lördag 27 januari 2024

Valspråk

Hur skapas samling?

Vi lever nu i en stökig tid. I många kommuner och Regioner i landet Sverige är det politiskt stökigt. I landet Sverige är det stökigt och ett parti som inte ingår i regeringen styr över mycket. Och i Uppsala väljer Centerpartiet i regionen att styra tillsammans med Vänsterpartiet. Runt om i världen är det oroligt, konfliktfyllt och allt mer blodigt. Allt fler röster höjs om att vi rör oss mot ett tredje världskrig. Konfliktnivåerna höjs och oresonligheten ökar. I till exempel Danmark och Sverige har integrationen av många invandrare skötts dåligt. Det är inte heller lätt att laga mycket som gått sönder när det politiska landskapet är så konfliktfyllt som nu. Hur stärker man inkluderingen i ett samhälle i tider som nu? Hur bygger vi bättre ”broar” mellan varandra och agerar betydligt mer diplomatiskt i tider som behöver det? 

Att kalla en spade för en spade är alltid rätt. Och i samhällen som Danmark och Sverige med kungahus finns en symbolisk roll som kan bidra till bättre integration. Kungarna i Danmark och Sverige får inte blanda in sig i politik. De måste dock få stå bakom ländernas grundlagar och EUs uttalade värdegrund. Det gör att moderna kungahus kan göra mer positiv nytta än glammiga representationer och stödja internationella handelsdelegationer. De kan hårt börja bidra till bättre inkludering och integration av invandrare. Den nya kungen av Danmark kanske har fattat det? Kan hans valspråk tyda på att han fattat det? 

"Förbunden, förpliktigad – för kungariket Danmark".”

https://www.svenskdam.se/kungligt/frederik-har-blivit-kung-det-har-ar-hans-valsprak/10121089

Ett modernt kungahus kanske kan lyckas förena oss invånare eftersom politiken idag mest splittrar oss. Vad tror du? 

Det behövs tronskiften lite överallt i landet Sverige. Det är beklagligt att konstatera hur det långsiktiga perspektiven "socialt-, ekologiskt- och ekonomiskt hållbart" ofta är tomma ord som inte matchas av tuffa prioriteringar för att uppnås. Och mängden administrationskrav kväver de kärnverksamheter som har allt svårare att fungera. Vi behöver pragmatiska partier fulla av modiga och meriterade företrädare i invånarnas tjänst. För lokalsamhällets och regionens bästa. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar