torsdag 18 april 2024

Omdömeslöst

Hur är det möjligt?

Hur kan det ens hända att en välutbildad, politiskt mycket erfaren och av många upplevd som trevlig person trampar så kraftigt i klaveret som Anna Kindberg-Batra? En person som Moderaterna hade som partiledare under en kort tid. Hur kan hon inte ha förstått att det är viktigt att följa rättvisa processer vid rekryteringar av statliga tjänstemän? Med hennes bakgrund är det inte bara omdömeslöst, det är mycket omdömeslöst. 

Socialdemokraternas Mona Sahlin blev inte heller långlivad som partiledare. Precis som Kindberg-Batra var dessa två omdömeslösa personer de bästa dessa två partier under en period kunde få fram som partiledare. Partiledare som skulle kunna bli stadsminister för landet Sverige. Mona Sahlins omdömeslöshet är väl känd. Vad jag vet fick hon lite fina uppdrag ett tag men efter otaliga misstag tog dessa erbjudanden slut. Hur tycker du det ska gå för Kindberg-Batra den här gången? För mig är det obegripligt om inte Stockholm får en ny landshövding under 2024. Det är beklagligt då jag tror hon på många sätt gjort en bra insats. Med det sagt, det hon gjort får inte göras.

Susanna Birgersson, GP, skriver läsvärt om att allt för många broilerpolitiker totalt tappat markkänningen och lever i en stötande "sus och dus" samt "bubbel" tillvaro för skattebetalarnas pengar. Särskilt illa är det att många av dessa "sus och dusare" aldrig haft riktiga jobb och därigenom betalat skatt på hårt intjänade pengar kopplat till ett yrke eller ett hårt egenföretagande. Att vara politiker är inte ett yrke. Det är ett så kallat förtroendeuppdrag. Men vilkas förtroende handlar det om? Inte är det väljarnas, partierna väljer själva hur de ska göra med sina företrädare. 

Som demokrat svider det i mitt hjärta när inte de som ska företräda oss kan ha ett bra omdöme och dessutom saknar relevanta erfarenheter för att leda komplexa verksamheter. Jo, styrelsemedlemmar måste också ha relevanta kunskaper och erfarenheter. Styrelse och nämndledamöter måste också avsätta rimlig tid för de uppdrag de har. Tror du att de gör det? Birgersson glömde Sigvard Marjasin som klavertrampande landshövding. Att han, precis som Kindberg-Batra, inte fälls för något brott är intressant. Att man i privata företag får anställa vem man vill är en sak. Att agera så inom skattefinansierad verksamhet en annan. Sammanfattande beskrivs korruption Åklagarmyndigheten så här: "Korruption är ett samlingsbegrepp för att ge och ta emot muta, trolöshet mot huvudman och att utnyttja sin ställning för att uppnå otillbörlig fördel för egen eller annans vinning."

Birgerssons artikel i GP:

"Tänk att öppna ögonen på morgonen, titta upp på den vackra stuckaturen, kliva ur sängen och mötas av idel skönhet och utsökt 1600-talsarkitektur. Tänk att få bo i ett av Stockholms vackraste palats, det om vilket dess arkitekt, Nicodemus Tessin skrev när det nästan var färdigt: ”Jag anser det som den största glädjekälla för min återstående levnad.”

"Uppgiften att samordna det statliga arbetet i regionen, sköts i praktiken av länsöverdirektören. I arbetsbeskrivningen ingår att informera regeringen om tillståndet i länet. Men det är ingen vild gissning att regeringen klarar sig fint utan denna landshövdingarnas informationsservice."

"Man bor flott. Man blir alltid bjuden på alla de viktigaste begivenheterna i det offentliga Sverige. Mat och underhållning i världsklass, många tillfällen att klä sig fin – om man nu tycker att det är roligt, vilket Anna Kinberg Batra verkar tycka."

"Och för det, en hemskt trevlig lön. Det är inte för inte det kallas en reträttpost, ett slags ”tack för trogen tjänst”, för det måste vara det offentliga Sveriges minst jobbiga jobb. Här kan man få vila ut, höjd över den politiska eldgivningen. Det enda man måste göra för att behålla jobbet är att inte missköta sig grovt. Man bör inte, som Kalmarhövdingen Stefan Carlsson gjorde, ringa sexsamtal på jobbet och låta regionen betala. Man bör heller inte, som hans efterträdare, Thomas Carlzon, betala svarta löner till serveringspersonalen man hyrt in till sina privata fester. Det är också bra om man, till skillnad från den forna landshövdingen på Gotland, Marianne Samuelsson kan avstå från att hjälpa näringslivstoppar runda strandskyddsregler."

"Först ville Anna Kinberg Batra inte svara på några frågor, och när hon väl uttalade sig för tv4, ja, då gick det inte att dölja den nonchalanta attityd som är förklaringen till agerandet: Nä, det var inte väl inte helt bra, sättet som vännen och väninnan anställts på, men även om ärendena skötts mer professionellt hade dessa personer ändå anställts, för de är så kompetenta. Som om Anna Kinberg Batra redan på förhand visste att det inte finns någon mer kompetent i hela kungariket Sverige än just hennes moderatkompis."

"Aldrig har man sett en mindre ångerfull människa. Så blir det kanske när man tillhört den näringslivs-politiska eliten länge nog.På skattebetalarnas bekostnad innehar hon ett jobb som aldrig någonsin kommer att bli särskilt betungande.  På samma skattebetalares bekostnad har hon beretts plats att bo på en av Stockholms finaste adresser i ett av Stockholms finaste hus. Det enda hon förväntas leverera i gengäld är ett klanderfritt agerande i sin roll som offentlig representant för rikets styre. Bara det."

https://www.gp.se/ledare/nonchalansen-hos-den-politiska-adeln.e3a5ef0f-1578-4965-b245-1a15aa9937ac

https://www.aklagare.se/om-brottsligheten/olika-brottstyper/Korruptionsbrott/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar