måndag 29 april 2024

Vad händer då

Om Ukraina faller

Massor av positiv utveckling sker runt om på vår jord. Både inom forskningen och affärstillämpningar som gör positiv nytta. Inte minst den extremt snabba utvecklingen i Asien talar sitt eget språk. Massor av människor går från underutvecklade direkt in i den modernaste av världar. Och blir därför extremt konkurrenskraftiga. Samtidigt som människans möjliga positiva verklighet aldrig varit bättre är megatrenderna kortsiktigt dystra. I vart fall dystra om man gillar grundtankarna i det västerländska liberala samhällsbygget. Det demokratiska och marknadsekonomiska samhället styrt av jämlika lagar. Demokratierna förlorar mark och människans rovdrift på vår natur är allvarlig. På många sätt påverkas människans långsiktiga överlevnad när den biologiska mångfalden dag för dag minskar.

Vad innebär det för västvärlden om Ukraina faller och gangsterstaten Ryssland vinner? Tyvärr måste den frågan ställas. Vad tror du? Det kommer inte stärka demokratin för människan. Och knappast stärka västvärldens konkurrenskraft i världen. I sammanhanget kan det vara viktigt att påminna om att västvärldens tid av kolonialisering av andra folk och naturområden historiskt varit skoningslös och brutal. Det finns kvar i många av dessa människors historiska berättelser. Precis som vi lever med berättelser om hur ryssar och danskar historiskt agerar mot människor på svenskt territorium. Med danskarna har vi ”rimligt”försonats. Relationen med ryssarna går i skov…

Nedan reportage i BBC är värt att reflektera över. Självklart går kampen mot det totalitära gangster-Ryssland vidare. Men vad händer om stora delar av Ukrainas östra och södra delar bestående blir lydområden till brottslingar i Kreml?

The former commander of the UK's Joint Forces Command has warned that Ukraine could face defeat by Russia in 2024.”

https://www.bbc.com/news/world-europe-68778338

På allvar tycks Trump åter kunna bli USAs president. Du vet den där killen som lät flytta USAs ambassad från Tel Aviv till Jerusalem. Samma kille som hade/har flera kompisar och släktingar som samarbetade med Putin och hans kompisar. Det politiska läget i USA är bara tragiskt. Oavsett vem som vinner är det två kandidater med ”bäst före” datum för över 8 år sedan. Det är synd om ukrainarna. Det är mörka tider för oss som är övertygade om att demokratier är den minst dåliga formen av samhällsstyre.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar