onsdag 16 december 2020

Gränslös sjukvård

Rimligt engagemang

Att svensk omsorg och sjukvård har stora brister har nog inte undgått någon. Bristerna handlar enligt mig i princip enbart om bristande ledarskapsförmåga. Omsorgen och vården är inte tillräckligt professionellt organiserad. Ansvaret för det ligger helt på ansvariga politiker och de partier de företräder. När det är systemfel måste problemen lösas på arkitektbordet och från toppen av berörda verksamheter. Där sitter politiker. Bara genom att lyssna på Tegnells förklaringar om vem som är skyldig för vad på dagens Ekot borde räcka för att fatta att ordentliga reformer inom omsorg och vård krävs. Att ”slå på” hårt slitande inom personalen när de verkar i en verksamhet med allvarliga systemfel är meningslöst. Trots gårdagens massiva kritik mot hur äldreomsorg och äldresjukvården skötts kommer sannolikt ingen ansvarig politiker ställas till svars. Lena Melin, Aftonbladet skriver läsvärt om denna oacceptabla ansvarslöshet i nedan länk.

Det är förfärande siffror. Särskilt med tanke på att den svenska strategin gick ut på att skydda de äldsta och sköraste. Den misslyckades kapitalt. En förklaring är det otydliga ansvaret för äldreomsorgen. Regeringen, liksom centrala myndigheter som Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen, har ett övergripande ansvar.”

https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/39BO2P/forodande-kritik-mot-regeringen

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7625672

På Akademiska sjukhuset i Uppsala har medarbetare både ordinära vårduppdrag parallellt med att många också forskar. Att forska på ett akademiskt sjukhus är både hög status och det förväntas. Hur väl tiden fördelas mellan ordinärt vårdarbete och forskning är för mig fortfarande oklart. Utöver baslön och OB-tillägg som till exempel en läkare får har vi också i Sverige något som kallas "lärarundantaget". Det innebär att forskare som helt eller delvis finansieras av skattemedel får all äganderätt till sina forskningsresultat. Det finns gott om exempel kopplade till Akademiska sjukhuset på läkare som blivit väldigt rika tack vare egen förmåga, eget hårt arbete och detta "lärarundantag". På inget sätt är jag missunnsam. Personligen har jag dock länge tyckt att 25% av immaterialrätten (patent), idag 0%, ska vara en skattebetalartillgång som med fördel kan betalas tillbaka i form av forskningsanslag eller innovationsstöd för exploatering av patent. 

Jag vet inte om läkaren i nedan reportage tjänar runt 97.000 kronor i månaden samtidigt som han både forskar och bygger ett mångmiljonföretag. Han är säkert fantastiskt duktig och effektiv. Som skattebetalare vill jag dock inte gå med på att ett sådant upplägg är möjligt. Jag anser gott och väl att 97.000 kronor i månaden borde innebära fullt fokus, eller i vart fall 90 procents fokus, på uppdraget på Akademiska sjukhuset. Det Melki tillåts göra enligt nedan artikel är inte rimligt. Vad tycker du, om du betalar skatt? Nej, de som organiserar vården får banne mig börja organisera den mycket bättre än nu! Och även välavlönade läkare förväntas behöva återhämtning för att kunna utföra kvalitativa ingrepp på patienter/kunder.

https://lagen.nu/begrepp/L%C3%A4rarundantaget

Niklas Skeri, UNT, gör ett mycket bra grävande journalistiskt reportage kopplat till en orimlig ordning på ett sjukhus som gör miljardunderskott.

"Affärerna på Estetikum på Gluntenområdet en kort promenad från Akademiska, ser ut att rulla på bra. Bolaget har sett en dramatisk ökning av sin omsättning på senare år och 2019 omsatte Estetikum AB 25 miljoner kronor. Det finns också i närtid expansionsplaner med en helt ny, stor klinik i norra Stockholm. Bakom Estetikum AB står till hälften Vilyam Melki genom enmansbolaget M.A.J Invest. Både 2018 och 2019 har M.A.J gjort vinster före skatt på över 12 miljoner kronor. Enligt årsredovisningen uppgår bolagets tillgångar till nästan 100 miljoner kronor, till största delen investerat i fastigheter." 

"Men Vilyam Melki är inte bara en framgångsrik affärsman och läkare i plastikkirurgibranschen. Det är inte ens hans huvudsyssla. Det är hans extraknäck. Sedan cirka 20 år är han läkare på thoraxkirurgen på Akademiska sjukhuset, där man opererar i hjärta, lungor och de stora blodkärlen."

"Sedan 2015 är han klinikens sektionschef och biträdande verksamhetschef. På Akademiska sjukhuset har han en lön som med chefstillägg ger honom 97 000 kronor i månaden." 

https://unt.se/nyheter/artikel/pr50gqgl 

Inom näringslivet får de flesta arbetstagare, inklusive toppchefer, skriva på avtal som klargör att de inte kan syssla med andra verksamheter utan att de i så fall ska ha fått tydliga godkännanden för det. Exempel på sådana extraknäck är styrelseuppdrag. Det kan röra sig om cirka en dags arbete per månad för en VD som extraknäcker med styrelseuppdrag utöver liknande uppdrag inom sin bolagssfär. 


Samtidigt som Akademiska sjukhusets ledning tillåter högavlönade läkare, med chefsuppdrag, att bygga mycket lönsamma parallella vårdbolag, bränns sjuksköterskor och undersköterskor ut. Även det är både en idiotisk och orimlig ordning. Tro inte att arbetsmiljöproblemen bara är Coronarelaterade problem! Bland andra sjuksköterskorna på IVA i Uppsala har länge varit mycket kritiska mot hur arbetsledningen agerat. 

”Ekot har tagit del av data från universitetssjukhusen i Stockholm, Göteborg, Skåne, Örebro, Umeå och Uppsala. Totalt har sjuksköterskor, undersköterskor och läkare på de här sjukhusen jobbat närmare en och en halv miljon timmar övertid och mertid mellan januari och oktober i år. Över 200 000  fler timmar än samma period i fjol.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar