måndag 1 april 2024

En kalkyl

Tänker du kalkylerar du

Vad är meningen med ditt liv? Många av oss hittar inte en tydlig sådan mening mer än möjligen att leva så rikt som möjligt den tid vi får. De som försöker hitta en större mening med sitt liv kommer garanterat behöva kalkylera en plan för att öka chanserna för att lyckas nå egna uppsatta mål. En kalkyl där ekvationen inkluderar utbildning, fysiska aktiviteter, vänner, sex, arbetsambitioner, familj, hur man äter och upplevelser. 

En som kalkylerat för att maximera sina intäkter är bland annat Najah al-Shammari. Han skämdes inte för att lyfta bidrag från svenska skattebetalare samtidigt som han var försvarsminister i Irak. Expressens ledare reflekterar lite över det nedan. Man kan tro att nedan är ett aprilskämt. 

Historien är så absurd att den påminner om en film. År 2009 sökte irakiern Najah al-Shammari asyl i Sverige – men folkbokfördes under ett annat namn. Två år senare fick han på oklara grunder permanent uppehållstillstånd. Väl i Sverige levde han på bidrag. 2015 blev han svensk medborgare. Fyra år senare misstänktes han för flera grova bidragsbrott och  valde då att lämna landet. Det hade kunnat vara en vanlig historia om en person som invandrat och inte lyckats etablera sig i Sverige – om det inte vore för den lilla detaljen att Najah al-Shammari levde ett synnerligen märkligt dubbelliv. Han var nämligen både en bidragsberoende svensk medborgare i en förort och försvarsminister i Irak.”

https://www.expressen.se/ledare/iraks-forsvarsminister--avslojar-galen-sverige/

Om du gillar att kalkylera så kanske du gör avvägningar om hur du bäst ska leva ditt liv för att bli så gammal som möjligt. Då vet du att en bra utbildning och regelbundna fysiska aktiviteter har stor betydelse. Du vet också att generna har väldigt stor betydelse men att du inte kan göra något åt det. Men mediciner och operationer kan korrigera mot livsfarliga risker. Du vet också, trots att det är svårt, att mat och dryckesvanor starkt påverkar vårt välmående. 

Är det något att eftersträva att bli så gammal som möjligt? Jag har en kär vän som vill bli 120 år. Varför inte, om man får vara rimligt frisk? Jag har en mycket aktiv och högt presterande partikamrat som är 87 år. Livet tar inte slut bara för att man har turen att bli över 50 år. Många barn på Gaza blev inte 10 år. Ett skäl till varför det kan vara positivt att bli gammal är att vi blir lyckligare när vi blir äldre. Stunderna av lycka ökar. Varför tror du att det är så? Nedan korta SVT reportage är värt att titta på.

I vilken ålder är vi – i genomsnitt – som mest lyckliga? De flesta gissar fel här. Det visar en studie som ”lyckoprofessorn” Micael Dahlen, gjort. Han tycker att vi borde ändra synen på åldrandet. 

– Ju äldre du blir, desto lyckligare blir du. Det är väl något att se fram emot?”

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/lyckligaste-tiden-i-livet-inte-vad-de-flesta-tror

Jag får försöka hänga med i 30 år till och fylla mitt liv med många fler stunder av lycka. Då kanske jag till och med kan få uppleva att även bli morfar. Av vad jag förstått av fejan tycks det vara en minst lika härlig upplevelse som att bli farfar.

En intressant kalkyl är kopplad till hur Uppsala kan minska på den påstådda bostadsbristen. En bostadsbrist som inte finns eftersom betalningsförmågan är allt lägre. Möjligen kan Stefan Attefalls förslag om att tvinga villaägare att bygga Attefallshus leda till fler prisvärda hyresbostäder. Vad tror du om idén? Som folkomröstningsfråga blir den enkel. Tvinga = JA. Inte tvinga = NEJ. Undrar du hur många sidor ett beslutsunderlag kan vara på? Minst 8 eftersom bland annat skatteregler och avhysningsregler måste inkluderas.

https://unt.se/nyheter/uppsala/artikel/villaagare-kan-tvingas-ha-extra-bostad-pa-tomten/re643xwl





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar