söndag 7 januari 2024

Verklighetsuppfattning

Nollkoll på verkligheten

Vissa partiföreträdare är mer ivriga än andra att tala om hur viktigt det är att förhålla sig till vetenskapliga slutsatser. Vetenskapen är extremt värdefull och viktig att ta avstamp ifrån om man är klok som enskild och som grupp. Samtidigt vet upplysta personer att även vetenskapen är komplex. Beroende av vilka antaganden och avgränsningar en enskild forskning gör kan samma problem få helt olika statistiskt säkerställda resultat. Bland annat därför är öppna, seriösa och respektfulla politiska debatter värdefulla när perspektiv, ideologier och verklighetsuppfattningar bryts mot varandra. 

Tyvärr ägnar sig många partier och deras politiker för mycket åt ideologiska resonemang och för lite åt att på allvar förstå verkligheten och dess komplexitet. Pragmatism. När politiken misslyckas blir de ”sanningar” som betraktare tycker sig se allt för ofta extremt missvisande. Den politiska miljön gagnar enbart farliga missnöjesrörelser. 

Den som läser Utvecklingspartiet demokraternas Mål & budget för 2024 med plan för 2025 och 2026 kommer att hitta delar som handlar om hur Uppsala kommun bäst bidrar till miljöförbättringar och nya sätt för effektiv energiförsörjning. Ersättningen av oljan handlar inte ”bara” om miljöfrågor. Det handlar också om krass ekonomi. Människan behöver förnybara effektiva energikällor. 

Vad ska kommande generationer människor använda för billiga energikällor när oljan är slut, eller extremt dyr? Krass ekonomi. Och trots all ”klimathysteri” kan du med fördel läsa min bok ”En stund på jorden” och titta på SVTs ”Historien om Sverige”. Låt dig inte fångas av ett begränsat tunnelseende! Klimatet har ändrats många gånger i det som kallas Sverige bara de senaste 20.000 åren, det kan du enkelt lära dig av SVT-serien. Bara de senaste 2.000 åren har variationerna varit kraftiga. Det har till och med varit varmt i dessa svenska breddgrader för inte allt för många år sedan. Utmaningen är konflikter mellan oss människor i takt med att vi fått en människoexplosion på jorden. Mängden är problemet eftersom vi bedriver rovdrift på våra naturtillgångar och använder massförstörelsevapen i våra kamper mot varandra. I den verkliga verkligheten är inte klimatförändringar ett problem. Människans invasiva beteenden är ett problem som drabbar övrigt liv på jorden. Om vi kan förhålla oss till huvudsaker istället för bisaker blir människans framtid mycket bättre. 

https://www.svtplay.se/historien-om-sverige

Nedan ledarartikel av Patrik Kronqvist, Expressen, är läsvärd i sammanhanget. Inte nog med att SKR som organisation kostar massor av skattepengar, de deltar dessutom i samhällsdebatten med ”fake news”. Hur svårt kan det vara att förhålla sig till sanningar? Vilka företräder dessa organisationer och medier som allt för ofta sprider bilder av verkligheten som inte stämmer? Är de köpta av Putins lobbyister? Eller nyliberala lobbyister? Och du, i den verkliga världen är det människans invasiva beteenden som skapar stora folkvandringar. Stora folkvandringar och etniska/religiösa krig mellan folk är dagens växande problem. Den svenska invandringspolitiken i modern tid är ett stort misslyckande. Om det ska inte SKR och ”seriösa” medier sprida falska bilder. Ett problem är ett problem och ska beskrivas som ett problem. Sen kan politiken träta om problemlösningarna.

Sveriges kommuner och regioner gjorde en rejäl pudel veckan före jul.”

Bakgrunden till misstaget är regeringens beslut att höja lönekravet för utomeuropeiska jobbinvandrare.”

Men det är verkligen förvånande att Sveriges kommuner och regioner, SKR, med sådan iver klivit upp på barrikaderna. Inom välfärden är ju arbetskraftsinvandring en helt marginell företeelse.”

På Migrationsverkets topplista över yrken med flest utfärdade arbetstillstånd återfinns inga klassiska vård-skola-omsorg-jobb. Under 2022 fick till exempel bara 87 personer från länder utanför Europa tillstånd att jobba som undersköterska i hela Sverige – det är 0,3 arbetstagare per kommun. Men trots det har SKR gång på gång utmålat den nya politiken som en katastrof för välfärden.”

Sveriges tyngsta politiska organisation inom offentlig sektor har således haft en komplett felaktig bild av vilken roll arbetskraftsinvandringen spelar för välfärden. Och det är utifrån den bilden man har formulerat sin fräna kritik mot regeringens reform. Konstigt nog har detta haveri inte gjort några större avtryck i debatten.”

Sverige bör i stället göra som den övriga västvärlden och försöka locka till sig högutbildade personer samt arbetskraft till yrken med speciella behov.”

https://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/valfarden-behover-en-battre-invandringspolitik/

Har svensk myndighetsutövning degenererat? Om det är så, vad beror det på? Är tjänstemännen för lite uppdragsfokuserade och för mycket ideologiskt känslostyrda? 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar