fredag 5 januari 2024

Knark är dåligt

Fortsätt kampen mot knarket

Den tuffare jakten på kriminellas tillgångar kommer att ge positiva resultat. All organiserad kriminell verksamhet handlar om pengar. Än en gång är Tidöpartierna värda uppskattning för att de vill öka möjligheterna att beslagta kriminellas tillgångar. Det kommer att göra stor positiv skillnad.

Att avkriminalisera bruk av cannabis kommer inte att påverka vare sig missbruket eller kriminaliteten. Det finns dock en stor poäng med att enbart avkriminalisera bruk av cannabisprodukter. Inte grövre narkotika. I många av mina möten med unga gängkriminella har de beskrivit att en dom kopplat till cannabisrökning kraftigt begränsat deras möjligheter att få ett lagligt jobb. Bara det faktumet gör att jag anser att det lättaste knarket ska avkriminaliseras. För många beroende av knark är cannabis inkörsporten. Även ur det perspektivet kan avkriminalisering bidra till att de lättare kan få hjälp mot sitt missbruk och kanske kan räddas ifrån att gå ner i ett tungt missbruksträsk.

Adam Cwejman, GP, skriver en insiktsfull ledare om att knarkkramarna har fel. Legalisering av cannabis skulle inte lösa något, tvärt om. Många gånger genom åren har jag argumenterat för det. Inga andra av mina blogginlägg möter så mycket motstånd som dem om knarket.

Legalisering av narkotikaförsäljning verkar inte minska de kriminellas inkomster och intresse för att ägna sig åt narkotikahandel och försäljning.”

I en studie som publicerades förra hösten försökte två colombianska forskare att hitta samband mellan avkriminaliseringen och resultat på folkhälsa och kriminalitet. 

”Antalet narkotikarelaterade dödsfall varken minskade eller ökade nämnvärt i Portugal efter avkriminaliseringen 2001. Därmed fick varken förespråkare och motståndare till lagändringen rätt i sina förhoppningen eller farhågor. En anledning till att det blev på det här viset kan vara att de som missbrukar narkotika helt enkelt inte bryr sig om huruvida det är lagligt eller inte. Tunga missbrukares hälsa är avhängig annan politik.”

”När det kommer till antalet narkotikarelaterade mord så är resultaten från Portugal däremot mer nedslående. Efter avkriminaliseringen skedde varken en ökning eller minskning som var statistiskt signifikant.”

När vi nu närmar oss en punkt då stödet blir allt större för någon form av lagändring är det på sin plats att blicka ut över världen. Det finns nämligen inte en unik modell för avkriminalisering eller legalisering. Varje land som genomfört liberaliseringar av lagstiftningen har sin egen säregna kombination av lagar och regleringar. Detta gör det komplicerat att, om man vill liberalisera, hitta en perfekt modell. Men även om en sådan skulle finnas så går det inte enkelt att överföra den till Sverige.”

Om Portugal ska utgöra ett sorts halvdant facit så är resultaten inte särskilt upplyftande. Avkriminaliseringen tycks inte påverka antalet narkotikarelaterade dödsfall särskilt mycket. Samtidigt är konsekvenserna för kriminaliteten inte glädjande.”

Legaliseringen av Cannabis i USA skulle leda till att kriminella inte längre såg någon poäng med att odla och sälja. Men på grund av skatter, licenskrav, tillståndsprövning med mera, så är kostnaderna så höga att den legala marknaden hämmas samtidigt som bruket blir mindre stigmatiserat. Det innebär att kriminella som struntar i allt vad lagar heter har en konkurrensfördel.”

”Ett stort reportage som Los Angeles Times gjorde förra året illustrerar hur lite legaliseringen påverkat den illegala produktionen. Själv poängen med legaliseringen omintetgörs på grund av att det är svårt att utforma en ändamålsenlig narkotikalagstiftning.”

https://www.gp.se/ledare/legal-narkotika-ingen-mirakelkur-mot-brottsligheten.87baa8bd-8a6a-4024-8ccf-3f11ede4e7fa

I den verkliga världen vet relevanta forskare att toleransnivån för droger ökar i takt med omfattande konsumtion. Bland annat därför är det en dålig idé att legalisera cannabis i Sverige. Knark är dåligt! Bättre att bygga sitt självförtroende och prestationsförmågan utan beroende av droger.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar