tisdag 16 april 2024

Maktspelets insatser

Dyra misstag

I de senaste numren av The Economist beskrivs delvis misstag efter misstag som gjorde att USA missade sin chans att under hundratals år vara ”domare” i världen. Eller världspolis för liberala perspektiv om man så vill. Självklart med ”USA first” utan att säga det. Misstagen fällde ”Pax Americana”.  Vad hände? 

Jag väljer att börja med Iran. Av egna ekonomiska skäl bidrog Storbritannien och USA till att en ”demokratisk” regim störtades och de tillsatte en svag shah av Iran, en ”kung”. Den störtade regimen tyckte inte att brittiska oljebolag skulle få nästan alla vinster från oljepengarna. När de ville ändra på det avsattes de. Världen fick veta att liberalismen och demokratin fortfarande var underordnad ekonomiska egenintressen. Flera liknande exempel utspelades i Sydamerika. Trovärdigheten bland många länders makthavare låg.

1979 störtades shah av Iran av ”folket” och Iran blev en religiös stat som idag. I 444 dagar satt många amerikaner som gisslan på den amerikanska ambassaden då iranierna anklagade USA för att stötta shahregimen. Som av en händelse lyckades inte gisslan bli fri förrän efter presidentvalet 1980 i USA. Jimmie Carter, Demokraterna, förlorade och Ronald Reagan, Republikanerna, vann. 

https://www.nytimes.com/2023/03/18/us/politics/jimmy-carter-october-surprise-iran-hostages.html

Kortsiktiga affärsintressen gjorde att västintressen snabbt bidrog till att bygga upp Kina till en världsmakt. På mycket kort tid från ett fattigt bondesamhälle till ett extremt modernt och ekonomiskt starkt kunskapssamhälle på kort tid. Det hade aldrig gått utan västs stora finansiella och kunskapsöverföringar. 

Även det av världssamfundet icke accepterade kriget i Irak minskade USAs trovärdighet som rimlig ”världspolis”. Kriget blev ett demokratiskt misslyckande och betraktas än en gång som ett exempel på att egna ekonomiska intressen går först. 

Lehman Brother kraschen och en mycket allvarlig global finansiell kris fick många att inse att det globala finanssystemet inte var robust. Att ekonomiska pyramidspel i USA kunde få hela världens ekonomier att gunga försvagade USA. Bättre balans behövdes och USA tappade kraft. 

Covid-pandemin visade att sårbarheten i globala logistikkedjor med ”just in time” var mycket sårbara. Det värdefulla ekonomiska förändringstrycket utifrån globala komparativa fördelar minskar kraftigt.

När de Arktiska isarna smälter ändras båtrutter som påverkar geopolitiken. Ja, mycket har hänt sedan Iran togs över av religiösa makter. 

Kriget i Gaza riskerar återigen att försvaga USAs ställning i världen. Metoden för att försöka utrota Hamas väcker med all rätt avsky runt om på jorden. Och det skulle inte förvåna mig om team Netanyahus trotsighet mot USAs ovilja att de eskalerar konflikten med Iran hörsammas. Jag tror inte det. De vill säkert bidra till att Trump blir återvald i november. Det var ju Trump som diplomatiskt bröt mot en tidigare balansordning om att inte USA skulle ha sin ambassad i Jerusalem. Ett eskalerande av konflikterna i Mellanöstern försvagar USA ytterligare och än en gång har Iran en huvudroll. Illa, illa. Och med Trump som ny president försvagas USAs globala makt ytterligare. Och  Ukraina och Europa går en mörkare framtid till mötes. Det är svåra tider. Och på kort tid har antalet människor som i någon form lever i en demokrati kraftigt minskat. Den deprimerande utvecklingen tar inte slut om Trump vinner presidentvalet i november. Sjukt att inte USA kan få fram mer lämpade presidentkandidater. Det i sig vittnar om en stormakt på dekis. Trist.

https://www.nbcnews.com/news/amp/rcna147784





 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar