiska verksamheter som självklart även i nämnder och styrelser ska bemannas med politiker som kan något och därigenom både kan vara ett stöd till operativa ledningar men också ha förmågan att sätta press på dem som inte levererar bra resultat. För oss invånare är det tveklöst den bästa ordningen. Vi måste tillbaka till en ordning där politiker alltid hade en ordentligt yrkesbakgrund som de fortsatte med i någon form parallellt med sitt representativa politiska uppdrag.

Jag behöver inte säga något om hur illa ansvariga har skött äldreomsorgen. Snart har alla förstått det. Lyssna och titta på Agenda, SVT, och deras inslag om hur illa våra äldsta behandlats i livets slutskede. Det handlar om mammor, pappor, mormor, morfar, farmor och farfar. Jag blir illamående av hur ansvariga politiker kan låta det gå så här illa. Ansvarig för detta haveri i regeringen är främst Lena Hallengren och Stefan Löfven. Nyligen lyssnade jag på ett antal sjukvårdsbiträden och undersköterskor som också vittnade om hur dåligt många av våra äldsta och sköraste behandlas. Berättelserna om hur många hanteras sin sista tid i livet och i samband med sin död är helt oacceptabla om de stämmer. Om det stämmer måste framgå av nästa utredning av hur Covid-19 pandemin hanterats. Vi behöver tveklöst kompetentare politiskt ledarskap i Sverige.

"Varför har så många covidsjuka på äldreboenden inte ens fått träffa läkare? Socialminister Lena Hallengren (S) om den hårda kritiken från IVO."

https://www.svtplay.se/video/27986563/agenda/agenda-29-nov-20-15?start=auto

"Strukturella problem sedan innan pandemin pekas ut som den främsta orsaken till att så många äldre avlidit inom äldreomsorgen. Dessa gjorde att landets verksamheter stod illa förberedda att hantera en pandemi, enligt kommissionen."

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/coronakommissionen-misslyckats-att-skydda-sveriges-aldre

https://www.socialstyrelsen.se/statistik-och-data/oppna-jamforelser/socialtjanst/aldreomsorg/vad-tycker-de-aldre-om-aldreomsorgen/

Tror du bara att det är våra äldsta som inte får tillräckligt professionell omsorg och vård? Även våra barn och unga i behov av bättre boendemiljö än hos föräldrarna drabbas av bristande ledarskap. Inte minst barnen till återvändande ”IS-mammor” som direkt borde omhändertas.

"Att omhänderta ett barn är en av de mest ingripande åtgärder som det offentliga överhuvudtaget kan vidta. Om man rycker upp barn och unga från sina hemmiljöer måste omvårdnaden vara god. Som den hippokratiska eden föreskriver måste målet med behandlingen åtminstone vara att inte göra skada. Stat och kommuner tar dock inte alltid det ansvaret. I fjol fick en femtedel av de 1 000 HVB-hemmen i Sverige kritik av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo)." 


"Det handlar om unga som prostituerar sig utan att anställda reagerar. Personal som för nöjes skull arrangerar slagsmål mellan intagna. Anställda som hindrar barn från att gå i skolan och vägrar ge dem mat. Hem där det flödar av alkohol och droger. Och barn som bestraffas för att de har berättat om problem för Ivo. Det allra mest upprörande är att problemen inte är nya. De senaste åren har larmrapporterna duggat tätt om olika brister i omhändertagandet av barn och unga – inte bara på HVB-hem utan också i familjehem och på de statliga Sis-hemmen."


"Den bistra sanningen är att socialtjänsten kommer att vara fortsatt pressad med ett högt inflöde av orosanmälningar och stor personalomsättning även de kommande åren."

https://www.expressen.se/ledare/hvb-skandalerna-ar-en-skam-for-sverige/

Det är tveklöst så att det behövs ett systematiskt reform- och kvalitetsarbete inom många offentliga verksamheter. Det går med fördel att lära mycket av många av våra globalt framgångsrika företag. De är mycket duktiga på mätbara kvalitetsförbättringar.

Just nu ges nyliberaler inflytande över svensk politik. En intressant fråga är om kvalitetsarbete ens finns med i nyliberalers tankevärld. De drivs på många sätt av talesättet "sköt dig själv och skit i andra". Har man inte sett till att bli rik, och därför kan köpa sig god omsorg och vård, får man skylla sig själv. Allt ska vara möjligt för alla, mest för dem som föds med guldsked, men alla får klara sig själva. Om alla får klara sig själva är fri invandring inga problem eftersom de rika kan bo fint och skyddat inom "gated communities" och resten av folket får klara sig bäst de vill utanför murarna. Och de rika kan, som sagt, köpa sig bra omsorg och den bästa vården pengar kan köpa. Alla andra får i bästa fall nöja sig med "mellanmjölksvård". Du har nog förstått att jag inte gillar nyliberalismens extrema egoistiska inriktning. Karin Pihl skriver intressant i GP nedan om varför den liberala kraften i Sverige tappat så mycket kraft. Den tappade sin folkliga förankring. Hur kunde Sveriges samhällsutveckling gå så snett? Broilerpolitiker i kombination med allt fler välavlönade lobbyister bär nog på svaren. 

"Annie Lööf (C) har gått till storms mot jante, då normen står i vägen för kvinnor som vill göra karriär. Ett gäng moderater har till och med motionerat i riksdagen (!) om att ”avskaffa jantelagen”. I stället förespråkar de en anti-jantelag som innehåller uppmaningar som att ”du är bättre än många andra”. De kopplar ihop sin nya norm med småländsk Gnosjöanda. Men det de förespråkar är snarare något slags pervers kulturell nyliberalism, totalt befriad från den ödmjukhet som jantelagen i grund och botten handlar om, och totalt befriad från traditionella borgerliga värderingar."

https://www.gp.se/ledare/sluta-se-ner-p%C3%A5-radhuspappan-1.38557609




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar