torsdag 17 december 2020

Inga offer

Kriminella ska ställas till svars

Det svenska samhället ska aldrig acceptera extremister. De som ansluter till verksamheter som med våld bekämpar människor som tycker annorlunda, i demokratiska system, är inga offer. De är extremister och ska inte kunna gömma sig som offer. Varje människa har ett eget ansvar för sina handlingar och det inkluderar de val vi gör av partners eller de rörelser vi går med i. Särskilt allvarligt är det med människor som till exempel levt i Sverige och frivilligt valt att ansluta sig till mördande extremistgrupper i andra länder. När den Islamistiska staten fallit sönder passar det att vilja "komma hem" och framställa sig som ett offer. Det är inte ok. De kvinnor och män som gjorde sina ställningstaganden och anslöt till IS måste ställas till svars. Dessa vuxnas barn måste räddas och tas ifrån dessa destruktiva miljöer. Det behövs bara snabbutredningar för att komma fram till det självklara att det minsta som måste hända är att rädda barnen och oss andra från att de fortsätter att radikaliseras.

"I det kurdiska självstyret i nordöstra Syrien pågår terrorutredningar mot kvinnan. Till TT säger Shiyar Ali att kvinnan haft en aktiv roll i ”kalifatet”. Hon ska ha varit administrativt ansvarig för rekryteringen av kvinnor till terrorgruppen. Kurderna vill därför ha henne utelämnad så att hon kan ställas inför rätta för de brott hon misstänks för."

"Men Sverige lämnar inte ut medborgare till länder utanför Norden och EU. Utrikesdepartementet vill inte kommentera saken (TT 4/10). Det hon står åtalad för här handlar om att hon lämnat Sverige med sin son, mot pappans vilja."

"Om Sverige inte kan eller vill utelämna terrorister till de länder där de begått sina brott måste vi se till att de straffas här. Tyvärr har svenska straffskärpningar om samröre med terrororganisationer kommit för sent. Och det finns risk att kvinnorna går under radarn helt. FN har tidigare gått ut med en varning om att många länder inte tar de kvinnliga IS-terroristerna på allvar."

"Det sociala är särskilt närvarande när det handlar om kvinnor. Terrorforskaren Magnus Ranstorp säger att kvinnor som rest till IS sällan ställs tillrätta för brott när de kommer tillbaka, eftersom fokus ligger på att ta hand om barnen och anpassa dem till samhället. Till skillnad från männen, som ofta fortsätter en brottslig karriär i Sverige (SVT 14/3 2019)."

"Inget barn ska straffas för vad deras föräldrar gör. Även barn till IS-terrorister har rättigheter. Men låt inte mammorna komma undan. Låt dem inte gömma sig bakom barnen. Den kvinna som aktivt arbetat för IS kalifat ska straffas för det. Antingen i det land hon begått brotten, eller i Sverige. Om inte för vår egen skull, så för alla kurder, araber, syrianer, assyrier och yazidier som fallit offer för Islamiska statens terrorism, förtryck och folkmord."

https://www.gp.se/ledare/de-kvinnliga-is-terroristerna-ska-inte-komma-undan-1.38100243

Nu har ytterligare en IS-kvinna kommit "hem" till Sverige. Läs gärna lite om henne i länken nedan från ett SVT reportage. Tryggheten i Sverige är redan dålig. Landet utmärker sig i hela världen för allt grovt våld som nu äger rum i Sverige. Det är helt oacceptabelt att vi fortsätter att fylla på med allt mer otrygghet nu när vi är i stort behov av att åter göra Sverige till det trygga land det ska vara. Sannolikheten är liten att dessa återvändare kommer att straffas i Sverige. Sannolikheten är stor att de drabbar oss med mer otrygghet och mer kostnader. Varför ska vi acceptera det för människor som föraktar det samhälle som de flesta av oss svenskar tror på?

"Enligt uppgift till SVT väntas ytterligare tre svenska IS-kvinnor och deras barn komma till Sverige. Även de från Stockholm." 

Nej tack! Inte ”välkommen hem, välkommen hit”.

Det går bra nu.....
https://www.expressen.se/nyheter/krim/polis-med-automatvapen-i-terrorinsats-i-stockholm/

En spade ska kallas en spade. Ett misslyckande ska kallas ett misslyckande. Nu har Kungen uttryckt det de allra flesta svenskar håller med om kopplat till Coronahanteringen i Sverige. Den har misslyckats. Regeringen (Socialdemokraterna och Miljöpartiet) och dess samarbetspartners (Centerpartiet och Liberalerna) har misslyckats att leda landet på ett acceptabelt sätt under pandemin. Som alltid avgör bra eller mindre bra ledarskap vilket utfall det blir. Ledarnas roller är att företräda men framförallt att prioritera och fatta de avgörande besluten om vad som ska göras och vem som ska göra det. Vad som ska vara i fokus och vad som inte ska vara i fokus. 

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/kungen-jag-anser-att-vi-har-misslyckats 

Gång efter gång misslyckas Sveriges regeringar när det är krislägen. Hur kommer det sig? Är det för att för få tränats militärt i dagens samhälle? Är det för att konsensusambitionen blir förödande i krislägen? Är det för att ledande politiker ofta saknar riktig ledarskapsträning? Helt klart är dock att gång efter gång misslyckas regeringar i kristider. Krisen när Palme mördades, krisen när Estonia sjönk, krisen när tsunamin slog till och nu när vi har Coronakris. Och mycket sällan ser vi att ansvariga politiker ordentligt ställs till svars. Antag att Sveriges usla migrationspolitik, misslyckade integrationspolitik och hanteringen av IS-återvändarna leder till ett nytt men mycket värre terrordåd i Sverige. Vems är ansvaret då?  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar