torsdag 11 januari 2024

Stöld av folket

Stoppa slöseriet

Jag vill få stopp på allt slöseri. Inte minst det som sker inom Uppsala kommun och region. Att bygga en onödig och extremt dyr spårvagnslinje när kortsiktiga och medellånga behov inom skola, vård och omsorg är stora är fel. Det är också exempel på slöseri. Den 9/6 får Uppsalaborna chansen att säga ”Vi vill se en varsammare och klokare utbyggnad av kommunen”. Kloka och ansvarsfulla Uppsalabor använder den demokratiska möjligheten. Nedan skriver Utvecklingspartiet demokraterna idag om det i UNT.

Ett tydligt Ja i folkomröstningen innebär att onödig och dyr spårväg blir än mer onödig under lång tid framöver. Ett tydligt Ja innebär att spårvagnar i Uppsala inte behövs. UP kommer tydligt att agera för att det är klokt att rösta JA i folkomröstningen.”

Jag delar helt P.J Anders Linders krönika i GP nedan.  ”En förslösad skattekrona är en stöld av folket”.

Man får ständigt höra krav på ”mer resurser” från allsköns intressen och löften om satsningar från politiska styren. Frågorna om vad f-n vi får för pengarna ägnas inte alls samma intresse. Men resurserna är inte outtömliga utan ska användas till vettiga saker på vettiga sätt. På den punkten borde skattesänkare till höger och offentlig sektor-vurmare till vänster lätt kunna enas.”


Och varför ska politiska partier få skattepengar för att främja demokrati i världen? Jag antar att det är pengar som går till riksdagsledamöters utlandsresor. Det tycker jag  partierna själva ska betala med delar av alla skattepengar de redan beviljat sig själva. Deras riksdagsledamöter får arvoden och de får partistöd utifrån hur många mandat de fått, det räcker! Om man vill vitalisera demokratin i Sverige ska partierna tvingas attrahera svenskarna bättre och därigenom stärka sin finansiering. Nedan bidragsresonemang definierar jag som slöseri trots att det kopplas till demokratiförstärkning. Varför väljer Moderaterna att utöka detta som jag betraktar som resebidrag till partimedlemmar?

”Dessutom kommer demokratistödets omfattning att utökas från dagens 100 miljoner kronor per år till 159 miljoner kronor per år.”

UNTs ledare skrev nyligen om slöseri. Det är ett otyg som de som ska företräda invånarnas bästa ska bekämpa. Som sagt, inte minst i Uppsala kommun och Region Uppsala finns många många miljoner per år att flytta från slöseri till snöröjning, stärkt skola och stärkt äldreomsorg.

Det välkända citatet “Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket” brukar tillskrivas den före detta socialministern Gustav Möller (S). Oavsett om han faktiskt sa så eller ej, är det precis exakt så det är. Varje krona som någon arbetat ihop till vår gemensamma välfärd och som läggs på sådant som varken gör samhället vackrare, tryggare eller bättre är inget annat än stöld. Ändå sker detta hela tiden. Miljoner, nej miljarder, förslösas varje år.”


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar