söndag 28 januari 2024

Ekonomisk stabilitet

En ansvarsfull ekonomisk hushållning är A och O! 

Ekonomin avgör det mesta. Det vet alla som har ordentliga livserfarenhet och meriter. Det gäller i våra privatliv och i alla andra sammanhang. Visst går det att leva ett positivt liv med små medel men det är stor skillnad mellan vad du kan göra när din ekonomi är stark eller när den är svag. Det gäller även en kommun, staten, föreningar och företag. Widar Andersson, Folkbladet, är en klok sosse. Nedan skriver han en hel del läsvärt. Socialdemokraterna i Uppsala kommun bör läsa hans artikel minst två gånger. 

Att låna pengar torgförs som en billig universallösning på alla tänkbara problem. Stater ska och bör givetvis inte betala allt på löpande räkning. Stora investeringar som till exempel statliga vägar, järnvägar, hamnar och flygplatser bokförs redan idag över flera år.”

Magdalena Andersson har under åren fått ta emot mycket kritik för att hon stått upp för Göran Perssons budgetmoral (och boktitel) "Den som är satt i skuld är icke fri" från 1998. Hon har dock hållit en kylig attityd till alla dem som försökt vifta undan erfarenheterna från de ekonomiska saneringsåren på 1990-talet då massarbetslöshet, konkurser och sociala nedskärningar gjorde tillvaron svår och tung för många svenskar.”

God budgetdisciplin har sedan dess avsevärt förbättrat vårt läge. Vilket gör att det idag nog finns möjligheter att öka statens skuldsättning för något angeläget och långsiktigt syfte. Men det gäller att värna den konservativa budgetmoralen. Vi har stora utgiftsposter i den dagliga driften av Sverige. Pensionerna behöver en bättre avgiftsfinansiering, rättsstaten kommer att behöva mycket stora tillskott under många år, arbetslinjen behöver en gedigen och resursrik upprustning. Lättsinnigt lånesprättande kan raskt kasta oss tillbaka till skuldfällans elände.”

https://folkbladet.se/ledare/kronika/artikel/lattsinnigt-lanesprattande-leder-till-ofrihetens-elande/re6v19yl

Det som inte är god ekonomisk hushållning är att lägga ner fungerande kärnkraft och inte fatta att flyg är extremt viktigt för svenskt näringsliv och besöksnäringen ut och in i Sverige. Johan Rudströms artikel nedan är läsvärd. Sverige har inte råd att även missköta Arlanda! Han lyfter dock inte frågan ”varför?” Arlanda har mindre framgångar än de internationella flygplatserna i Oslo och Köpenhamn. Möjligen menar han att ”varför” är tokiga politiker som tror att vårt välstånd kan försvaras utan bra flygförbindelser med världen. Möjligen är ett byte av namn till Uppsala internationella flygplats räddningen. UNTs ledare skriver intressant om misslyckandet med Arlanda nedan.

Sverige är bra på att utreda behov, sämre på att bygga nytt. I komplexiteten kring en flygplats är tre beslutsnivåer i hög grad inblandade. På den kommunala plannivån kan det fattas beslut om att lägga ned Bromma. På den regionala trafiknivån kan också mycket hända, liksom på den statliga nivån där själva flygplatsen drivs. Över alltihop vilar en önskan om att vi ska flyga mindre av klimatskäl.”

”Utredare Norman kan börja med att titta på varför Arlanda blivit så oattraktiv jämfört med andra flygplatser i Europa. Tillgängligheten, både flygresor och resor till flygplatsen, har minskat med 25 procent sedan 2018, enligt en rapport från Swedavia, Visit Sweden och Region Stockholm.”

https://unt.se/ledare/artikel/den-upplandska-storflygplatsen-ingen-vill-ha/ly48vm9l

Om kommuner slösar bort mindre pengar kan de också få mycket bättre ekonomier utan att straffa oss invånare med högre skatter. Patrik Kronqvist, Expressen, skriver läsvärt om kommuners dåliga politiska hushållning nedan.

Med hjälp av ett egenutvecklat AI-verktyg spårar Jens Nylander nämligen upp avvikelser bland fakturorna. Han har därför kunnat avslöja flera märkliga turer, som att Melleruds kommun shoppat elverk på Blocket (inledningen). Att Hudiksvalls kommun betalat miljoner för säkerhetsnycklar som aldrig levererats och att ett ensamt annonsskojarbolag kunnat fakturera  svenska kommuner en kvarts miljard kronor.   Men det som framför allt slagit honom är det vardagliga slöseri som pågår i alla kommuner.”

 ”Kommunerna prutar nästan aldrig. Kommunerna låter avtal löpa vidare. Fakturor ifrågasätts sällan.”

”Det är oklart om socialdemokraten Gustav Möller någonsin sa att ”varje förslösad skattekrona är en stöld från folket”. I vår tid har vänstern hursomhelst ställt det uttrycket på ända. Man beskriver varje skattesänkning som en stöld från det offentliga.”

Det är märkligt att det, i ett land som så ofta hyllar öppenhet, krävs en ensam privatperson för att ge folket verklig insyn i ekonomin. Och det är ännu märkligare att han har tvingats betala hundratusentals kronor i avgifter ur egen ficka bara för att få ut uppgifterna. Det är public service på riktigt.”

https://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/han-avslojar-det-ofantliga-sloseriet-i-kommunerna/




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar