måndag 15 april 2024

Jämlikt dåligt

Allt våld är dåligt

Är mäns våld mot kvinnor värre än kvinnors likvärdiga våld mot män? Det är tveklöst den uppfattning man får av samhällsdebatten om våldet i nära relationer. Tycker du att det är mer eller mindre dåligt beroende av vilket kön som misshandlar vem? Om du tycker det, varför? 

Självklart måste även män som konstant blir fysiskt eller psykiskt misshandlade också synas och kunna få hjälp. Och självklart måste våldsamma män få behandling om de har generella arghetsproblem. Med det sagt är det dödliga våldet nästan uteslutande utfört av män mot kvinnor eller andra män. Kanske en effekt av felprogramerade testosteron… 

Nedan SR P4-reportage är för avgränsat för att göra positiv skillnad. Det finns gott om forskning som visar att nödvändiga förbättringar kopplat till våldsstatistiken kräver att man inkluderar det stora mansperspektivet i det våldsförebyggande arbetet. 

https://sverigesradio.se/artikel/kvinnojouren-varnar-stod-till-valdsamma-man-kan-fa-negativ-effekt

Expressens ledare tycker nedan till om mäns våld mot kvinnor. Slutsatserna om att samla förebyggande data från t ex sjukvården/psykiatrin kanske vittnar om en insikt om att även mansperspektivet som offer är en variabel att inte negligera. 

Det är en vanlig analys, att ojämställdhet och kvinnohat är den främsta förklaringen till partnervåld. Den tidigare jämställdhetsministern Märta Stenevi (MP) menade att samhället ”fostrat män och pojkar att slå”. Och Jämställdhetsmyndigheten lyfter fram normkritik som en av de främsta metoderna för att stoppa våldet. Den förklaringsmodellen har sitt ursprung i teorin om könsmaktsordningen som slog igenom på 1990-talet och kulminerade i forskningsrapporten ”Slagen dam”, som beställdes av den dåvarande S-regeringen. Slutsatsen var att våld mot kvinnor är lika utbrett i alla samhällsklasser och att det är så vanligt förekommande att man måste benämna det som ett allmänt mansproblem.”

När regeringen tar fram en plan för mäns våld mot kvinnor bör genusperspektivet kompletteras med en insikt om att individuella riskfaktorer – som kan fångas upp av sjukvården, Kriminalvården och socialtjänsten – spelar roll.”

https://www.expressen.se/ledare/vem-som-helst-slar-inte-kvinnor/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar