torsdag 25 januari 2024

Problemens kärna

Huvudsaker och inte bisaker

De etablerade partierna har inte förmågan att leda Sverige in mot en ny framgångstid. Varför det blivit så kan man ha många åsikter om. Personligen anser jag att huvudproblemet är att politik blivit karriär för allt för många och då väljer de att minimera risken för att bli utbytt, inte att göra allt de kan för att göra positiv nytta utifrån de problem och möjligheter ett samhälle har. Oförmågan att i samlingsregeringar enas om vad hållbar politik är i huvudfrågor är utöver broilifieringen ett politiskt grundproblem. Och nästan alla partiledare saknar helt förmågan att förstå vad känslan av utanförskap innebär. Peter Esaiasson, GP, skriver läsvärt om oförmågan hos de flesta partiledarna att på riktigt förstå dagens stora samhällsproblem. Särskilt förstå vad som krävs för att lösa dem. Mycket bättre inkludering och integration är en huvudfråga.

"I förorterna finns en utbredd känsla av att tillhöra en grupp som är diskriminerad i samhället. Känslan är särskilt utbredd bland Generation 2 som är födda i Sverige av föräldrar med utländsk bakgrund. Det etablerade Sverige behöver kunna ge ett konstruktivt svar som erkänner känslan av utanförskap utan att därför ange rasism och strukturell diskriminering som huvudförklaringen."

https://www.gp.se/ledare/gastkolumn/politiker-maste-vaga-ga-in-pa-de-djupare-fragorna.617c6b7f-29bd-474f-b928-5c36d0b5fac2

Centerpartiet i Uppsala har nu spräckt det så kallade allianssamarbetet och ska forma ett nytt styre för Region Uppsala. Tillsammans med Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna. Ska man skratta eller gråta? Skratta eftersom Centerpartiet kraftigt kritiserat Utvecklingspartiet demokraterna, UP, för att vi gjorde en överenskommelse med Socialdemokraterna genom ett Hållbarhetsavtal. Det gjorde UP direkt efter valen 2022 och insåg svårigheterna att få till ett fungerande styre i en mycket svår ekonomisk och krigshotande miljö. Precis som i Uppsala kommun hade partierna exklusive SD formerat sig i minoritetslag efter valet. Centerpartiet valde då att ingå i ett minoritetsstyre beroende av SD. Det gick "sådär". I Uppsala skulle "Alliansen" både få hantera UP och SD i ett minoritetsstyre. En normalbegåvad inser att det inte är hållbart. Gråta? Vänsterpolitik kan inte rädda sjukvårdens stora brister.

Nu kanske äntligen många fler Uppsalabor inse att Centerpartiet, som anklagar UP för att vilja ha roller som kan påverka, har samma fokus men att de är, precis som Liberalerna, oberäkneliga. Nedan citat från Centerpartiets regionala ledare vittnar om mycket. Och du som tror att Centerpartiet på allvar motarbetar de vansinniga spårvägsplanerna ska veta att de under två av de senaste mandatperioderna varit ordförande för nämnden som ansvarar för kollektivtrafiken. De hade nu i maktförhandlingarna möjlighet att kräva stopp för spårvägsprojektet, det har de inte gjort. Hyckleri! UNT och andra medier bjuder nedan på lite referat från centerröran.

"Med siffrorna 50 för, 13 mot och 2 som avstod fattades beslutet att Centerpartiet ska arbeta för att ett majoritetsstyre bestående av C, S, MP och V formas i Region Uppsala."

"Enligt en C-källa som närvarade på mötet har distriktsstyrelsen gjort bedömningen att det är rimligare att försöka ingå i en majoritetskoalition än att gå i opposition, för att inte riskera att förlora ett stort antal förtroendevalda."

https://unt.se/nyheter/uppsala-lan/artikel/klart-centerpartiet-bildar-styre-med-de-rodgrona/lq4yq2pr

https://unt.se/ledare/ledarkronika/artikel/vill-c-valjarna-fylla-ackis-med-vansterflum/rmyx5w6r

https://sverigesradio.se/artikel/c-har-bestamt-sig-sa-vill-de-styra-region-uppsala

https://sverigesradio.se/artikel/orring-tvingas-avga-nar-regionstyret-spricker

Och vad har "stämningen" med uppdraget att göra? Kan man tro att stämningen ska vara dålig om ett parti kommer till andra partier och säger att "vi är villiga att ge er makten istället"....

"Unn Harsem ska enligt källan också uppgett att stämningen mellan S, MP, V och C har varit betydligt bättre än stämningen inom Alliansen."

I turerna efter att Centerpartiet spräckt "Alliansen" i Region Uppsala går också KD ut och säger sig vilja styra med Socialdemokraterna... Även Kristdemokraterna har livligt anklagat UP för att vi släppte fram Socialdemokraterna. Politik handlar för många politiskt engagerade om både ideologi och sakfrågor. Alla som engagerar sig i politik vill kunna påverka. För att på allvar kunna påverka måste man kunna påverka styret genom att ingå i det eller genom att som UP göra ett samarbetsavtal. Svårare än så är det inte, även om det är komplext. Och i 55 av landets 290 kommuner samregerar moderater och sossar. UP ville efter sitt första framgångsrika val absolut inte ingå i ett styre.

"Björn-Owe Björk, regionråd för Kristdemokraterna, säger att partiets distriktsstyrelse gett ett sonderingsuppdrag för att få till ett mittenstyre för Region Uppsala. De möjliga konstellationer KD kan tänka sig är då antingen S, KD, L och C eller S, M, KD, L och C." 

https://unt.se/nyheter/uppsala-lan/artikel/centerns-diss-mitt-i-kaoset-svarar-inte-kd-forvanande/ly4znk6l

Vad kan vi lära av ovan? Du ska lägga din röst på det parti i kommun-, region-, riksdags- och Europapartlamentsvalet som du anser har bäst sakpolitik som är viktig för dig och som ställer upp med de mest meriterade kandidaterna att axla viktiga förtroenderoller. I Uppsala är UP det i särklass starkaste kortet du kan rösta på om du vill att Uppsalabornas framtid ska bli positiv. 100 procent Uppsala har positiv betydelse. Vi behöver fler erfarna och meriterade politiska företrädare om morgondagens invånare ska få ett framgångsrikt samhälle att leva i. Inkompetens och feghet är idag stora problem inom politiken. I kombination med att tjänstemannaansvaret är lågt uppstår stora kvalitetsproblem.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar