söndag 14 januari 2024

Forskning och kommersialisering

Människans rovdrift

Det är forskningsresultat och global kommersialisering av smart miljöteknik som leder mot en bättre framtid. En hållbar framtid trots att vi snart är 10.000 miljoner invånare på jorden. 

Nedan SVT reportage är intressant. Det finns många forskare runt om på vår jord som arbetar på mer eller mindre djärva forskningsprojekt. Några av dem kommer att lyckas och bira till att mänskligheten fortsätter sin utveckling på jorden. Och naturen samt universums krafter kommer att fortsätta att leva sitt liv som då och då kraftigt förändrar livet på vår jord. Så har det alltid varit. Så kommer det alltid att vara.

"Utsläppen fortsätter att öka och därför har forskare i USA tagit fram tre tekniska lösningar som ska hjälpa klimatkrisen. Ett filter runt jorden, mer skum på haven och ett rymdsegel . Alla tre är nya tekniska lösningar som enligt forskare kan motverka uppvärmningen av jorden. En av dessa lösningar går ut på att spänna upp ett solreflekterande rymdsegel, lika stort som Grönland för att skugga solen."

https://www.svt.se/vader/tre-tekniska-losningar-som-skulle-kunna-hjalpa-klimatkrisen--28l99d

Patrik Kronqvist, Expressen, skriver en intressant ledare i sammanhanget. Du som läst min bok ”En stund på jorden” har läst att mitt miljö- och klimatengagemang handlar om att minska blodiga konflikter mellan oss människor. Synd att Kronqvist inte gör den kopplingen i sitt resonemang nedan. 

Men efter tre dagar på Högfjällshotellets pressläktare börjar den stora kontrasten mellan försvars- och klimatpolitiken att skava. Regeringen, som har en sådan brådska i försvarsfrågor, verkar tro att den har all tid i världen att minska koldioxidutsläppen.”

https://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/regeringen-upprepar-00-talets-stora-misstag/

Klockan tickar mot 10 miljarder människor på vår jord. När några miljarder av dessa måste omgruppera på grund av miljöproblem uppstår stora och blodiga konflikter mellan oss människor. Volym har alltid betydelse. Ibland till det bättre. Ibland till det sämre. Strävan mot balans är alltid klok. Det är klimatförändringarnas stora utmaning. Nedan en intressant räknare över hur många människor vi är på vår jord.

https://www.worldometers.info/world-population/

Människan måste bättre vårda jordens natur. Ekonomisk kortsiktighet är inte bra för mänskligheten. Det tror jag de flesta håller med om förutom extremt giriga och ”Think Pink”-typer. 

I en värld där rika kämpar för att bli evigt unga, och allt fler blir i genomsnitt äldre, är det många moraliska och etiska frågor som öppet behöver ställas. Och livligt debatteras. Om det skulle gå att skapa evigt mänskligt liv skulle människans dynamiska utveckling upphöra eftersom de rikaste och mäktigaste aldrig skulle ersättas på andra sätt än genom våldsamma avsättningar. 

Nedan person sägs lägga 20 miljoner kronor per år för att bevara kroppen ung…. Själv tränar jag regelbundet och låter min nyfikenhet hålla igång hjärnan. Det kostar mig runt 10.000 kr per år. Det kanske är som 20 mille för liraren i nedan bifogat Di-reportage. Om medellivslängden kraftigt fortsätter att öka på vår jord blir vi långt över 10 miljarder människor på en jord med begränsade naturresurser. Jag utgår ifrån att många människor även i framtiden vill ha minst ett barn. Det moraliska samtalet om befolkningspyramider borde få mer debattutrymme. Men det är väl en för jobbig debatt…

Techentreprenören Bryan Johnson ägnar hela sitt liv åt att försöka undvika att åldras. Varje år lägger han 20 miljoner kronor på sin hälsa. Föryngringsbranschen beräknas redan 2030 omsätta 500 miljarder kronor.”

https://www.di.se/nyheter/han-jagar-evig-ungdom-for-20-miljoner-om-aret/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar