tisdag 9 april 2024

Korruptionsjakt

Effektiva rutiner

Korruption ska jagas kraftfullt. Nu mer än på länge då faktum är att många nya invånare i landet Sverige kommer från kulturer fulla av korruption. Korruption som kraftigt bidrar till att många länders utveckling för de flesta är värdelös. Affärer och uppdrag ska man få utifrån rättvis konkurrens och där de som klarar kraven och erbjuder något speciellt uppskattat ska få affärerna. Det speciella uppskattade ska inte vara mutor utan till exempel att man har tidigare väl genomförda projekt med den som upphandlar.

Nedan beskrivna journalistik, om korruption på Akademiska sjukhuset, är värdefull. För att effektivt jaga och avskräcka från korruption är det viktigt med resurser till grävande journalistik. SVTs Uppdrag granskning gör ofta ett mycket viktigt arbete för att avslöja det som behöver lyftas i offentlighetens ljus. När missförhållanden lyfts i offentlighetens ljus leder det ofta till att bättre processer säkras som avslöjar kriminella aktiviteter. Lagarna syftar inte bara till att fostra oss, de går i ett demokratiskt land också ut på att skapa jämlika förutsättningar för oss alla. 

https://www.svtplay.se/video/K1qnWxo/uppdrag-granskning/mutorna-pa-sjukhuset?info=visa

https://unt.se/nyheter/uppsala/artikel/ackis-chefen-far-flera-ars-fangelse/jnek9n2j

I Sverige har inte mutkorruption kopplat till pengar varit så vanligt. Däremot hävdar många att vänskapskorruptionen är väl utbredd. Även den korruptionen är dålig om en verksamhet ska utvecklas som bäst. I den bästa världen är det meritokrati som gäller, inget annat. Det vill säga att människor enbart får sitt uppdrag utifrån dokumenterade kunskaper och meriter. Det är viktigt att vi hjälps åt att motverka korruption i landet Sverige. Enligt nedan beskrivningar av hur omfattande korruptionen är i världens länder, enligt Transparency, är det viktigt att inkludera i svenskt integrationsarbete att vi vill att Sverige ska tillhöra de samhällen med minst korruption. Den som växer upp i ett samhälle fullt av korruption måste på ett klokt sätt avprogrammeras från det beteendet. Med det sagt är låååångt ifrån alla som invandrat till Sverige korrupta. Och exemplen finns på "svensksvenskar" som avslöjats som korrupta. Inte minst i Akademiskaskandalen har flera av dem som dömts för mutor vittnat om det.

https://www.transparency.org/en/cpi/2023?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwztOwBhD7ARIsAPDKnkBnlg-ircSfhiZ__TthJ6uAzLvo5rlWxM-XV7IRqIvRUkuBnCcpevcaAgyHEALw_wcB



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar