söndag 7 april 2024

Kö mot döden

När hjälpen behövs snabbt

När vi blir allvarligt sjuka, eller allvarligt skadade, behöver vi skyndsamt få sjukvård med kvalité. Det är minst sagt illa att den svenska sjukvården inte är organiserad bättre för att snabbt kunna hjälpa människor i nöd. Att Region Uppsala tillhör de sämre på att snabbt hjälpa människor med allvarliga hälsoproblem är inte acceptabelt. Det är ett minst sagt stort misslyckande. Är det dags att helt låta ett försäkringssystem sköta hela specialistsjukvården? Det kanske är den enda räddningen eftersom år efter år med politiskt ledarskap mest driver kostnader och levererar allt längre köer. Varje dag i en kö kan innebära en allt säkrare dödsdom för allvarligt sjuka. 

UNT skriver läsvärt om vårdköeländet nedan.

Köerna till specialistvården i Uppsala län blir allt längre. Under 2023 fick var tredje upplänning vänta på sin operation i mer än 90 dagar. Med Akademiska sjukhusets miljardunderskott väntas väntetiderna öka ytterligare.”

https://unt.se/nyheter/uppsala/artikel/vardkoerna-i-uppsala-vaxer-friskare-patienter-gar-fore/ly4e9z7l

I tre år har han väntat på en operation som kan ge honom det aktiva livet tillbaka. Men ingen kan svara på när den blir av. Under tiden blir Lars Waldestrand allt sämre.”

https://unt.se/nyheter/uppsala/artikel/lars-har-vantat-pa-sin-operation-i-tre-ar/re64mz5l

Även Kajsa Dovstad , GP, skriver en läsvärd krönika i sammanhanget. Värt att ta på allvar. 

Tid till en medicinsk insats kan vara livsavgörande. Inför statliga mål för tillgång till akutsjukvård.”

Visserligen får man räkna med sämre akutvård i en mindre stad eller på landet. Bara universitetssjukhusen kan ha ett fullvärdigt utbud med neurokirurger och thoraxkirurger. Nivåstrukturering av vård är heller ingen lätt uppgift. Ibland är det bättre med en längre transportsträcka för att komma till rätt ställe, och ibland inte. Men parametrar som “tid till insats” och “good enough” måste upprioriteras. Även om det innebär att svensk sjukvård måste tänka nytt, med till exempel rotationstjänster för läkare så att man kan upprätthålla kompetens.”

https://www.gp.se/ledare/gastkolumn/hur-manga-ska-behova-do-i-vantan-pa-operation.a3fa193f-637c-4491-9b8e-50774f7f797f

För mig är det obegripligt att det politiska ledarskapet inte klarar av att inse vad som behöver göras för att sjukvården ska fungera bättre. Det kräver ”bara” riktigt ledarskap och flödestänk med patienten i centrum. Inte minst Leonardo Davinci insåg att väldigt mycket kan läras av att förstå flödesmönster. Region Uppsala prognostiserar ett miljardunderskott år 2024! Det är ett tusen miljoner kronor! Samtidigt driver de på med spårvägsprojektet 😱. Jag har sagt det förr, jag säger det igen, skrota regionerna som egna politiska lekstugor! När? Nu! När? Nu! Nu! Nu! Invånarna är inte till för politiker. Politiker är till för invånarna. Allt för många som känner sig kallade som politiker tycks inte på allvar ha förstått det. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar