fredag 5 april 2024

Missnöje eller nytta

Det behövs inget nytt av det gamla

Visst kan det vara intressant med ett nytt borgerligt parti om det bemannas med helt nya icke tidigare politiker sedan barnsben. Det ser vi dock aldrig som alternativ. Alternativen är ex politiker som ofta manövrerats ut i tidigare maktkamper som försöker starta nytt. Eller som inte fick genomslag för sin nischpolitik i det tidigare partiet. Miljöpartiet kom den vägen. Vad är det nya demokratiska erbjudandet som Sara Skyttedal erbjuder? Någon större tanke än hämnd verkar inte styra henne, men det återstår att se. Ska denna stridbara kvinna inte bara stoppa Kristdemokraternas plats i Europaparlamentet utan göra ett försök att bilda ett 100% populistiskt parti, Folklistan. Kul, det blir lite Catfight fram till 9/6 2026. I ena hörnet Ebba Busch. I andra hörnet Sara Skyttedal. Och Teodurescu som får en ny inblick i broilerpolitikernas värld efter sin korta period med Moderaterna. 

När en större grupp engagerade Uppsalabor startade Utvecklingspartiet demokraterna, UP, var det först ett projekt för att identifiera om ett nytt parti hade något att bidra med eller inte. Under projekttiden blev vi överens om att vi inte skulle vara ett populistiskt enfrågeparti. Vi identifierade också fyra kraftfulla huvudskäl till varför partiet skulle kunna göra stor lokal och regional nytta:

1. UP vill stärka det individuella inflytandet och tvinga de politiska partierna att lyssna bättre på dem de ska företräda och som bara får rösta vart fjärde år. Metoder för löpande invånarpåverkan ska stärkas och redan höga skatter får inte höjas ännu mer.

2. UP erbjuder ingen politisk karriärväg mot ledande politiska uppdrag från skolan och framåt. Ett minimikrav på 3 års riktig arbetslivserfarenhet krävs för att få ett ledande förtroendeuppdrag hos UP. Eftersom kommunen har många ledande tjänstemän som inte betalar skatt i Uppsala måste invånarnas företrädare, politikerna, enligt oss vara erfarna och meriterade för att kunna matcha mäktiga tjänstemän.

3. UP är 100% lokalt och regionalt fokuserade och smetar inte ut vår politik för att bli något ”lagom” för landet. UP styrs inte av några i Stockholm eller av ett partiprogram som inte helt utgår ifrån våra lokala och regionala förutsättningar.

4. UP är utifrån sina vallöften och sitt politiska program sakpolitiskt fokuserade och pragmatiska. Vi kan samarbeta med alla partier som har representation i ett fullmäktige för att röra oss mot vår uppsatta vision för Uppsala. 

Utvecklingspartiet demokraterna erbjuder stor lokal och regional demokratisk nytta. UP kommer alltid att vara ett lokalt och regionalt politiskt alternativ.

Hur mycket blir Europaparlamentsvalet i Sverige en ”Catfight”? Vi får se. Media älskar det. Och är det något  Teodurescu, Busch och Skyttedal är bra på är det mediahantering. Ja, ja innan Viktor Barth-Krons reflektioner nedan i Expressen vill jag tacka Skyttedal för att hon fick stopp på Decemberöverenskommelsen 2015. Den som vill att hens röst ska höras lite mer mellan val, och att personerna man väljer ska kunna matcha tjänstemännen, röstar på UP lokalt och regionalt.

Den som tycker att vänstern är dum kan rösta på Moderaterna, den som anser att vänstern är ond kan rösta på SD. För den som finner vänstern förskräcklig men ändå oroar sig lite för vad högern ska hitta på med gamla och sjuka finns KD. Vem som behöver Sara Skyttedals nya parti är därför lite oklart.”

https://www.expressen.se/kronikorer/viktor-barth-kron/kraver-folket-verkligen-annu-ett-litet-hogerparti/

UNTs ledare, Karl Rydå, skriver läsvärt om Skyttedals partiprojekt. På många sätt delar jag hans analys men han missar att hon, med tanke på antalet droganvändare i Sverige, och finansiering av drogkarteller kan särskilja sig med budskapet ”legalisera cannabis”….

Ett sista långfinger från Sara Skyttedal till Ebba Busch. Mycket kan man säga om den före detta kristdemokraten, men hon vet att göra avtryck.”

https://unt.se/ledare/ledarkronika/artikel/ett-sista-langfinger-till-ebba-busch/jp4y7k6j

P.S Skyttedal är ung. Om hon inte lyckas få fortsätta som ledande politiker kan hon alltid få jobb som lobbyist och PR-konsult. Som alla andra ex broilerpolitiker. Att hon är missnöjd över Ebba Buschs ledarskap vet vi. Om det nya partiet gör någon samhällsnytta återstår att se. Jag vet hur svårt, dyrt och krävande det är att bygga upp ett nytt parti. Skyttedals och Jan-Emanuel Js pengar kanske räcker. Den som lever får se. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar