måndag 7 december 2020

Hur ädel är sjukvårdspolitiken

Ära dem som äras bör 

Sjukvården bärs upp av sjukvårdspersonalen, forskare, entreprenörer och storbolagen som ständigt utvecklar nya behandlingsmetoder. De är sjukvårdens hjältar. Av något skäl är det ledarskapet över sjukvården som kraftigt underpresterar i Sverige. Ledarskapets topp är politiskt tillsatta människor. På tjänstemannanivå är de högsta cheferna också politiskt tillsatta. Helt klart är att ledarnixen i toppen av sjukvården kraftigt underpresterar. I till exempel region Uppsala innebär det år efter år oacceptabla vårdköer och sjukligt höga ekonomiska underskott. 

Ann-Charlotte Marteus, Expressen, skriver klokt om hur illa ord stämmer med handling vad gäller att säkerställa en framtida bättre sjukvård i Sverige. Jag är helt övertygad om att det bästa för oss svenskar är att den politiska nivån region avvecklas. Regionala samarbeten ska ske kopplade till länen och genom flexibla kommunförbund. Dagens regionala organisation försämrar bara. Det räcker gott och väl med att vi invånare kan hålla rikspolitikerna ansvariga för specialistsjukvården och för den övriga vården kan vi hålla kommunala politiker ansvariga. Kommunala politiker som vi förhoppningsvis också vet vilka de är. Idag finns bara sjukvårdens hjältar bland sjukvårdspersonalen, forskarna, entreprenörerna och utvecklingsledarna på Medtech och läkemedelsbolagen. Vi behöver få politiska hjältar som ser till så att sjukvården organiseras mycket smartare än nu. Det tjänar alla på förutom de få som förlorar sina plattformar för politiska uppdrag. Alla duktiga sjukvårdare medarbetare kommer inte att förlora sina jobb bara för att verksamheten organiseras smartare. Ädelreformen har överlevt för länge! Det är dags för en "Människan i centrum" reform.

"Stopp och belägg! Det är inte regeringens fel att sjukvården brast så allvarligt ute på äldreboendena i våras. Sjukvården är regionernas ansvar. Det hävdar Stefan Löfven i en intervju i Dagens Nyheter. Denna vägran att ta ansvar, efter att döden gått så obarmhärtigt fram inom äldreomsorgen, har upprört många. Men i sak har ju statsministern rätt. Sjukvården är de 21 regionernas ansvar. Det är därför det var de, inte regeringen eller kommunerna, som kritiserades benhårt av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) i en granskningsrapport nyligen. Men det är samtidigt inte det minsta konstigt om folk har fått för sig att Stefan Löfven kan uträtta underverk inom äldreomsorgen. Det ger han ju sken av själv, när det passar honom och Socialdemokraterna. Vi ska ha världens bästa äldreomsorg!” förkunnade han i sitt sommartal i augusti. Och inte bara det: Det måste finnas ett kontrakt mellan generationerna där ingen ska behöva frukta att åldras. Det kontraktet ska vi återupprätta.” Wow! En klart förbättrad äldreomsorg duger alltså inte – den ska vara världsbäst. Ja, den ska till och med vara så underbar att människans eviga och existentiella fruktan inför åldrandet kommer att upphöra. Det är rena struntpratet, och ett år som detta är det närmast stötande."

"Socialdemokraterna är förstås inte ensamma om att ge vidlyftiga välfärdslöften. I valrörelser låtsas alla riksdagspartier att de i princip kan påverka varenda handling som utförs av läkare, sköterskor, lärare och andra välfärdsarbetare. I själva verket är det ju regionerna och kommunerna som ansvarar för driften, vilket Löfven nu alltså ivrigt påtalar. Men det är regering och riksdag som levererar de förordningar och lagar som styr verksamheterna. Som Ädelreformen, 1992. Det var i och med den som ansvaret för äldreomsorgen lades ut på kommunerna. Men några läkare skulle äldreboenden inte få anställa; regionerna behöll läkarmonopolet och skulle bistå kommunerna. Vilket alltså inte har fungerat."


"Det är också på grund av ädelreformen som äldreboendena blev för snävt inriktade på omsorg och lät vården och den medicinska kompetensen förfalla. Personalen drillas inte ens i basala hygienrutiner överallt. Ädel-organisationen fungerar inte, men en så stor reform kan inte rivas upp som hastigast, mitt i en pandemi. Däremot hade regeringen Löfven kunnat göra en annan viktig sak redan i våras: Ändrat lagen så att det blivit möjligt att skilja de covidsmittade från de friska på äldreboendena – med tvång, om det inte går att få ett frivilligt medgivande. Det är en viktig sak eftersom demenssjuka saknar förmåga att fatta den sortens beslut ”frivilligt”. SKR bad om en sådan förändring redan i april, senare instämde Folkhälsomyndigheten. Men socialminister Lena Hallengren (S) vill inte höra på det örat: "Vi måste vara noga med att inte vidta tvångsåtgärder om det inte finns ytterst goda skäl", sa hon till Sveriges Radio. Ansvaret för att anpassa regler i syfte att förhindra smittspridning mellan sköra äldre under en pandemi ville regeringen alltså inte ta. Men att dilla om världens bästa äldreomsorg utan konkretion, det går för sig..."

https://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/lofven-tar-garna-at-sig-aran-men-duckar-for-ansvaret/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar