tisdag 16 januari 2024

Det räcker för länge sedan

Massmördande skapar bara hat och hopplöshet

Precis som väldigt många andra känner jag en stor sorg över hur människor runt om på jorden kan slita varandra i stycken. Varför är det så svårt att under demokratiska och respektfyllda former hitta sätt att leva tillsammans istället? Girighet, fanatism, extremism och makttänkande bär nästan alltid på skulderna när blodiga kamper mellan människor äger rum. Palestina- och Israelkonflikten är inget undantag. 

Personligen kände jag för att försöka få en insändare publicerad som personen Stefan Hanna i UNT i just Palestina-Israel-konflikten. Det gick inte. Jag är bara en offentlig politisk person. Jag får inte vara en medmänniska kopplad till en konflikt som inte har och göra med kommunal och regional politik i Uppsala. Utvecklingspartiet demokraterna är till 100 procent ett kommunalt och regionalt parti där alla människor är välkomna att vara medlemmar. Det inkluderar människor som lever i Uppsala med både palestinsk och israelisk bakgrund. UP utesluter inga men kräver att man delar vår värdegrund som bland annat bygger på ordet respekt. Respekt för olikheter och respekt för att lyssna på andras argument i sakfrågor. 

Ja, ja, UNT vill inte publicera min insändare så jag publicerar den nedan. Det räcker nu! Det måste bli eldupphör och det är dags för israelerna att rösta fram annat än en extremistregering för att inleda en tid av försoning och samlevnad. Extremister ska inte tillåtas styra några agendor. 

En israelisk extremist satte stopp för den kloka fredsprocess som Yitzhak Rabin, tidigare premiärminister i Israel initierade. Han mördades av en av sina egna som inte vill förstå att den fredliga och försonliga vägen framåt är nödvändig för att ge båda folken långvarigt välmående. En försoningsprocess, fred och en tvåstatslösning utan korrupt ledarskap är bäst för över 90 procent av berörd befolkning. Nedan mitt försök till insändare som fick avslag: 

Nu räcker det!

Att Netanyaho, premiärminister i Israel, och hans politiska lag struntar i internationell rätt och mänskliga rättigheter har många av oss förstått när vi följer konflikten i Palestina och Israel. Att Israel utför dödliga attacker mot fiender på andra länders territorium kan man ha många åsikter om. Att med en enormt överlägsen militärmakt mörda massor av civila kvinnor och barn, samt jämna samhällen med marken, det är inte ok oavsett vilken regim som gör något liknande. 

Massmördandet startade med Hamas fruktansvärda terrorattack och Israel har självklart rätten att hämnas mot de skyldiga. Men inte till priset av 10.000-tals oskyldiga barn och kvinnors liv och lemmar. Det är uttryck för en vidrig människosyn. För mig är det obegripligt hur ett folk som historiskt utsatts för så mycket fruktansvärt kan tillåta ett politiskt ledarskap att så urskillningslöst behandla medmänniskor så fruktansvärt. Hamas vidriga attack rättfärdigar inte en masslakt av oskyldiga och värnlösa många gånger fler än de som tragiskt mördades av Hamas i Israel. Både de Hamas- och Netanyaholedda övergreppen vittnar om en människosyn som leder mot människans fördärv. I min värld är vi alla jämlika men föds in i olika sammanhang och sociala förutsättningar. Kristna, judar, muslimer och ateister kan leva fredligt tillsammans. Ingen av oss människor är med automatik finare än andra. Inte för mig. Respekt och status förtjänar individer och grupper tillsammans genom sitt beteende och genom resultatet av sina insatser. Nu räcker det med massmördande på Gaza och Västbanken! Många israeler har länge kämpat för fred och samförstånd mellan israeler och palestinier. Det är hög tid för många fler israelanhängare att säga STOPP! Nu föds bara mer hopplöshet och hat som inte gör Israel tryggare. Det är dags för en seriös och konstruktiv försoningsprocess i ”Det heliga landet”.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar