måndag 14 december 2020

Ord och inga visor


Politik som väglett oss mot otrygghet

Tro det eller ej men i en demokrati är det politikerna som tagit på sig rollen att leda ett land, en region eller en kommun. Politikerna har ansvaret för att ett geografiskt område utvecklas så bra som möjligt. Hur ett geografiskt område utvecklas är inte ödesbestämt. Den politiska viljan, den politiska förmågan och politikernas kompetenser avgör hur ett geografiskt område utvecklas. Självklart har det stor betydelse vilka människor som bor i ett specifikt geografiskt område. Om det är en mycket stor andel välutbildade och hårt arbetande är området välmående. Det har också stor betydelse om det är få eller många personer som bor i det berörda området och dess delar. Volym har som vanligt alltid betydelse för allt. 

De senaste två veckorna har jag träffat många gymnasieungdomar och pratat med dem om vad som stör dem mest i vårt samhälle idag. Nästan alla har högst upp lyft fram otryggheten. Det samma svarar många även i andra generationer. Det är ett stort politiskt misslyckande som bland annat innebär att många svenskar idag känner sin individuella frihet oacceptabelt begränsad. Inte minst genom att många av oss föräldrar på grund av oro inför provocerande begränsningar på våra barn.

Håkan Boström, GP, skriver nedan om hur kraftigt svenska politiker misslyckats med att skapa ett tryggt samhälle. Väldigt mycket sämre än andra jämförbara länder. Inte minst i den senaste delen av Kalla Fakta på TV4 kan de som inte fattat hur mycket narkotikaförsäljningen ökat i Sverige få en bättre verklighetsuppfattning. Självklart har det politiska systemet misslyckats med ett av sina viktigaste uppdrag, att skapa ett tryggt samhälle. Boströms artikel kan inte tolkas på något annat sätt än en mycket skarp kritik över förd politik under många år. Själv väljer jag att kalla den naivistisk och inkompetent.

"Sverige sticker ut när det gäller brottslighetens karaktär. Det är ett faktum som ansvariga politiker ofta känner sig obekväma med. Men när stiftelsen Tryggare Sverige under tisdagen anordnade ett heldagsseminarium om brottsligheten i Göteborg talades det klarspråk. Det sker 250-300 brottsanmälningar på ett dygn, enbart i Göteborg. Drygt 60 gängkriminella sitter just nu häktade i staden och bara dygnet före seminariet hade tre personrån inträffat här."

"Trots att Sverige satsar mer på sociala insatser och omfördelning än många andra jämförbara länder så har flera av våra europeiska grannar klarat att ta sig an de problem vi inte klarar att hantera. Stiftelsens generalsekreterare, Magnus Lindgren, framhöll att vi inte ska vänja oss vid sakernas tillstånd i Sverige eller se dem som ”det nya normala” – för det är inte normalt."

"Brottsligheten ökade föga överraskande starkt på 1960- och 1970-talen. Men just då kom brottslingar att ses som offer för samhället som skulle få vård. Straff sågs som något omodernt. När sedan den grova och organiserade MC-kriminaliteten sköljde in över landet i slutet av 1980-talet stod svenska myndigheter handfallna. Lägg till det en misslyckad narkotikapolitik från den här tiden som gett oss de högsta dödstalen i Europa, polisbrist och den ena misslyckade polisreformen efter den andra, obefintlig kontroll över vilka som befinner sig i landet och så förstås ett unikt högt mottagande av utomeuropeiska migranter rakt in i social utsatthet."

"Bara under 2015 sökte 70 384 personer under 18 år asyl i Sverige, varav hälften var ensamkommande och 92 procent pojkar (källa SCB). Det är välkänt att pojkar i denna ålder har störst risk för att hamna i kriminalitet. En risk som förstås förstärks om man är avskuren från sina normala sociala nätverk och familjeband."

"Svenska makthavare, svensk social ingenjörskonst, svensk progressivism, svensk socialdemokrati i kombination med åratal av en tandlös och anpasslig opposition. Där har ni förklaringen. Jobbet med att vända skutan har bara börjat."

https://www.gp.se/ledare/s%C3%A5-orsakade-svenska-politiker-brottsv%C3%A5gen-1.38309517

Det finns människor i Sverige som fortfarande vägrar inse hur illa landet utvecklats på grund av en ansvarslös migrationspolitik och en misslyckad integrationspolitik. De får betecknas antingen som naivistextremister eller nyliberaler som vill att vårt samhällssystem ska falla sönder. Det vill inte jag! Jag vill att Sverige ska vara ett samhälle som är tryggt. Ett samhälle där den lägsta levnadsnivån är anständig. Ett samhälle där alla barn får en chans att jämlikt lära sig mycket i skolan. Ett samhälle där alla har en god chans att förverkliga sina egna drömmar. Ett samhälle där företagare, lärare, sjukvårdspersonal, domare, idrottare, konstnärer, musiker etc är förebilder. Inte ett samhälle där kriminella ledare är förebilder. Nedan lite perspektiv från verkligheten rapporterade av Sveriges Radio:

  • Rekryteringen av unga till kriminella nätverk ökar i flera av landets polisregioner, uppger polisen.
  • I sex av sju polisregioner finns uppgifter om att barn så unga som 12 år begår brott för kriminella nätverk.
  • ”Det finns uppgifter om från tio år och uppåt men antalet ökar med stigande ålder. Det vanligaste är väl 16-18 år”, säger Palle Nilsson, chef för underrättelsesektionen i polisregion Stockholm.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7622207




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar