fredag 12 januari 2024

Alltid varit tydliga

Man kan tycka mycket om det mesta

Känner du till USAs säkerhetsdoktriner? Känner du till Rysslands säkerhetsdoktriner? Känner du till Kinas säkerhetsdoktriner? Känner du till Sveriges säkerhetsdoktriner? Känner du till NATOs säkerhetsdoktriner? Känner du till Turkiets säkerhetsdoktriner? Känner du till när och varför FN beslutade att stötta att delar av Palestina skulle bli Israel? Hur duktig är du på ovan länders och NATOs historia? Få, väldigt få känner ens halvbra till ovan. Ändå har många människor väldigt starka uppfattningar om vad som är rätt eller fel. Om det kan man tycka mycket. Jag tycker det är korkat. Men, vi är människor och beter oss så även om vi saknar faktakompetens om det vi tycker till om. Och mediernas rubriksättningar och kortfattade budskap vägleder oss dåligt. Den som vill förstå måste själv gräva ner sig i fakta. 

Redan första gången jag besökte Kina, 1999, var det tydligt att Kinas ledning avsåg att åter ta full kontroll av Taiwan. Varje gång jag besökte Kina därefter, många gånger, var de offentligt tydliga med att Taiwan återigen ska bli en region inom ”Mittens rike”. Varför? Bland annat för att det var en del av Kina innan Mao Tse Tungs gäng vann inbördeskriget i Kina och förloraren, diktatorn Chian Kai-Shek, flydde med sitt priviligierade gäng till Taiwan. Ett totalitärt system hade förlorat mot ett annat. Historiska perspektiv har stor betydelse i länder som Kina. Men även ur ett praktiskt säkerhetspolitiskt perspektiv vill Kina ha full kontroll över Taiwan. De vill inte ha främmande fientlig makt för nära sina ”huvudteritorier” och de vill ha säkrare passage ut ur Syd-Kinesiska havet ut i Stilla havet. Nedan Expressenartikel är i sammanhanget läsvärd.

I mitten av november tog USA:s president Joe Biden emot sin kinesiske motsvarighet Xi Jinping i San Francisco. Nu har nya uppgifter om vad som sades på mötet avslöjats av NBC News. Tre statstjänstemän uppger för tv-kanalen att Xi under mötet sa att Kina kommer att ”återförena” Taiwan med Fastlandskina. Han ska även sagt att den amerikanska bedömningen, som förutspår en invasion av Taiwan 2025 eller 2027, är fel. Enligt presidenten är inget datum satt. Xi ska även sagt att Kina föredrar att återta Taiwan på ett fredligt sätt.”

https://www.expressen.se/nyheter/varlden/xis-varning-till-biden-kommer-ta-taiwan/

Det finns i vår tid allt för många högljudda tyckare utan faktakunskaper som får mycket medialt utrymme. Och allt för många tror att dessa okunniga människors åsikter är de rätta. Personligen försöker jag alltid ta reda på fakta och lyssna både till de som är för och emot något innan jag skapar mig en egen uppfattning. Hur många gör så? Hur gör du? Du tillhör väl inte dem som okritiskt och lojalt tycker att allt ett politiskt parti tycker är rätt och bra? Om du följer min blogg tror jag inte du är så korkad. Inte ens ett klokt parti som Utvecklingspartiet demokraterna ska du okritiskt tro på. Innan du bestämmer vilket parti kommunalt, regionalt, nationellt och i Europaparlamentet du vill rösta på, syna dem ordentligt. Vissa av alternativen är fulla av motsägelsefull politik och nästan bara broilerpolitiker.

Och de personer som pratar om ”narrativ” och ”relativisering” ska du vara särskilt kritiska mot. De tycker sig veta vad som är rätt eller fel. Men både du och jag vet att sanningen är i betraktarens och den mest altruistiskes ögon. Och det är lätt för västvärlden att vara kritiska mot Turkiets relationer med Ryssland, de är inte i princip grannar med Ryssland. NATO har till ryssarnas förskräckelse blivit väldigt mycket grannar till dem genom de Baltiska staterna, Finland och de har nära till Turkiet. Att vem som än leder Turkiet klokt behöver förhålla sig till det är inte konstigt. Och du, vi kan tycka vad vi vill om ryssarnas säkerhetsdoktrin men de har en sådan och den har västvärlden utmanat. Jag gillar att vi utmanat den men det är viktigt att förstå att den funnits länge. Och alla "stormakter" har säkerhetsdoktriner som de är beredda att gå till krig för att upprätthålla. 

https://www.msn.com/sv-se/nyheter/other/v%C3%A4stv%C3%A4rlden-uppr%C3%B6rd-%C3%B6ver-president-erdogans-beteende/ar-AA1mN3dO?ocid=ems.msn.dl.JadeDragonSnowMtChina&cvid=8e7a5b26bcc348b8ab70d4d3ecda5243&ei=40

Och självklart blir Sveriges ÖB påhoppad när hans budskap till det svenska folket och dess företrädare är typ: Vi måste skärpa till oss och vara beredda på att bättre än nu försvara vårt land om det krävs. Det är rimligt tycker jag. Jag förundras fortfarande över hur enkelt Reinfeldts regering kunde avskaffa den allmänna värnplikten och kraftigt rusta ner Sveriges försvar. All respekt till moderaten Michael Odelberg som i protest avgick som försvarsminister och enligt honom själv ersattes med en "tomhylsa". En Reinfeldtlojal tomhylsa. 

https://www.dn.se/insandare/ob-bor-fa-sparken-for-sitt-forvillande-uttalande/

Om Sverige kommer med i NATO, måste vi kriga mot Kina om USA går in på Taiwans sida? Om Trump åter blir president i USA och lämnar NATO, är då NATO de västeuropeiska ländernas försvarsorganisation? Hur passar Turkiet in i det?..... Som tur är har amerikanerna minskat en presidents makt över denna fråga genom att den kräver kvalificerat stöd för att gå igenom. En sak är säker, USA styrs av affärsmän och kvinnor. För dem är USA och Asien mycket viktigare än ett trött och allt för arbetsreglerat Europa.

https://www.theatlantic.com/magazine/archive/2024/01/trump-2024-reelection-pull-out-of-nato-membership/676120/

https://www.rollingstone.com/politics/politics-features/donald-trump-u-s-leave-nato-1234860016/

https://www.businessinsider.com/trump-nato-withdraw-congress-defense-bill-2023-12?r=US&IR=T


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar