tisdag 2 april 2024

Dum, dummare och dummast

Bidragsträsket

Reformera bidragssamhället! Vi måste se till så bidragen blir färre. Det sänker de administrativa kostnaderna mycket. Och kraven för att få bidrag måste bli ännu tuffare. Det är inte ”bara” för att ukrainare är närmare Sverige som de fortare blivit självförsörjande. Som i de flesta länder på vår jord har de hittills varit tvingade att snabbt få intäkter för att ha ett ok liv i landet Sverige. Svensk invandringspolitik är fortfarande korkad och naiv. Expressens ledare bjuder på några reflektioner om det nedan.

Historien är så absurd att den påminner om en film. År 2009 sökte irakiern Najah al-Shammari asyl i Sverige – men folkbokfördes under ett annat namn. Två år senare fick han på oklara grunder permanent uppehållstillstånd.”

”Väl i Sverige levde han på bidrag. 2015 blev han svensk medborgare. Fyra år senare misstänktes han för flera grova bidragsbrott och valde då att lämna landet. Det hade kunnat vara en vanlig historia om en person som invandrat och inte lyckats etablera sig i Sverige – om det inte vore för den lilla detaljen att Najah al-Shammari levde ett synnerligen märkligt dubbelliv. Han var nämligen både en bidragsberoende svensk medborgare i en förort och försvarsminister i Irak. Nu har han återvänt. Eftersom al-Shammari är svensk medborgare har han en ovillkorlig rätt att resa in i Sverige. På måndagen greps han på Arlanda. Tyvärr är historien med al-Shammari ingen halvdålig amerikansk komedi med Sasha Baron Coens rollfigur Borat. Däremot är historien ett illustrativt exempel på mycket som är fel med Sverige.”

För det andra: Den svenska välfärdsstaten är en bankomat för småfifflare, gängkriminella och, uppenbarligen, irakiska försvarsministrar. Varje år försvinner drygt 13 miljarder i felaktiga utbetalningar, och inte bara till personer i Sverige. I fjol anmälde Försäkringskassan att en miljard kronor felaktigt delats ut till personer som lämnat landet. Sällan har låt-gå-Sverige illustrerats bättre än genom haveriet med Iraks försvarsminister.”

https://www.expressen.se/ledare/iraks-forsvarsminister--avslojar-galen-sverige/

Patrik Kronqvist, Expressen, skriver läsvärt nedan om den ständiga bristen på en offensiv invandringspolitik, integrationspolitik. Det är bra att han lyfter att det finns mycket inkorrekta fakta kopplat till de senaste 20 årens invandring. Kronqvist underskattar dock teknikutvecklingens stora inverkan på arbetsmarknaden. Precis som UP, universiteten och våra specialistverksamheter efterfrågar han på riktigt kompetensinvandring. 

Sveriges tyngsta politiska organisation inom offentlig sektor har således haft en komplett felaktig bild av vilken roll arbetskraftsinvandringen spelar för välfärden. Och det är utifrån den bilden man har formulerat sin fräna kritik mot regeringens reform. Konstigt nog har detta haveri inte gjort några större avtryck i debatten.”

Sverige står inför en svår arbetskraftsbrist de närmaste decennierna. När födslotalen sjunker och befolkningen åldras måste varje yrkesarbetande försörja allt fler som inte jobbar.”

Invandring i största allmänhet är inte svaret på den utmaningen. Även invandrare behöver ju välfärd och i Sverige har de tenderat att arbeta i lägre utsträckning än infödda, detta gäller faktiskt även arbetskraftsinvandrare och deras anhöriga. Det är dock glädjande att sysselsättningen för utrikes födda sedan några år pekar kraftigt uppåt.”

”Att föryngra befolkningen genom invandring är också en utopi. Enbart för att behålla dagens åldersstruktur krävs en nettoinvandring om 38 miljoner människor till Sverige fram till 2080, enligt demografer. Sverige bör i stället göra som den övriga västvärlden och försöka locka till sig högutbildade personer samt arbetskraft till yrken med speciella behov.”

https://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/valfarden-behover-en-battre-invandringspolitik/

Och den kloke Gunnar Wetterberg beklagar sig inte över ett minskat barnafödande. Genom att arbeta längre, utnyttja modern teknologi maximalt och en mycket bättre integrationspolitik är inte det låga födseltalen ett problem.

Om arbetskraften minskar på sikt är det inte värre än att det till stor del kan kompenseras med robotisering och AI, längre yrkesliv och större ansträngningar att hjälpa invandrare in i arbetslivet. I själva verket är det mest remarkabla att den kohortspecifika fruktsamheten varit så stabil så länge, trots att fler svenska kvinnor är längre tid i arbete än i de flesta andra länder. En viktig förklaring verkar vara att männen är mer delaktiga i hushållsarbete än på många andra håll.”

https://www.expressen.se/ledare/gunnar-wetterberg/-sluta-att-larma-om-laga-fodelsetal/

Hur beskriver man bäst svensk invandrings och integrationspolitik? Dum, dummare dummast är en bra beskrivning. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar