onsdag 17 januari 2024

Hjärta och hjärna

Könsskillnader

Det är skillnader mellan de två könen man och kvinna. Även skillnader mellan män och kvinnor och människor som vill definiera sig som något annat. Det är belagt av omfattande vetenskapliga studier. Bland annat består skillnaderna av olika uppsättningar av hormoner. Det får praktisk betydelse. Även det är vetenskapligt entydigt. 

UNTs Sakine Madon reflekterar läsvärt över hur olika medborgarna väljer parti kopplat till kön. En intressant reflektion jag gör är att UP, ett sakligt och pragmatiskt lokalt parti, tycks attrahera lika många kvinnor som män. Det tolkar jag som att de som väljer att stötta UP har en klok blandning av hjärta och hjärna i sitt beslutsfattande. 

Att unga män drar åt höger, och unga kvinnor åt vänster, har uppmärksammats på senare år. Skillnaderna har ytterligare stärkts enligt en ny mätning utförd av opinionsinstitutet Verian, tidigare Kantar Public (SVT, 2/1). Bland män som är 18-29 är Sverigedemokraterna störst med drygt 28 procent. Näst störst är Moderaterna med drygt 21 procent. Bland kvinnor i samma åldrar får Socialdemokraterna 37 procent – och Vänsterpartiet 17 procent.”

En förklaring till höger-vänster-uppdelningen är att unga kvinnor värderar jämställdhet, skola och sjukvård högt. För unga män anses lag och ordning och migration viktigt. En ytterligare faktor kan vara ökad identitetspolitik – att välja utifrån gruppidentiteter. Det skulle till exempel kunna förklara varför kvinnliga väljare har övergivit Centerpartiet efter att Annie Lööf ersattes av Muharrem Demirok som partiledare. Hur man ser på olika "kulturkrigsfrågor", om genus och mycket annat, verkar också spela roll.”

Borgerliga partier borde däremot oroas över det svaga stödet bland kvinnor. Inte bara för att de går miste om en hel del väljare – men också för att det är fel att identitet och politik blandas samman. Något så politiskt irrelevant som könstillhörighet borde inte spela så stor roll som det uppenbarligen gör.”

https://unt.se/ledare/artikel/slapp-konsroller-nar-ni-valjer-politik-ungdomar/lw49p5wr

Personligen kan jag förundras över det här med balansen mellan hjärta och hjärna kopplat till "borgerlig" tillhörighetskänsla. Jag köper att det efter valen 2022 var helt nödvändigt för bland annat Moderaterna att samarbeta med SD för att nå den styrande makten. Slippa att verka i opposition. Ännu mer viktigt för KD eftersom de sannolikt har väldigt svårt att ingå i andra grupperingar än med SD, M och eventuella nya lokala partier. Vad jag inte köper är att definiera SD som ett borgerligt parti. SD har i många frågor en mycket sosseliknande politik, de är nationalistiskt orienterade och tycks inte förstå Sveriges beroende av affärer runt om i världen. Och vad tycker SD egentligen om EU? Att de länge var ensamma bland riksdagspartierna att säga att invandringspolitiken var vansinnig gör dem inte till ett borgerligt parti. SD är fortfarande ett gäng killkompisar som driver partiet. 

När vi talar om manligt och kvinnligt kan jag konstatera att SDs hårda invandringspolitik attraherat betydligt fler väljare än FIs mjuka invandringspolitik. Inte minst många invandrare. SD kan i vart fall tidigare ses som en manlig rörelse och FI som en kvinnlig. Det är SDs väljarunderlag som krasst gjort dem nödvändiga för vissa partier för att kunna nå ett styre. Det är viktigt att förstå när man blir besviken över att inte Moderaterna i nationell regeringsställning till exempel driver sin egen skattepolitik.  Wikipedia beskriver "borgerlig" enligt nedan:

"I modern tid betyder borgerliga partier politiska partier som är icke-socialistiska och har traditionellt sett stått för konservativa eller liberala idéer. Borgerlig används också som motsats till kyrklig, som borgerlig kommun, borgerligt äktenskap, borgerlig begravning."

Nedan artikel skriven av Tomas Ramberg, känd politisk reporter, beskriver att borgerligheten i Sverige är död. Ramberg är en mycket kunnig och erfaren politisk journalist. M, C och L borde tillsätta haverikommissioner! Hur kunde deras partimedlemmar låta partierna skötas så dåligt? 

Svensk konkurrenskraft, och attraktion som samhälle att leva i, kraschar om Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna får påverka landets bärande system. Skälen till att särskilt SD men också V har så mycket väljarstöd är att övriga partier kraftigt brustit i att ta i allvarliga och växande problem. Det är hög tid för icke vänster och icke protektionistiska väljare att inse att det inte längre finns en ”borgerlighet” i Sverige som kan göra anspråk på statsministerposten! Vi behöver något nytt! Utvecklingspartiet demokraterna erbjuder ett starkt alternativ. Starkt om du vill att Sverige ska vara konkurrenskraftigt och attraktivt att leva i. 

https://www.dn.se/sverige/tomas-ramberg-darfor-ar-borgerligheten-historia/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar